Stefanović: Zakon za efikasniji i bolji rad policije

Stefanović: Zakon za efikasniji i bolji rad policije

Stefanović: Zakon za efikasniji i bolji rad policije Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da predlog novog zakona o policiji ima za cilj efikasniji i profesionalniji rad policije.

Ministar je, obrazlažući zakonski predlog pred poslanicima, najavio da će biti pooštreni uslovi za zapošljavanje u policiji, ali i za ostanak u policiji. "Napredak u policiji i promosvisanje moći će da se postigne kroz zasluge i znanja".

On je naveo da će novi propisi biti usklađeni sa EU standardima, a jedan od ciljeva biće i sprečavanje korupcije unutar policije. "Predviđamo jačanje sektora unutrašnje kontrole", kazao je ministar i dodao da ća taj sektor od sada moći da nadzire sve zaposlene u MUP-u, a ne samo pripadnike policije.

On je najavio i bolju organizaciju i postojanje samo jedne specijalne jedinice.

Zakon o javnom okupljanju izuzetno liberalan

Govoći o predlogu zakona o javnom okupljanju on je ocenio da je reč o izuzetno liberalnim propisima

Stefanović je najavio da će biti dozvoljeno održavanje skupova ispred svih institucija, izuzev strateških objekata u oblasti vodosnabdevanja, energetike, vojske i policije.

Prema njegovim rečima javna okupljanja biće dozvoljena od šest do 23 sata, što je takođe ocenio kao “izuzetno” liberalno rešenje.

Stefanović je naveo da će i skupovi u pokretu moći da se zaustave ispred bilo koje tačke, ali da pri tome neće biti dozvoljeni saobraćajni kolapsi i otežavnje života građana.

Prema njegovim rečima, obaveza prijavljivanja skupova u zatvorenom prostoru neće postojati, ali organizatori treba da vode računa o bezbednosti i snose odgovornost. "Definisana je odgovornost organizatora i obaveza redarske službe koja će voditi računa o javnom redu i miru", kazao je Stefanović.

Nebojša Stefanović Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar je naveo i da je novim propisima dozvoljeno spontano okupljanje građana, ali da u tom slučaju ne sme da postoji bilo kakav javni poziv.  "Kada postoji spontana reakcija na na primer, sportski uspeh našeg tima, to će sada biti dozvoljeno u bilo kom trenutku, i u tri ujutro", najavio je Stefanović.

Ministar smatra da su ograničenja ovog zakona minimalna, a da je javno okupljanju "na moderan način definisano".

On je istakao da je javna rasparava o ovom zakonu bila duga, a da je zakon usklađen sa ocenama Venenske komisije.

Govoreći o predlogu novog zakona o javnom redu i miru Stefanović je rekao da će biti uvedeni neki novi prekršaji, a izbačeni pojedini zastareli.

Kako je naveo ovim zakonom biće regulisano korišćenje uređaja na daljinu, a posebna pažnja biće posvećana zaštiti i nadzoru dece i maloletnika. 

Ovlašćenja ministra smanjena

Stefanović je odbacio je navode poslanika SDS da će predloženi zakon o policiji dovesti do dalje politizacije policije, navodeći da se tim rešenjima drastično smanjuju ovlašćenja i nadležnosti ministra.

"Ovaj zakon dramatično smanjuje ovlašćenja i nadležnosti ministra i propisuju dramatično veće nadležnosti direktora policije. Direktor policije radi apsolutno sve", rekao je Stefanović u raspravi sa šefom poslanika SDS Markom Đurišićem, posle njegove tvrdnje da će usvajanje tog akta dovesti do dalje politizacije policije.

U prilog svojoj tvrdnji Stefanović je naveo da aktuelni Zakon o policiji dozvoljava ministru da vodi predkrivični postupak.

"Pa gde ćete veću politizaciju? Mi to sad pravo ukidamo ministru. Ministar po aktuelnom zakonu ima mogućnost vanrednog unapređivanja kako mu padne na pamet, bez ikakvih kriterijuma, sada to menjamo, nema mogućnosti za vanredno napredovanje u policiji. Ovim zakonom smanjena su drastična ovlašćenja ministru", rekao je Stefanović.

Đurišić je prethodno izneo niz kritika na račun predloženog zakona o policiji, navodeći da se ministru daju mnogo veća ovlašćenja, a samim tim i mogućnost uticaja na rad policije.

"Smatramo da će rad policije biti pod još većim političkim pritiskom i da će se policija baviti ispunjavanjem očekivanja ministra, odnosno stranke iz koje ministar dolazi", rekao je Đurišić, koji je kritikovao i što se u predloženom zakonu ne pominje direktor policije i njegova ovlašćenja.

Prema njegovom mišljenju, loše je definisano pokretanje i vođenje disciplinskog postupka, što otvara mogućnost za pritiske na pripadnike policije.

Nadam se da neće biti vojvođanske policije

Nadam se da nikakve vojvođanske policije nikada neće biti, bio je odgovor ministra Stefanovića na zahtev LSV u današnjoj raspravi o predlogu zakona o policiji za uvođenje vojvođanske policije.

Poslanici LSV predložili su amandmanom da bude formirana vojvođanska policija, što je Stefanović odbacio. "Ja se nadam da nikakve vojvođanske policije nikada neće biti, biće srpske policije i srpska policija će biti u Vojvodini i u drugim delovima Srbije, jedna policija ove zemlje", rekao je Stefanović.

Poslanik LSV Dejan Čapo rekao je da želja te stranke nije stvaranje pararelnih snaga, već samo posebne organizacione jedinice za Vojvodinu, navodeći da je bezbednost u tom delu Srbije, dok je postojala vojvođanska policija, bila na visokom nivou.

Predlog LSV je da sedište te jedinice bude u Novom Sadu, a da je vodi sekretar koga na predlog pokrajinske vlade imenuje ministar unutrašnjih poslova. "Mi ćemo se za vojvođnasku policiju izboriti kad-tad", rekao je Čapo.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

A 1

Ne duraj ništa, ne lupaj macolom opremu, doći će neko posle vas kome će sve to trebati, da vidi šta ste sve radili! Svako sledeći moraće se prvo sa vama pozabaviti!

Jorik Analitičar

Bolji rad policije je neophodan, jer gori teško da može biti, ali nikada nemojmo potcenjivati kapacitete ove Vlasti da nas iznenadi.

Coa

Tako je doktore. Jedan od uslova za dobijanje posla clanstvo u SNS,drugi plagiran doktorat ili bar falsifikat diplome,trece da ima putera na glavi da imate sa cim da ucenjujete...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Policajka u Gnjilanu ubila roditelje i braću, pa izvršila samoubistvo 15:24 h

15:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Tužilaštvo da utvrdi da li je presretana komunikacija novinara Nedeljnika 15:04 h

15:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici Skupštine Srbije podržali izgradnju memorijalnog centra Staro sajmište 14:58 h

14:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanik Bundestaga Josip Juratović gost Novog dana 14:49 h

14:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Božović: Optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića nisu potkrepljene dokazima 14:44 h

14:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Narodna stranka raspustila Gradski odbor u Šapcu 14:32 h

14:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbi koji su evakuisani iz Vuhana: Vratićemo se u Kinu kad se situacija smiri 14:23 h

14:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

MUP poručio građanima: Rok za preregistraciju oružja uskoro ističe 14:00 h

14:00 h  |  Vesti

loader