Izveštaj ombudsmana: VBA izmiče civilnoj kontroli

Izveštaj ombudsmana: VBA izmiče civilnoj kontroli

Izveštaj ombudsmana: VBA izmiče civilnoj kontroli Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Nesumnjivo je utvrđeno da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) prikupljala podatke o aktivnostima i saradnji određenih političkih stranaka i pokreta iako nije imala ni indicije da postoje okolnosti zbog kojih bi mogla da zasnuje svoju nadležnost, navodi se u godišnjem izveštaju koji je Narodnoj skupštini podneo zaštitnik građana Saša Janković.

U delu izveštaja koji se bavi policijom i tajnom službom, zaštitnik navodi da VBA izmiče demokratskoj civilnoj kontroli, uskraćuje kontrolnom organu podatke i prećutkuje informacije koje je po zakonu dužna da predoči.

"Od 11 preporuka koje je ovaj organ tokom 2015. godine uputio radi otklanjanja utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u radu, VBA nije sprovela nijednu. Ni javna preporuka ovog organa predsedniku Srbije za razrešenje direktora Agencije, iznuđena opstrukcijom postupaka kontrole, nije sprovedena", piše u godišnjem izveštaju zaštitnika.

"U jednom postupku po pritužbi, pristupom neophodnoj dokumentaciji o događajima iz 2000. godine konstatovano je da je i tada vojna služba bezbednosti pratila aktivnosti tadašnje opozicije", stoji u izveštaju.

Prema navodima zaštitnika, pojedini rukovodioci VBA uživaju nekritičku podršku i zaštitu Momira Stojanovića, predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu rada službi bezbednosti, koji je bivši direktor te agencije i član vladajuće stranke.

Analiza rada policije: Protivrečno

Analizirajući rad policije, zaštitnik je ustanovio da su reformske aktivnosti u ovom državnom organu bile veoma protivrečne. To se posebno odnosi na pripreme za otpuštanje većeg broja policajaca.

"Resorni ministar je najavljivao otpuštanje preko 1.000 policajaca, ali nije mogao da se opredeli zbog čega - otpuštanje je istovremeno obrazlagao time da je policija 'kriminalizovana' i time da su policajci višak. Nakon sastanka sa sindikatima, sa neformalnog spiska za otpuštanje sklonjeno je više stotina ljudi, što je pojačalo sumnje u arbitrarnost procedure za otpuštanje", piše zaštitnik.

Zaštitnik građana je u Narodnoj skupštini izneo osnovano saznanje da su u Odeljenju za bezbednost pri kabinetu ministra unutrašnjih poslova fizički uništeni čvrsti diskovi sa službenim podacima i druga informatička oprema. Prema navodima zaštitnika, niko nije pokazao interesovanje za tu informaciju, a zaštitnik građana tada nije imao osnov da uništavanje opreme poveže sa svojom nadležnošću, odnosno eventualnim kršenjem ljudskih prava.

"U krivičnoj prijavi koju je godinu dana kasnije podneo pripadnik te službe i koja je javno objavljena, izneta je tvrdnja da je informatička oprema uništena radi prikrivanja tragova nezakonitog tajnog praćenja novinara i drugih javnih ličnosti. Nije velika verovatnoća da će se po podnetoj krivičnoj prijavi voditi krivični postupak jer tajna pratnja nije u krivičnopravnim propisima izričito karakterisana kao krivično delo. Međutim, takve mere pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, ako su zaista činjene, bile bi duboko nezakonite i predstavljale bi ozbiljno kršenje privatnosti lica pod tajnom pratnjom i ugrožavanje slobode medija", naglašeno je u izveštaju.

 U periodu do podnošenja izveštaja zaštitnik građana je utvrdio da u sedištu Ministarstva, u kabinetu ministra, radi zaposleni koji ne zna na koje je radno mesto raspoređen, niti šta mu je propisani opis poslova.

"Taj zaposleni redovno kontaktira sa novinarima i prikuplja informacije koje nisu u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, niti bilo kog drugog državnog organa, pa ih prenosi neposredno i usmeno ministru unutrašnjih poslova. Jedno takvo saznanje ministar je u javnom službenom nastupu na nacionalnom medijskom javnom servisu izneo kao da se radi o službeno prikupljenom podatku i time razumno izazvao bojazan novinara od nezakonitog prisluškivanja", piše u godišnjem izveštaju zaštitnika građana Saše Jankovića.

Komunalcima nisu potrebna veća ovlašćenja

"U radu komunalne policije u glavnom gradu u dva navrata utvrđene su ozbiljne nezakonitosti i nepravilnosti - prekoračenje ovlašćenja prema novinarima koje je za ishod imalo povredu njihovog fizičkog i psihičkog integriteta i dostojanstva i sprečavanje u vršenju posla od javnog značaja. Ovaj organ stava je da komunalnoj policiji ne treba dalje širiti ovlašćenja prema građanima, već da ona treba da postojeća ovlašćenja pravilnije i svrsishodnije primenjuje", navodi zaštitnik građana.

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

istinoljub

Nezakoniti rad BIA i slucajevi nezakonitog prisluskivanja politickih oponenata i pojedinaca.Kada tome dodamo medijski mrak,autocenzuru novinara, vidimo kakvo je postovanje sloboda i sprovodjenje zakona u ovoj zemlji.Sve bi da se stavi pod stranacku kontrolu.Pri tome imamo nezakonitog koodinatora,ukidanje civilnih kontrola,skupstinski odbor za bezbednost u rukama SNS-a.Srbija klizi ka nekim bivsim vremenima,dok bi vlast da nas ubedi suprotno.Jankovicu cestitke na profesionalnosti i hrabrosti.

Na muci se poznaju junaci

Hmmm ! Kada je prava muka nigde nikog, svi junaci nikom ponikose i u crnu zemlju propadose. Borite se to Vam je funkcija posao i zadatak. U mojim ocima ste potonuli. Svaka čast gospodinu Šabiću jedina svetla tacka.

Bravo

Zna VBA šta radi.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jeremić: Vučić se sa evroparlamentarcima cenka oko izbornog vikenda 14:38 h

14:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Ubistvo u kafiću "Panda" počinili albanski separatisti 14:21 h

14:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici nisu usvojili amandman Crte o sprečavanju funkcionerske kampanje 14:05 h

14:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić i Stefanović bez novih saznanja o ubistvu srpskih mladića u Pandi u Peći 13:46 h

13:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas: Povećano zagađenje u Boru jer se štetni gasovi iz Ziđina ne prerađuju 13:38 h

13:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Vučić prihvatio moju molbu da maksimalno pomeri izbore 13:30 h

13:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać pozvan u policiju zbog slučaja "Lešnjak", dao izjavu 13:16 h

13:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dvojica maloletnika osumnjičena da su, uz pretnju nožem, opljačkali prodavnicu 12:48 h

12:48 h  |  Vesti

loader