Vučić odlučio da Srbija ide na vanredne izbore

Vučić odlučio da Srbija ide na vanredne izbore

Vučić odlučio da Srbija ide na vanredne izbore Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke da je odlučio da Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore.

Iako je prethodno bilo najavljeno da će Vučić od Glavnog odbora SNS-a zatražiti odobrenje da u periodu i pre Skupštine stranke ima pravo da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, lider naprednjaka saopštio je da je već odlučio da vanredni parlamentarni izbori budu održani, jer je Vladi potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg "više neće biti povratka" na staro.

Glavni odbor SNS-a je jednoglasno, aklamacijom podržao Vučićevu odluku o izborima, saopštila je članica Predsedništva naprednjaka Maja Gojković.

U obraćanju članovima Glavnog odbora SNS-a, Vučić je rekao da je potreban pun mandat da se donesu teške odluke i da se država, kroz temeljno sprovođenje reformi do 2020. godine nađe pred vratima Evropske unije.

"Zato je moja odluka, a ne poziv, da se danas izjašnjavamo da idemo na izbore. U pobedu za budućnost Srbije", rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija od kako je SNS preuzela vlast u stanju latentnog društvenog sukoba, i nailazi na ogroman otpor upravo stoga što je, kako ja naveo, nastojala da razbije blok koji su činili tajknuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja.

00:00

Izvor: N1info

Govoreći o sebi, on je rekao da mu se mnogi smeju kad kaže da radi bez odmora, a ne mogu da dokažu da nije tako.

"Hoću da uz mene ne stoje oni koji pričaju isto što i ja pričam, a rade ono što su radili oni pre mene. Hoću da se zahvalim mangupima u našim redovima", rekao je Vučić i najavio da će ga u izbornoj kampanji biti manje nego ikada.

Vučić je ocenio da je Srbija danas stabilna i politički i ekonomski, i da je uspela da izađe iz recesije.

Lider naprednjaka je predložio i odlaganje Skupštine SNS-a za 21. maj, posle održavanja izbora na svim nivoima, kako bi u slučaju izbornog neuspeha, mogao da snosi odgovornost pred strankom.

Vučić odlučio, ali šta kaže zakon

Da bi Vučićeva odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora bila sprovedena, prethodno je potrebno ispuniti određene zakonske uslove.

Naime, Zakon o izboru narodnih poslanika kaže da parlamentarne izbore raspisuje predsednik države, a da se tom odlukom određuju dan održavanja izbora i od kada počinju da teku rokovi za izborne radnje. Prema tom zakonu, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.

Do izbora dolazi prestankom mandata Skupštine Srbije ili, kada je u pitanju vanredni izlazak na birališta, raspuštanjem parlamenta, izglasavanjem nepoverenja vladi, ostavkom Vlade, izglasavanjem nepoverenja predsedniku Vlade ili ostavkom premijera. Međutim, još nije poznato za koji će se od ovih scenarija Srpska napredna stranka odlučiti kako bi nameru o prevremenom izlasku na birališta sprovela u delo.

Po raspisivanju izbora, sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošnje izbornih lista, kao i izborna kampanja. Stranke koje budu zainteresovane za nastup na izborima imaju rok da izborne liste Republičkog izbornoj komisiji dostave najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, a RIK ih proglašava odmah po prijemu ili najkasnije 24 sata od prijema liste.

Kandidate mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, posebno ili zajedno, kao i grupe građana, a izborna lista je potvrđena ukoliko je potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Komentari (468)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lala1

Zašto neću glasati za Vučića : - Obećao je da će napraviti reviziju penzija i sankcionisati sve lažne penzionere. Umesto toga lažne penzionere sada plaćaju oni koji su penziju pošteno zaradili i oni koji treba da ostvare pravo na istu. Oni koji nekim slučajem i dožive penziju plaćaće penale ako nemaju 65 godina iako imaju pun staž. Ako i to prežive umanjenje penzije je trajno. - Tehnološki višak radnika nisu oni koji su stranački zaposleni nego oni koji su pre više godina legalno, po konkursu došli do radnog mesta. - Narod se reketira na sve moguće načine. Moram da kupim ono što ne želim i što me truje (R.T.S.). Tu je veliki namet koji se zove akcize i još puno drugih koji su nerealno visoki. Samo da se ne sete da uz R.T.S. pretplatu naplate akcizu. - Previše se uneo u ulogu i izgubio svaku vezu sa realnošću. - Sve je stalo sa Miškovićem. Sada juri političke neprijatelje umesto kriminalaca. - Ima još puno toga.....

Joca

Jedino što zna da radi u ćivotu je da pravi sam sebi kampanju, i da ide na izbore. Nego šta bi sa MINISTROM vojnim, Gašićem ? Ko je sada ministar ?

molim za istinu

molim da kao ozbiljni portal ne iznosite neistinu da je Vucic doneo odluku o izborima kada je odluku doneo u stvari SNS jer je Vucic najavio da ce odluku doneti zbog interesa Srbije na ne zbog SNS a odluku je doneo na partijskom sastanku... prenosite samo istinu jasnu narodu...molim.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Utisak nedelje: Podaništvo danas preovladava 23:36 h

23:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukupno 243 žrtve koronavirusa u Srbiji, 31 novozaraženi 22:46 h

22:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Insajder debata: Da li se na ovim izborima rezultat unapred zna? 22:15 h

22:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Napad na Trifunovića posledica postojanja ekstremnog dela društva 22:04 h

22:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SSP, Narodna stranka, "1 od 5 miliona" i UDS osudili napad na Trifunovića 21:36 h

21:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gradonačelnik Valjeva nagradio samo jedan medij za borbu protiv "Konrada 19" 21:25 h

21:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dveri pozivaju na društveni dijalog za prevazilaženje krize 20:04 h

20:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Selo već godinu dana odsečeno od sveta, od nadležnih slušaju samo obećanja 19:54 h

19:54 h  |  Vesti

loader