Širom sveta se obeležava Svetski dan Roma

Širom sveta se obeležava Svetski dan Roma

Širom sveta se obeležava Svetski dan Roma Izvor: N1

Širom planete danas se obeležava Svetski dan Roma kako bi se skrenula pažnja na kulturu romske zajednice, ali i podigao stepen svesti javnosti o problemima njenih pripadnika, od kojih samo u Evropi živi njih oko 10 miliona.

Delegacija Evropske unije, tim UN, Misija OEBS-a i Kancelarija Saveta Evrope u Srbiji saopštili su da su Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa, koja se suočava sa teškim uslovima za život i diskriminacijom.

"Danas se romska zajednica, inače najveća etnička manjina u Evropi, i dalje suočava sa višestrukom diskriminacijom i marginalizacijom u zemljama širom Evrope, pa i u Srbiji", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se dodaje, Romi su i dalje najugroženija grupa - suočavaju se sa teškim uslovima za život i diskriminacijom u pristupu socijalnoj pomoći, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i adekvatnom stanovanju, navodi se u izveštajima relevantnih međunarodnih organizacija, kao i u izveštajima nezavisnih tela Srbije.

Na hiljade Roma predstavljaju najranjiviju i najmarginalizovaniju grupu među interno raseljenim licima, i oni se i dalje suočavaju sa preprekama u pristupu svojim pravima i trajnim rešenjima.

Podseća se da međunarodni i evropski standardi ljudskih prava jasno definišu jednakost pred zakonom i zabranjuju diskriminaciju po svim osnovima, uključujući i diskriminaciju na osnovu etničke pripadnosti.

"Bolja inkluzija Roma će učvrstiti svakodnevnu demokratiju i vladavinu prava. To je jedini način da se dostigne društvo koje je zasnovano na principu jednakih mogućnosti gde svako ima pravo da bude uključen i da se svačije mišljenje čuje", piše u saopštenju.

Delegacija EU, Kancelarija Saveta Evrope, Misija OEBS-a i tim UN istakli su da će i dalje nastojati da unaprede život Roma u Srbiji i osiguraju poštovanje njihovih osnovnih prava, kao i da u tim nastojanjima pruže podršku partnerima u Srbiji.

Oni su pozvali sve zainteresovane da nastave odlučno da rade na politikama za inkluziju Roma u Srbiji, u skladu sa Strategijom za inkluziju Roma od 2016. do 2025. godine i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koje je Vlada Srbije nedavno usvojila.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je neophodan kontinuitet u iznošenju i rešavanju problema romske populacije. 

Kako se navodi u saopštenju, Nikolić je razgovarao sa predstavnicima Romske nacionalne zajednice i tom prilikom naglasio da se mora ojačati pozicija, ostvarivanje prava i očuvanje identiteta romskog naroda u Srbiji.

Predstavnici Romske nacionalne zajednice ukazali su na probleme Roma u Srbiji prilikom zapošljavanja, obrazovanja, izrazivši očekivanje da će imati podršku predsednika oko sprovođenja akcionog plana za unapređenje položaja Roma, dodaje se u saopštenju.

Gojković: Usmeriti pažnju na probleme Roma

Predsednicа Skupštine Srbije Mаjа Gojković pozvala je sve institucije i civilno društvo dа pаžnju usmere nа probleme Roma, kаo i dа se posebnа pаžnjа posveti oblаsti obrаzovаnjа, zdrаvljа, zаpošljаvаnjа i ekonomskog osnаživаnjа romske populаcije kаko bi se smаnjilo siromаštvo i unаpredio njihov položаj.

Povodom 8. аprilа Svetskog dаnа Romа, Maja Gojković je ukаzala dа je i pored nаpretkа u zаkonskoj i institucionаlnoj zаštiti romske populаcije, potrebno nаstаviti sа unаpređenjem prаvа Romа i potpunim uključenjem u društvo."Srbijа je čvrsto opredeljenа zа izgrаdnju tolerаntnog društvа, zаsnovаnog nа poštovаnju ljudskih prаvа, u kome neće biti diskriminаcije ni premа jednoj grupi, pа tаko ni premа Romimа, а u izgrаdnji tаkvog društvа morаmo učestvovаti svi zаjedno", navela je ona.

Maja Gojković je istakla da će skpština i "dаlje rаditi nа unаprećenju zаkonskog okvirа zа ostvаrivаnje ljudskih i mаnjinskih prvа i primenjivаti kontrolne mehаnizme koji joj stoje nа rаspolаgаnju, kаko bi uticаlа nа efikаsnije sprovođenje vаžećih zаkonа".

Mali: Imaćete prave, sjajne uslove za život

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je, povodom današnjeg Svetskog dana Roma, da će gradska vlast nastaviti mere podrške uključivanje Roma u sve segmente društva, i za unapređianje uslova njihovog stanovanja i obrazovanja.

Mali je danas posetio Orlovsko naselje u opštini Zvezdara, u koje su useljene 24 romske porodice koje su ranije živele u nehigijenskim naseljima. Gradonačenik je najavio da će kanalizaciona mreža biti kompletirana naredne godine, a predviđeno je i da autobuska linija bude produžena do Orlovskog naselja.

"Imaćete prave, sjajne uslove za život. Meni je puno srce zbog toga", kazao je Mali tokom posete petočlanoj porodici Gaši koja se u Orlovsko naselje preselila iz nekadašnjeg nehigijenskog naselja u Novom Begradu, kod Belvila.

Po njegovim rečima, Gradska uprava aktivno radi na sistemskom rešavanju problema Roma, te se u naredne dve ili tri nedelje očekuje useljenje još 32 romske porodice u stanove u Mislođinu. On je istakao da Romi koji sada žive u Orlovskom naselju, imaju lične karte što je osnova da ostvare svoja prava. Deca redovno idu u školu i prati se njihov rad i napredak.

Projekat RCC-a za jačanje položaja Roma

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović čestitao je Međunarodni dan Roma i najavio projekat vredan 1,8 miliona evra čiji je cilj ekonomska i društvena integracija Roma.

Trogodišnji projekat "Integracije Roma 2020", koji finansiraju Evropska unija i Fondacija za otvoreno društvo, nastavak je Dekade za inkluziju Roma 2005-2015, saopštio je RCC.

Zvanični početak projekta planiran je za početak juna, a njegovo sedište biće u Beogradu. "Protekli napori na prekidanju začaranog kruga diksriminacije prema Romima nisu urodili plodom kako se očekivalo. U isto vreme, Dekada Roma nas je naučila nekim stvarima koje moramo nadograditi da bismo ojačali napore i učinili da društva kao i javne institucije postanu otvoreniji za romske zajednice", rekao je Svilanović.

Dodao je da je Savet za regionalnu saradnju "odlučno da se uhvati u koštac sa postojećim izazovima i obezbedi plodno tlo za okončanje diskriminacije".

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poljoprivrednik

Svaki dan je dan roma.

Južna Pruga

Gojković: Usmerititi pažnju na probleme Roma Da,samo danas i toliko

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader