Šabić upozorava na loš odnos vlade prema ličnim podacima

Šabić upozorava na loš odnos vlade prema ličnim podacima

Šabić upozorava na loš odnos vlade prema ličnim podacima Izvor: www.mc.rs

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, upozorio je na zabrinjavajuće loš odnos Vlade Srbije prema zaštiti ličnih podataka. On je je podsetio Vladu i na neispunjene obaveze koje porizilaze iz strategija i zakona koje je sama donela.

Šabić je u pismu Vladi ukazao na potrebu promene odnosa nadležnih, posebno Vlade prema zaštiti lični podataka, gde je u prethodnih nekoliko godina bilo mnoštvo propusta. On je Vladu podsetio da je prošlo pet i po godina od kada je usvojila Strategiju zaštite podataka o ličnosti, a da ne postoji ni "posebno radno telo, ni akcioni plan", koji je trebalo da budu doneti u roku od 90 dana od dana usvajanja Strategije.

"Posledica nepostojanja strateškog pristupa je izostanak niza nužnih aktivnosti i mnoštvo propusta", naveo je Šabić, istakavši da je "ilustracije radi, posebno drastičan, neshvatljiv primer nedonošenje uredbe o zaštiti naročito osetljivih podataka".

Prema njegovim rečima, iako je Uredba morala biti doneta u roku od šest meseci od stupanja na snagu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nadležno Ministarstvo pravde je nikada nije pripremilo, pa Vlada s njenim donošenjem kasni skoro sedam godina.

Šabić je naveo i da je slično i sa donošenjem novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, podsetivši da je potreba donošenja novog zakona prepoznata još sredinom 2012. Istakao je i da je zbog toga formirana "nekakva" međuresorska radna grupa, ali da je "izostao bilo kakav efekat".

Šabić je naveo da "Vlada jeste u Akcionom planu za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU utvrdila da će novi zakon biti donet do kraja 2015. a da će osnovu predstavljati model koji je pripremio poverenik", ali da " zakon nije donet".

Kako je rekao, "nacrt koji je prezentiralo Ministarstvo pravde gotovo da nema dodirnih tačaka sa modelom poverenika, čime je Akcioni plan za Poglavlje 23, usaglašen sa EU, prekršen i pre nego što je poglavlje otvoreno".

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

clan elite

Gospidin Sabic je primer kako drzavni pisao treba da se radi!

Milica Janković

G.Sabic se kao malo ko, dosledno, grcevito bori da bi stvari pokrenuo na bolje. To sigurno jeste za svako postovanje ali nazalost,u okruzenju likova kao sto su Selakovic, Loncar, Vulin deluje gotovo utopijski.

Aleksa

Čovek je car, neko ko svim drugim treba da služi za primer kako se vrši državna funkcija.Svakodnevno to demonstrira. Poštovanje i podrška!

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sindikat pita Vladu koje su mere da se zaštite predškolci od gripa 18.02.2019.

18.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skupštini poslat predlog za ocenu ustavnosti zakona o finansiranju porodice 18.02.2019.

18.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: Nećemo da dozvolimo da Srbija uslovljava dijalog 18.02.2019.

18.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi napad na Prajd info centar 18.02.2019.

18.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Genetičar Stojković u istom danu razrešen i vraćen na mesto šefa katedre 18.02.2019.

18.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas se sastao sa Zoranom Zaevom 18.02.2019.

18.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komesarijat: Lažne vesti o kupovini kuća za migrante 18.02.2019.

18.02.2019.  |  Vesti

loader