Ombudsman zaobiđen u slučaju nestalih beba

Ombudsman zaobiđen u slučaju nestalih beba

Ombudsman zaobiđen u slučaju nestalih beba Izvor: www.mc.rs

Zaštitnik građana obavestio je danas Ministarstvo pravde da neće imati predstavnika na sastanku koji to ministarstvo organizuje povodom preduzimanja opštih mera koje je naložio Evropski sud za ljudska prava u predmetu Zorice Jovanović protiv Srbije, a u slučaju nestale bebe.

Ombudsman je saopštio da je obavešten da je Srbija već dostavila Plan za izvršenje presude Komitetu ministara Saveta Evrope, pri čijoj izradi od njega nije traženo mišljenje, niti je o njemu obavešten.

''Obavestili ste nas i da je Planom predviđeno da se do 15. decembra odlukom vlade formira Komisija koja bi razmatrala slučajeve nestalih beba što je, kako navodite, rešenje koje je usaglašeno među predstavnicima relevantnih državnih organa'', istaknuto je u saopštenju ombudsmana u kome je ukazano i da ta institucija nije bila pozvana u "krug relevantnih državnih organa koji su došli do takvog rešenja".

Podseća se da je izveštajem koji je Zaštitnik građana podneo Skupštini Srbije pre četiri godine predloženo donošenje posebnog zakona kojim bi se omogućilo sveobuhvatno, potpuno i nezavisno ispitivanje svih slučajeva ''nestalih beba".

Stav ombudsmana je da se potpuna i nezavisna istraga tih slučajeva mora zasnivati na snažnim istražnim ovlašćenjima i obavezi saradnje svih pravnih i fizičkih lica u postupcima utvrđivanja istine, šte se u pravnom poretku može uspostaviti jedino zakonom, kao i da se nezavisnost ne može postići osnivanjem Komisije od strane vlade.

Zaštitnik građana navodi da, zbog suštinskih polaznih osnova za rad Komisije, kao i iz razloga njegove nezavisnosti od izvršne vlasti, nije svrsishodno da učestvuje na sastanku na kome će se razmatrati budući rad Komisije koju će osnovati vlada.

"Zaštitnik građana želi uspeh u naporu da Srbija da ozbiljan i verodostojan odgovor svima koji traže istinu, odnosno razumno sumnjaju u zvanično saopštenu sudbinu svoje dece'', navodi se u odgovoru ombudsmana na poziv pomoćnika ministra pravde Vanje Rodić da učestvuje na sastanku zakazanom za sutra, a na kome će se razmotriti budući rad pomenute komisije.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gojko

Možda ste zaobidjeni jer su oni koji sada finasiraju SNS stranku, bili akteri kradje beba ...kao što je slučaj u Loznici ...recimo !!! Loznički doktor koji je sa sve slikom i rečju u emisiji "Neobjavljene priče" označen kao glavni akter kradje beba tokom 80-tih u loznilkoj bolnici, sada se hvali da je član i glavni finansijer lozničkih naprednjaka !!!! Možda zato ?!

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dr Nele Karajlić: Na Kosovu stanuje Bog lično, tamo je njegova adresa 14:34 h

14:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Muškarac ubijen u privatnom apartmanu u Vrdniku 14:30 h

14:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Funkcioneri Samostalne liberalne stranke protestno prešli Merdare 14:19 h

14:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Novi Zakon o glavnom gradu će omogućiti decentralizaciju opština 13:39 h

13:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukrali automobil iz garaže - sa krova skinuli crep i deo drvene konstrukcije 13:34 h

13:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Vučićev režim će pasti na prvi zvižduk na nekom od njegovih mitinga 13:20 h

13:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: U Berlinu neće biti razgovora, pregovora, niti sporazuma 13:07 h

13:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić i Putin: "Neverovatni" potezi Prištine, Rusija prati situaciju oko Kosova 12:59 h

12:59 h  |  Vesti

loader