Antonijević o izveštaju, VBA i sistemu nedodirljivosti

Antonijević o izveštaju, VBA i sistemu nedodirljivosti

Antonijević o izveštaju, VBA i sistemu nedodirljivosti Izvor: N1

Milan Antonijević, predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), kaže da je zaštitnik građana državni organ i da se njegove preporuke moraju ozbiljno shvatiti. To što VBA nije reagovala, ukazuje na to da još postoji sistem nedodirljivosti, navodi. O godišnjem izveštaju ombudsmana treba da raspravlja Skupština, dodaje.

U samo par dana razmaka, ombudsman Saša Janković i Komitet pravnika za ljudska prava izneli su u odvojenim izveštajima za 2015. godinu zabrinutost za poštovanje ljudskih prava u Srbiji.

Zamerke zaštinika građana odnose se na mnoge stvari, među kojima su službe bezbednosti, stanje u medijima, jačanju eksremizma dok YUKOM ukazuje i na propuste države kada je reč o izbegličkoj krizi.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je, na predstavljanju izveštaja Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukom, da je prošla godina bila teška po pitanju ljudskih prava.

Antonijević je, gostujući u Novom danu, rekao da ima mnogo detalja koji govore da je stanje pogoršano. Kad očekujete i određene napretke, i stagnacija u nekim tačkama se može oceniti kao pogoršanje, navodi on.

Ombudsman je naveo da svakodnevno prisustvujemo zloupotrebi ljudskih prava.

Antonijević kaže da se ljudska prava krše prilikom pristupa pravdi. Dodao je da se negativna ocena može dati na način funkcionisanja sudstva. Ali, kaže da ima i nekih pomaka - doneti su neki zakoni, kao što je Zakon o unapređenju suđenja u razumnom roku, koja će pomoći građanima.

Kao grešku navodi to što pojedini zakoni doneti po hitnoj proceduri, kod kojih nije čekana javna rasprava i nije se stvorila mogućnost da se građani upoznaju sa efektima... Zato i postoje problemi u primeni, dodaje.

U svom godišnjem izveštaju zaštitnik građana Saša Janković naveo je da jačaju ekstremistički pokreti koji u svojim ideološkim platformama negiraju ravnopravnost, uvažavanje različitosti i druge temeljne postavke ljudskih prava.

Komentarišući to, Antonijević kaže da imamo jasno odsustvo reakcije države po tom pitanju, i da se mora videti jasna poruka države takvim organizacijama i jasne mere prema pojedincima koji krše ljudska prava.

"Najugroženije grupe su i dalje pripadnici LGBT populacije i manjine", navodi Antonijević, dodajući da postoji nasilje prema političkim neistomišljenicima. Jukom će se time baviti u predizbornom periodu, najavio je.

Ombudsman je, takođe, izneo kritike na račun rada službi bezbednosti. "Vojnobezbednosna agencija izmiče demokratskoj civilnoj kontroli, prećutkuje kontrolnom organu informacije koje je, po zakonu, dužna da predoči".

Upitan da li generalno postoji problem civilne kontrole naših službi bezbednosti, Antonijević je rekao da nije ustanovljen jasan mehanizam. "Mora biti vidljiva spremnost da uđu u reforme i da otvore mogućnost kontrole i za zaštitnika građana i za one kojii kontrolu moraju da vrše", kaže.

Zaštitik građana je u svom izveštaju napisao: "Nesumnjivo je utvrđeno da je (VBA) prikupljala podatke o aktivnostima i saradnji određenih političkih stranaka i pokreta, iako nije imala ni indicije da postoje okolnosti zbog kojih bi mogla da zasnuje svoju nadležnost".

Na pitanje šta se očekuje da se desi nakon toga, Antonijević kaže - reakcija nadležnih organa.

"Tužilaštvo može da proverava ove navode, ovo su ozbiljne stvari koje se ne mogu zanemariti, i one stoje u zvaničnom dokumentu zaštitnika građana, državnog organa", sitiče Antonijević.

Zaštitnik građana je naveo da od 11 preporuka koje je ovaj organ tokom 2015. godine uputio zbog otklanjanja utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u radu, Vojnobezbednosna agencija nije sprovela nijednu.

Komentarišući to, Antonijević podvlači da se radi o izveštaju zvaničnog organa i dodaje da postoji nesklad u sprovođenju preporuka zaštitnika građana i službi bezbednosti. To govori o tome da i dalje postoji sistem nedodirljivosti, koji je ranije postojao, kaže.

Međutim, kako navodi, to će biti predmet i tokom procesa evrointegracija - u onom delu koje se tiče Poglavlja 24. Prilično ozbiljno treba da shvatimo poreporuke zaštitnika građana, dodaje.

Zaštitnik građana kaže i da su u Odeljenju za bezbednost, pri kabinetu ministra unutrašnjih poslova, fizički uništeni čvrsti diskovi sa službenim podacima i druga informatička oprema. Ministar Stefanović to demantuje i navodi da zakon da nigde nije prekršen i da je to konstatovalo i Više tužilaštvo, koje je odbacilo bilo kakvu krivičnu prijavu povodom slučaja sa diskovima.

Na pitanje kome i na osnovu čega da verujemo, Antonijević navodi da i jedna i druga strana mogu da imaju argumente. "Neće biti nikakvog postupka, tužilaštvo se nije odlučilo da ide u dalju istragu... Ostaju dva papira, građani i mi smo zbunjeni", kaže.

"Još se često zaklanjamo iza političke volje"

Upitan koliko se vlast obazire na ono što u svom izveštaju napiše ombudsman, Antonijević kaže da će se tek videti kako će ona reagovati.

Mislim da je dobro da se o ovom izveštaju govori u Skupštini kao i ranijih godina i da se pošalje jasna poruka o težini svega onog što je izneseno (u izveštaju), dodaje Antonijević.

"S druge strane, državni organi, ministarstva mogu da budu ponosni kako su reagovali na preporuke, kad se pogleda mali procenat koji nije izvršen... Tu se krije najviše tih veoma teških pitanja na koja država nije mogla da odgovori, i to je jasna poruka... Još uvek se često zaklanjamo iza političke volje, i na taj način izbegavamo pojedine obaveze", ocenjuje.

Nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 mnoga od ovih pitanja neće moći više da se stavljaju pod tepih, podvlači. Ovaj izveštaj će biti početak toga da se država ozbiljnije bavi ovim pitanjima, i da građani dobijaju odgovore, dodaje.

Ombudsman Saša Jankovića je rekao da o ovom izveštaju neće govoriti u toku izborne kampanje.

Antonijević ocenjuje da je to odgovorna odluka jednog državnog organa. Predizborna kampanja nije period kad ova pitanja treba problematizovati, ali treba očekivati neke reakcije i ove tehničke Vlade, dodaje.

Prijavite nasilje tokom izbornog procesa

Jukom će vršiti monitoring izborog procesa. Segmenti kojima će se baviti, kako navodi Antonijević, su sloboda okupljanja, ali i slučajevi nasilja. Tokom prethodnih godina, kad smo imali ponovljenje izbore u nekim optinama, bilo je slučajeva nasilja među političkim neistomišljenicima.

Apelujemo na građane da ako primete nasilje, naročito ono koje nastaje tokom javnih okupljanja, da nam prijave, kaže Antonijević.

Za sada nije bilo mnogo kršenja, kaže Antonijević, dodajući da je ipak kampanja, zbog poplava, bila stopirana.

Mora da se prate i stanje medija, i dobro je što je REM odlučio da prati kampanju, kaže.

Komentarišući ponašanje medija u ovom periodu, kaže da ne postoji objektivnost na svim stranama. Mi ćemo reagovati, a nadam se reagovaće i nadležni organi, REM, dodaje.

O izbeglicama, "slučaju "nestale dece"...

Ana Janković Jovanović (Jukom) izjavila je da je Srbija bila nepripremljena za izbegličku krizu, da su uslovi u prihvatnim centrima i dalje neadekvatni, ali da je stanje popravljeno u odnosu na ono na početku krize.

Upitan šta je Srbija propustila da uradi kako bi se pripremila za izbegličku krizu, Antonijević kaže da nije na adekvatan način ušla u zakonske izmene. Uslovi jesu poboljšani u nekim prihvatnim centrima, dosta je urađeno na senzibilisanju građana - nismo imali otpor prema građanima koji su došli iz zemalja zahvaćenih ratom, dodaje Antonijević.

On kaže da se Srbija pokazala bolje u odnosu neke druge zemlje, ali dodaje da ćemo videti kako će se pokazati nakon dogovora sa Turskom. Moramo da vidimo da li će Srbija imati dovoljne kapacite za prihvat izbeglica, tu možda nije urađeno dovoljno, kaže.

Jukom je pozvao vlast da donese zakon kako bi se uspostavilo nezavisno telo koje će pružati pouzdane podatke o sudbini "nestale dece". Antonijević napominje da se radna grupa sastala nekoliko puta, a da zakon mora jasno da definiše to pitanje. Imate odluku Evropskog suda po kojoj se nije postupalo, Srbija mora da kaže jasno šta će da uradi po tom pitanju, zaključuje gost Novog dana.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod:

00:00

Izvor: N1

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dd

Kad bi u SAD ombudsman u zvaničnom izveštaju naveo da vladina agencija prisluškuje opoziciju, ta vlada ne bi mogla da ostane više ni dan na vlasti. Setite se samo Votergejta i kako je završio Nikson. Činjenica da u Srbiji retko ko uopšte i pomene izveštaj Zaštitnika građana dovoljno govori o tome koliko smo mi jedno zaostalo i autoritarno društvo.

dipl.

12 godina u studentskoj klupi... danas glavni strucnjak za sva pravna i drustveno-socijalna pitanja u Srbiji... ucite deco temeljno, svaku godinu, bar po tri puta obnoviti, ispalti se. :-)

bgd

Srbija je kopija Putinovog nacina vladanja preko "SLUZBI".

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 21:06 h

21:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 20:58 h

20:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIRN: GIM od bugarske novinarke traži brisanje teksta o ocu ministra policije 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nepodobno" udruženje isključeno iz rasprave o zakonu o nestalim bebama 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić pozvao članice UNESCO da poštuju povelju - bez Kosova u organizaciji 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Analitičari s Kosova: Sledi novi format pregovora, glavna reč Skupštini 19:27 h

19:27 h  |  Vesti

loader