Brozovi naslednici neće ništa dobiti

Brozovi naslednici neće ništa dobiti

Brozovi naslednici neće ništa dobiti Izvor: Reuters

Naslednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu, jer imovina nije naknadno pronađena, pa nije bilo uslova za novi postupak.

Večernje novosti pišu da je u dopunskom ostavinskom rešenju koje je potpisala sudija Ljubica Nenadić, sud kao neosnovane odbio sve zahteve naslednika.

U obrazloženju rešenja sud podseća da je ostavinski postupak za podelu Titove imovine pravosnažno okončan pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu, još 1991. godine, kada je podeljeno oko 800 komada odeće, obuće i ličnih stvari Josipa Broza.

Nezadovoljna, njegova supruga Jovanka Broz je u martu 2002. podnela zahtev za donošenje dopunskog ostavinskog rešenja, pošto je u januaru Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su vezane za život i rad Josipa Broza.

Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rešenje Četvrtog opštinskog suda izgubilo je pravno dejstvo.

Sudija Ljubica Nenadić dalje navodi da se imovina koju su naslednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala da bude društvena svojina (umetnine, porcelan, nakit, pokloni, nameštaj, numizmatička i zbirka satova, automobili...), ne može smatrati naknadno pronađenom zaostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uslovi za donošenje dopunskog ostavinskog rešenja.

Nužan preduslov za donošenje rešenja je da se radi o imovini za koju se u vreme donošenja rešenja nije znalo da pripada zaostavštini, što konkretno nije slučaj.

Sada pokojna Jovanka Broz u toku ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvaćena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenoj svojini vezanoj za život i rad Tita - obrazlaže sud.

Takođe se dodaje da su se Jovankinom predlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo da je njen zahtev usmeren ka državi.

Time je osporio navode pokojne Jovanke Broz da je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavioca - konstatovala je sudija Nenadić.

Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra da je ovakvo tumačenje prvostepenog suda potpuno pogrešno.

Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom faktički je novopronađena imovina. Zato je ovakvo

tumačenje suda pogrešna primena zakona i odluke Ustavnog suda, rekao je on.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su, za Novosti, žalbe.

Komentari (37)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tea

Ustavni sud SFRJ doneo je 1989. god. doneo odluku o ustavnosti zakona kojim je odredjeno sta pripada Titu a sta drzavi i nasao da je isti u skladu sa Ustavom SFRJ, pa je imovina u periodu od 1993.-1995. pravnosnaznim resenjem rasporedjena. Posle 2000. Savezni ustavni sud (sud novoformirane drzave) donosi odluku kojom pomenuti zakon proglasava neustavnim. Pitanje za adv Petronijevica: sta bi se dogodilo da je Savezni ustavni sud (sud novoformirane drzave), sve zakone iz perioda SFRJ proglasio neustavnim i da li je uopste imao pravo, kao sud novoformirane drzave, da raspravlja o zakonu bivse drzave (SFRJ koja je prestala da postoji)? Adv.Petronijevic je sudio po zakonima SFRJ, da li su sve odluke koje je donosio kao sudija u vreme bivse drzave protivustavne? Da li svaka novoformirana drzava treba da ukida zakone prethodne drzave? TO SE NIKADA NIGDE U SVETU NIJE DOGODILO, NITI CE SE DOGODITI.

POP

Kako se tada zivelo..a sada?

@ Lala iz Banata

E pa to ti govori vise o ljudima i moralu koji je stvorio komunizam.Intersantno,ali bivsi najveci komunisti su vece demokrate,veci Srbi i vise preziru komuniste,veci su pravoslavci od mene i svih nas koji smo rodjeni i odrasli u antikomunistickim porodicama i koji smo doziveli ubistva najblizih od komunista i otimanje imovine.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Još danas toplo, za vikend zahlađenje - temperature će pasti i do 15 stepeni 07:13 h

07:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novaković: Policija legitimisala aktiviste zbog plakata sa likom Vučevića 00:20 h

00:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Specijalizovana veća Kosova: Počinje prijavljivanje žrtava sudu 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Više kolona na izborima = veća izlaznost = veća šansa za uspeh 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesni Rakić Vodinelić dodeljena nagrada "Osvajanje slobode" 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nije reka samo reka – dokumentarna emisija Insajdera o malim hidroelektranama 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: SSP ima plan za smenu Vučića u tri tačke 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: U Briselu 28. septembra razgovori na tehničkom nivou 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

loader