Pokret Dosta je bilo podneo krivičnu prijavu protiv Vučića

Pokret Dosta je bilo podneo krivičnu prijavu protiv Vučića

Pokret Dosta je bilo podneo krivičnu prijavu protiv Vučića Izvor: N1

Pokret Dosta je bilo - Saša Radulović podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Vlade Aleksandra Vučića i generalnog sekretara Novaka Nedića zbog krivičnog dela neizvršenja sudske odluke iz čl. 340 stav 1. Krivičnog zakona Srbije.

Prijava je podneta Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac. Za prijavljeno krivično delo zaprećeno je od tri meseca do maksimalno tri godine zatvora i novčana kazna. 

Vlada Srbije ponaša se kao družina iznad zakona, jer nije postupila po odlukama Upravnog suda donetih od decembra prošle, do februara ove godine, a koji je u 15 presuda naložio objavljivanje poslovnih biografija ljudi koje je Vlada postavila na odgovorne funkcije u državi, saopštio je Pokret dosta je bilo-Saša Radulović.

Nipodaštavanjem sudskih odluka, koje demonstrira Vlada Srbije, podriva se sistem zasnovan na pravu i zakonima, pred kojima u svakoj demokratskoj državi svi moraju biti jednaki, ocenio je Pokret. 

Posebno je problematično, navodi se u saopštenju, što Vlada pokazuje samovolju svojstvenu nedemokratskim režimima i kad, suprotno zakonu, postavlja funkcionere na najodgovornija mesta u državi, kao u slučaju Nikole Petrovića, direktora Elektromreža Srbije, i kad svoje odluke odbija da obrazloži javnosti i krši Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja. 

Upravni sud je sve presude uredno dostavio na izvršenje Vladi Srbije, koja je bila dužna da najkasnije u roku od 15 dana postupi po odluci suda. 

Stepen Vučićeve osionosti najbolje se vidi kad na pitanje novinara da li će postupiti po prvoj sudskoj presudu, koja se odnosila na obavezu dostavljanja biografije Bratislava Gašića prilikom izbora na funkciju predsednika UO Srbijagas, kaže da "ne razume pitanje", navodi Pokret u saopštenju. 

Od tada do danas Vučić ne želi da razume da je Vlada dužna da postupi po svakoj pravosnažnoj sudskoj presudu. Postala je uobičajena pojava da Aleksandar Vučić podriva sudsku granu vlasti tako što ne prihvata sudske odluke koje mu se lično ne dopadaju ili odbija da primi poziv na sud, po tužbi zbog laganja, ističe Pokret dosta je bilo. 

Neefikasna sudska zaštita jedan je od ključnih razloga zbog koga domaći privrednici propadaju, a strani investitori zaobilaze našu zemlju, konstatuje Pokret. 

Naš sledeći korak protiv samovolje Aleksanra Vučića i ignorisanja presuda Upravnog suda je obraćanje Ustavnom sudu Srbije i Sudu za ljudska prava u Strazburu, navodi se u saopštenju.


POVEZANE VESTI

Komentari (40)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

običan građanin

Svima koji se hvataju za to kako su optužbe neosnovane i bez argumenata i dokaza: Ova krivična prijava se odnosi na to što vlada ne poštuje presudu Upravnog suda. Dokaz za to je taj što u presudi stoji da vlada mora u javnost da objavi biografije pomenutih ličnosti u roku od 15 dana od dana izricanja te presude. Vlada to nije učinila i time je prekršila odluku suda, zbog čega mora da snosi odgovornost. Kao predsednik vlade, tu odgovornost mora najviše da snosi upravo Aleksandar Vučić, a tu je i sekretar vlade koji je u ime te vlade i odbio da objavi te biografije na prvom mestu. Šta tu još nije jasno? Koji od navedenih argumenata i dokaza vam nije jasan, gospodo draga? A to da li Radulović podiže neosnovane prijave, o tome dovoljno govori presuda Upravnog suda na predhodnu prijavu što je vlada odbila da objavi pomenute biografije. PLUS: sama činjenica da ova vest nije došla do drugih novina i što javni servis RTS to nije pomenuo u nekom od priloga govori o tome koliko je stvarno ozbiljna i preteća cela ova stvar.

Ivica Nis

Da. Treba objaviti biografije ovih nesposobnjakovica. Ali je trebalo objaviti i pravu Radulovicevu biografiju koji je bio ministar u istoj toj vladi. U onoj laziranoj je bilo kao da je on glavni i odgovorni BUMA SILICIJUMSKE DOLINE

Jana

Ne zna Radulović šta da radi više pa je počeo kao i DS sa tuzbama i to neosnovanim kao jedino srdstvo borbe pred izbore!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: Preminulih od korone ima u Novom Pazaru, Nišu, Čačku, zaražen i ministar 17:37 h

17:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hoti najavio strože mere za prevenciju koronavirusa, bez vanrednog stanja 17:35 h

17:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o dijalogu, protestima, situaciji u Tutinu i peticiji za Košutnjak 17:33 h

17:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

RERI: Trivan zloupotrebio ministarstvo da preporuči sebe za buduću Vladu 17:26 h

17:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

OFID: Osuđujemo nasilje prema građanima kakvo nije viđeno od devedesetih 17:02 h

17:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Deset puta više zaraženih u Šapcu nego tokom vanrednog stanja 16:59 h

16:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković: Moskva ima uticaj na desničare, preko kojih šalje poruku Vučiću 16:55 h

16:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukupno 47 zaraženih koronavirusom u ustanovama socijalne zaštite 16:47 h

16:47 h  |  Vesti

loader