Elektronske narukvice - veća sigurnost za porodilje i bebe

Elektronske narukvice - veća sigurnost za porodilje i bebe

Elektronske narukvice - veća sigurnost za porodilje i bebe Izvor: N1

Iz Udruženja roditelja nestalih beba Srbije kažu da je za 40 godina iz porodilišta "nestalo“ do 10.000 novorođenčadi. Iako se još čeka da država donese poseban zakon – lex specialis - u slučaju nestalih beba, GAK Narodni front je postala prva ustanova u kojoj se uvodi novi način identifikacije beba kako bi sigurnost u porodilištu bila što veća.

Naime, po dolasku na porođaj majka dobija narukvicu na kojoj je njeno ime i jedinstveni matični broj, a po rođenju, beba dobija svoju narukvicu povezanu sa majčinom preko kompjuterskog softvera. Kada se jednom stavi narukvica može da se ukloni samo ako se iseče, a osim identiteta majke i bebe preko softvera će se pratiti i ceo put od porođaja do izlaska iz porodilišta.

Iako Ministarstvo zdravlja u načelu podržava uvođenje novog sistema, nezvanično smo saznali da za ovaj pilot projekat ministarstvo nije dalo odobrenje, već su u GAK-u Narodni front na svoju ruku odlučili da ga pokrenu. Kako kažu, za tako nešto i nije potrebno neko posebno odobrenje ministarstva.

Dr Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva iz GAK Narodni front je, gostujući u Novom danu, rekao da je uvođenje elektronskih identifikacija samo nadogradnja već postojećeg softvera u toj zdravstvenoj ustanovi.

Onog momenta kad porodilja uđe u bolnicu ona je zavedena u zdravstveno-informacioni sistem i tu se nalaze svi podaci i sve intervencije, pojašnjava doktor.

Štampaće se identifikacioni brojevi koji se stavljaju majkama i bebama, a identifikacija majke se vrši preko JMBG i povezana je sa bebom.

"Ovaj sistem obezbeđivanja podataka je već zaživeo na Zapadu, od ponedeljka krećemo sa upotrebom... Ovo smo mi sami želili da vidimo kako će da funkcioniše... Izabrali smo firmu koja je imala sluh da nam da ovo na korišćenje i testiranje... Videćemo kako će se pokazati", kaže dr Aničić, naglašavajući da je ovo pilot projekat.

On dodaje da je u pitanju samo "digitalna" tehnologija zaštite, za razliku od dosadašnje, koja je, kako tvrdi, bila jednako uspešna. I na stari način je, kako ističe, naprosto bilo nemoguće da se beba izgubi ili ukrade, i dodaje da to tvrdi na osnovu svog iskustva od 2000, od kada je doktor.

Međutim ima i onih koji ne smatraju da će ove narukvice povećati sigurnost i da je biometrijski način bolji. Naime, doktorand biometrije Komlen Lalović osmislio je patent koji bi mogao da spreči u budućnosti krađu beba u porodilištima. Reč je o aparatu koji bi prilikom porođaja skenirao otisak prsta majke i bebe. Podaci se šifruju, smeštaju se na memoriju uređaja, a majci se izdaje pin kod. Pri izlasku iz porodilišta, majka unosi taj pin kod, otisci se ponovo skeniraju i ukoliko se podaci podudaraju garantuje se identitet.

U Narodnom frontu i niškom Kliničkom centru bili su raspoloženi da uvedu Lalovićev sistem, a od Ministarstva zdravlja dobio je načelnu podršku. Finansijska podrška, međutim nije stigla. Lalović tvrdi da je njegov sistem, zasnovan na očitavanju otiska prsta i majke i bebe, koji je jedinstevna karakteristika svakog čoveka, jedini 100 odsto siguran način da se spreči zamena ili krađa beba.

Ukoliko bi primenila biometriju na ovaj način Srbija bi po tome bila jedinstvena u svetu. Lalović je na ideju o pravljenju ovakvog uređaja, inače, došao kada je saznao da će postati otac, a biometrija je bila i tema njegovog doktorskog rada.

Dr Aničić kaže da je biometrija takođe dobro rešenje, ali i da su elektronske narukvice koje uvode jednako pouzdan sistem..

Onog momenta kad ste uneli podatke u informativni karton žene, oni tu ostaju, kao i svaka izmena, dakle ostaju i stari i novi podaci, i vidi se ko je ulazio nešto da promeni, jer svako ima šifru za pristup, kaže dr Aničić.

Za to što biometrijski patent nije "prošao, kaže da je verovatno u pitanju to što nema dovoljno novca za tako nešto, i da je to problem a ne zato što u Ministarstvu i zdravstvu nemaju sluha za tako nešto.

Komentarišući stanje u profesiji, dr Aničić ističe da problemi nisu od juče, da traju više od 20 godina. Zdravstveni radnici su obezvređeni i nisu adekvatno plaćeni za ono što rade, a najviše zabrinjava to što studenti kad završe Medicinski fakultet sada i ne razmišljaju da ostanu u zemlji, i odmah gledaju kako da odu u inostranstvo, priča doktor. On navodi primer jednog volontera koji mu je ispričao da je, kad je polagao B2 ispit za nemački, od 45 onih koji su došli da polažu, 42 su bili lekari.

Kako dodaje, to će biti veliki problem za zemlju u narednom periodu, i mora se sistemski rešiti.

Govoreći o slučaju u Šapcu, kada je jedan pacijent ubio medicinsku sestru, kaže da to nije prvi slučaj.

"Ovo je samo kulminacija jedne situacije koja se godinama gomila... Smatram da lekari treba da dobiju status službenog lica, jer se otvara mogućnost da će počinilac da se adekvatno kazni", zaključuje dr Aničić.

Detalje pogledajte u videu ispod:

00:00

Izvor: N1

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr Andrej Vasilevski

Secate se ove vesti N1? Pogledajte, procitajte i zapitajte se sto ovo neko ne uvodi? Ministarstvo za ovaj projekat nema 45.000e? Ma dajte molim vas... http://rs.n1info.com/a88475/Vesti/Sabic-predlaze-biometrijsku-identifikaciju-materinstva.html Da se samo upoznate sa projektom koji taj veliki covek, Komlen, je predlozio, znali biste da je to jedino resenje. Valjda ce se i uvesti, cekamo!!!

Radoje

O kom zdravstvenom informacionom sistemu govorite doktore? Mislim... gde to piše?

drN

Uz svo dužno poštovanje, ne smatram da je dr Aničić kompetentan da komentariše biometrijske sisteme. Gospodin Aničić je doktor medicine, ne doktor nauka. Kao doktor nauka i neko ko se duži niz godina bavio biometrijskim sistemima, kategorički tvrdim da je njihova poudanost u pomenutom domenu znatno veća od elektronskih narukvica. Osim toga, sa Lalovićevim patentom sam vrlo dobro upoznat i nakon detaljne analize mogu da zaključim da obezbeđuje visoku tačnost i ne narušava privatnost podataka (a samim tim i građana). Drugim rečima: podržavam patent, a ne elektronske narukvice.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

RTS: Žena se porodila na Pančevačkom mostu 19:20 h

19:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Raste broj pacijenata na respiratoru, od danas kazne za nenošenje maski 19:16 h

19:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sjenica i Novi Pazar i dalje najveća žarišta, Vulin negativan i već na terenu 19:15 h

19:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Studenti u Novom Sadu održali protest upozorenja 19:07 h

19:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nikolić: Grci iznenađeni i razočarani, ne može se reći da su plaže puste 18:58 h

18:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo: Vulin negativan na testu, po odluci lekara se vratio na posao 18:48 h

18:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Vlast dala građanima milostinju, a svojoj ekipi ogromne pare 18:23 h

18:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog se nastavlja 12. jula, Hoti i Vučić za stolom 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

loader