Uskoro gotov memorandum o bezbednosti novinara

Uskoro gotov memorandum o bezbednosti novinara

Uskoro gotov memorandum o bezbednosti novinara Izvor: N1

Nacrt memoranduma o merama za povećanje bezbednosti novinara skoro je u dogovoren i ostalo je da se preciznije odrede ovlašćenja nadležne komisije, rekla je šefica tima za pregovore Srbije sa Evopskom unijom Tanja Miščević. Državni sekretar Saša Mirković kaže da je to Ministarstvo kulture veoma zainteresovano da se memorandum što pre potpiše.

Miščević je ocenila da će memorandum, kada bude potpisan, omogućiti bolju saradnju Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sa novinarskim i medijskim udruženjima, a time i voditi većoj sigurnosti novinara.

Memorandum treba da potpišu Tužilaštvo, MUP, novinarska udruženja i poslovne medijske asocijacije. Kako je objasnila Miščević, za razliku od Sporazuma o saradnji tužilaštva i MUP-a za jačanje preventivnih mera za povećanje bezbednosti novinara, koji predstavlja dokument o saradnji državnih organa, memorandum predstavlja saradnju sa delom civilnog društva.

U tački sedam Nacrta memoranduma piše da će se povećati nadležnosti Komisije za utvrđivanje činjenica o ubistvima novinara, a Miščević je ocenila da ostaje da se to pitanje preciznije odredi i da ne sumnja da će se kompromis naći.

"Stavljeno u širi kontekst, to je širi koncept zaštite slobode izražavanja. Reč je o potpunoj novini i sa tako nečim se ni Evropska unija nije susretala. Kada smo o tome razgovarali na pododboru za pravdu, slobodu i bezbednost, to je naišlo na jako veliko odobravanje", ocenila je Miščević.

U Akcionom planu Srbije za poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima piše da su Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova potpisali sporazum za unapređenje efikasnosti istraga o napadima na novinare i krivično gonjenje izvršilaca napada.

Državni sekretar Saša Mirković rekao je da je prvi sastanak o memorandumu organizovan u Ministarstvu kulture i informisanja, a drugi u Republičkom tužilaštvu i da se nada da će memorandum, koji je sada u nacrtu, na narednom sastanku biti i potpisan.

"Smatramo da bi medijska i novinarska udruženja trebalo da daju konkretan doprinos da se potpiše memorandum, a onda taj dokument i primeni", istakao je Mirković.

Prema njegovim rečima, potrebno je da što više asocijacija i udruženja potpiše ovaj dokument, jer time se daje veća snaga u praktičnoj primeni memoranduma o zaštiti novinara. On je dodao da čitav proces koordinira Republičko javno tužilaštvo.

"Mislimo da bi taj memorandum doneo i neku vrstu samoregulacije, jer bi novinarska udruženja i asocijacije, uz pomoć tužilaštva i MUP, prepoznavale šta je važno preduzeti", rekao je Mirković.

Planirano je da se formira i radna grupa, čiji će članovi biti ovlašćeni predstavnici potpisnica memoranduma. U Nacrtu se predviđa da to budu visoki predstavnici, odnosno ljudi koji imaju autoritet da sprovedu određene odluke u delo, objasnio je Mirković.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Memorandum... Zamisli... Dobijaju Memorandum... Sjajno...

Iznogud

Neka da doprinos kabinet ministra "Neše iz Beograda". Oni imaju baš puno iskustva oko novinara. Tu bi se kabinet u potpunosti posvetio novinarima, ne bi se odvajali od njih. A novinari ne bi smeli da pisnu jer se sve radi u okviru zakona i za dobro novinara.....i ko zna za čije interese. Smehotresna olimpijada. Mnogo smo naivni i kratko pamtimo.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader