NVO: Zakon o stanovanju u suprotnosti s ljudskim pravima

NVO: Zakon o stanovanju u suprotnosti s ljudskim pravima

NVO: Zakon o stanovanju u suprotnosti s ljudskim pravima Izvor: N1 info

Organizacije za ljudska prava izražavaju duboku zabrinutost zbog toga što odredbe Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada koje regulišu postupak iseljenja nisu u potpunosti usaglašene sa Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Predloženim zakonom nije propisano da se prinudna iseljenja mogu sprovoditi samo onda kada su iscrpljene sve druge mogućnosti kako to nalažu obaveze iz međunarodnih ugovora koje je ratifikovala Republika Srbija. Imajući ovo u vidu, predloženo zakonsko rešenje neće pružati odgovarajuću zaštitu pojedincima/kama i grupama koje se nalaze u riziku od prinudnih iseljenja, navodi se u saopštenju Regionalnog centra za manjine.

 Kako dodaju, u predloženom tekstu zakona propuštena je prilika da se precizno definišu karakteristike adekvatnog alternativnog smeštaja koji je država dužna da obezbedi osobama koje su pogođene prinudnim iseljenjem a nisu u mogućnosti da sebi i članovima svoje porodice osiguraju krov nad glavom. Dosadašnje uporno odbijanje državnih organa da se pridržavaju ove obaveze, naročito u slučaju masovnih prinudnih iseljenja, dodatan je razlog za to da obeležja adekvatnog smeštaja budu jasno precizirana u zakonu, dodaje se.

Iz Regionalnog centra za manjine podsećaju da jednu od ključnih komponenti raseljavanja zasnovanih na ljudskim pravima predstavlja organizovanje konsultativnog procesa tokom kojeg bi građani/ke mogli da učestvuju u kreiranju rešenja koje će zadovoljiti njihove stambene potrebe. Budući da su konsultacije od suštinskog značaja za adekvatno sprovođenje procesa iseljenja kao i da ne zahtevaju izdvajanje bilo kakvih dodatnih materijalnih sredstava, nedopustivo je da zakon ne propisuje postupak niti obavezu njihovog organizovanja, dodali su.

Uzimajući u obzir navedene razloge i krajnje netransparentan proces koji je pratio izradu pomenutog zakona, odsustvo javne debate, isključenost stručne javnosti i organizacija za zaštitu ljudskih prava, zahtevamo od predlagača i narodnih poslanika/ca da odustanu od usvajanja Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada i vrate ga na doradu, stoji u saopštenju Regionalnog centra za manjine.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, CHRIS – Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Stalna konferencija romskih udruženja građana (SKRUG) – Liga Roma, Fond za humanitarno pravo (FHP), Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Učitelj neznalica i njegovi komiteti.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Đina

Nije samo u suptotnosti sa ljudskim pravima već i sa zdravim razumom, od koga su naprdnjaci odavno operisani.

Plavi Turban

ne samo zakon o stanovanju vec kompletan zakon ove vlasti je protiv ljudskih prava

Gotfrid

Cilja Zakona jeste da se zaposle clanovi SNS kao predsednici skupštine stanara a da ih placaju gradjani i da se sprovede otimacina stanova preko prinudnog iseljenja. SNS i inace na svim planovima sprovodi otimacinu od gradjana.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: "Vučićocentrična" politička scena, potres zbog serijala o predsedniku 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poruka sa protesta u Kragujevcu - istrajati u bojkotu, etika pre politike 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

General o isporuci ruskog "Pancira": Od koga Srbija smatra da treba da se brani 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

RTS: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Beogradu: Uzbunjivači, simboli pravde i istrajnosti 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

MUP: Uhapšeni zbog sumnje da su oteli 500 evra, pa vratili 200 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić čestitao Putinu Dan branilaca otadžbine 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Borba za karipske države - slučaj "Jamajka" za Dačića dokaz američkog lobiranja 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Vesti

loader