Što veća nesigurnost novinara to manje slobode

Što veća nesigurnost novinara to manje slobode

Što veća nesigurnost novinara to manje slobode Izvor: N1

Opšta nesigurnost, strah od gubitka posla i plate i samim tim strah za egzistenciju, utiču na situaciju u medijima, pokazuje istraživanje o uticaju ovih problema u medijima na informisanje građana Srbije. Problem bi u najvećoj meri rešili promenom profesije.

Nesigurnost novinara dosegla je zabrinjavajući nivo i to kod više od 60 odsto ispitanika, pokazuju rezultati istraživanja. Novinare najviše tište pravna nesigurnost, nesigurnost radnog vremena, radnog mesta i uslova rada.

„Doprinosi tome da su mediji sve manje i manje profesionalni odnosno da ih je sve teže i teže podvesti pod tu definiciju, a da se profesionalni standardi u obavljaju medijskih poslova, dakle u obavljanju novinarskih poslova polako krune“, kaže Jadranka Jelinčić iz Fonda za otvoreno društvo.

Rezultati pokazuju da su novinari kritičniji prema vlasti, državi ili vlasnicima medija nego prema sopstvenoj profesiji, ali su nedovoljno samokritični, dok je ukupno stanje u medijima loše.

Vise od dve trećine novinara smatra da u Srbiji nema slobode medija, Više od tri četvrtine smatra da država kontroliše medije. Skoro tri četvrtine njih misli da je autocenzura među novinarima veoma raširena, dok više od tri četvrtine novinara smatra da danas ima više autocenzure nego cenzure, jer se novinari plaše da ne ostanu bez posla.

Kada bi mogli da biraju dve petine novinara bi napustilo novinarstvo; isto toliko bi se opredelilo za medij u kojem mogu slobodno da pišu bez obzira na status i visinu plate, dok bi jedna petina novinara izabrala siguran posao i po cenu da ne piše ono što misli i ono što zna.

Autori istraživanja slažu da ključna odgovornost nije na novinarima: „Ne mogu novinari izboriti slobodu medija, to je iluzija. Sloboda medija je rezultat drustvene akcije i borbe. Bez razvijene gradjanske javnosti iluzorno je ocekivati da ce tu sad upasti novainri i nadomestiti tu ogromnu prazninu“, kađe sociolog Srećko Mihajlović.

Iako tvrde da novinarstvo u Srbij ima budućnost, jer je puno onih koji žele time da se bave, u Centru za istraživačko novinarstvo kažu da kod velikog broja novinara ne vide napor da se nešto promeni.

Autori istraživanja tvrde da je za poboljšanje situacije potreban veći angažman novinarskih udruženja i sindikata, ali i da se nesigurnost svi moraju navići jert smatraju da je ona sastavni deo savremenog života. Ipak, i u toj situaciji novainri moraju zašrtititi i unaprediti i svoj rad i svoju preofesiju.

00:00

Izvor: N1

Tagovi:

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

čini mi se,

možda nisam u pravu, da je mali broj novinara koji može da na pravi način donese vest. Traže senzaciju, a nisu u stanju elementarne činjenice da prenesu. Pošto mi se ne dopada taksa koju moramo da plaćamo RTSu potkrepiću ovu tvrdnju analizom njihovog priloga koji je išao iz mog grada. Sugrađanka je 1989.godine pustila ček, gde i kome, prilog taj deo ne sadrži. Banka nije skinula novac sa njenog računa. Stečajni upravnik je pokrenuo spor za naplatu dugovanja u nekadašnjem Opštinskom, a sadašnjem Osnovnom sudu u Nišu i sudija je, bez pozivanja te žene na ročište, doneo rešenje o naplati duga sa sve pripadajućom kamatom, a bez prava na prigovor. Školi je stigao nalog da joj se odbija 2/3 plate. Ništa više, sem konstatacije direktora škole da će postupiti po nalogu suda. Ček je, kao i keš, sredstvo plaćanja. Ako je žena imala pokriće za ček, što nismo saznali iz priloga, a službenici banke nisu odradili svoj posao, zbog čega stečajni upravnik ne naplati od onoga ko je zabrljao, a ne da se ovako igra? Elementarno u prilogu nismo dobili, da li je to bio ček bez pokrića ili su u banci načinili propust, pa sada stečajni upravnik maltretira nedužnog komintenta. Nije intervjuisala sudiju koji sudi na časnu reč stečajnog upravnika, niti stečajnog upravnika, a trebalo je da bi smo dobili potpunu sliku. Ne znamo da li sada svako može da isfingira neko potraživanje i da sudija donese rešenje o naplati, bez da te pozove na ročište i bez prava na prigovor, pa ti na kraju zakuca i izvršitelj na vrata da snosiš troškove i njegovog rada? Možda grešim, ali utisak je da je jedan deo novinara površan, da ne ume na pravi način da prenese vest, a to nije cenzura niti autocenzura.

Бобан Милетић Бапси

Море добро је сада барем не стрељају - као што је стрељан Ћурувија !!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

NDMBGD pozvao evroposlanike da ne učestvuju u pregovorima o izborima u Srbiji 11:28 h

11:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fajon: Problemi sa demokratijom, slobodom medija i vladavinom prava u Srbiji 11:07 h

11:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mijović: Pokret meštana na Staroj planini nastao jer ih niko nije pitao šta žele 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Saradnja sa NATO važna, ali vojna neutralnost se ne dovodi u pitanje 10:26 h

10:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pacoli: Imenovanje Rusa za izvestioca je pretnja nacionalnoj bezbednosti Kosova 10:14 h

10:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Posle mesec dana, trovanje u kosovskom CIK-u i dalje potpuna misterija 10:04 h

10:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gajović o opoziciji u medijima: Isto koliko je bilo opozicije kad su oni vladali 09:38 h

09:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pajtić: Vučić sad ne zna šta je GIM, a pričao je šta Branko Stefanović tamo radi 09:35 h

09:35 h  |  Vesti

loader