Pacijent ubio medicinsku sestru u Šapcu

Pacijent ubio medicinsku sestru u Šapcu

Pacijent ubio medicinsku sestru u Šapcu Izvor: TV Šabac

U Domu zdravlja u Šapcu jedan pacijent ubio je nožem medincinsku sestru (55), rečeno je agenciji Beta u toj ustanovi.

Prema navodima zdravstvenih radnika sestri je presečena karotida, pa je iskrvarila, pre nego što je prebačena u Urgentni centar.

Napad se dogodio u Četvrtoj zdravstvenoj ambulanti koja je u sistemu Doma zdravlja, a napadač je uhvaćen.

Osumnjičeni Vukašin V. ušao je u medicinsku ambulantu za vreme pauze i 57-godišnju medicinsku sestru Ljubinku Popović ubo nožem u vrat. Posle zločina ostao je u čekaonici, a koleginice nastradale naišle su na, kako kažu, potresan prizor.

"Ležala je odmah do vrata, ja sam se povukla, uplašila sam se", ispričala je koleginica nastradale.

Branko Vujković, član gradskog veća Šapca zadužen za zdravstvo, smatra da je to još jedan od slučajeva koji se dešavaju jer zdravstveni radnici nemaju status službenog lica. Koleginice ubijene žene kažu da su vređenja i napadi pacijenata sve učestaliji.

"Mi imamo straha stalno, pa mi očekujemo svaki dan da nam se nešto desi. Pazite, ja sam samo juče imala 105 pacijenata. Jedna sestra na šalteru, 105 pacijenata, 105 knjižica, 105 ljudi, 105 psovki", ispričala je medicinska sestra iz Šapca.

"Ovo je pokazatelj da treba da se zapitamo čemu sva radna tela, hajka na zdravstvene radnike zbog korupcije, a nismo rešili krucijalnu stvar. Država mora da nadje način da zaštiti zdravstvene radnike dok obavljaju svoj posao umesto da stvara razne komisije", rekao je Vujković.

00:00

Izvor: TV Šabac

Napadi na zdravstvene radnike: Do kraja sedmice Radna grupa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da bi do kraja sedmice trebalo da bude formirana Radna grupa koja će raditi na svim prijavljenim napadima na zdravstvene radnike.

"Očekujemo da predložena imena za članove te buduće Radne grupe ili komisije budu gotova do kraja nedelje. Nismo stigli sve da uradimo s obzirom da su bili praznici", kazao je Vekić novinarima u Medija centru.

Vekić je rekao da će to Radna grupa analizirati sve prijavljene slučajeve napada na medicinske radnike.

"To Radno telo neće moći da preduzima nikakve bitne korake bez adekvatne saradnje kako sa MUP-om, tako sa Tužilaštvom", kazao je on.

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović je kazala da je tokom prošle godine u LKS bilo 11 zabeleženih napada na lekare i drugo medicinsko osoblje.

Ona je kazala da nije od presudnog značaja da li će medicinsko osoblje imati status službenog lica.

"Ali se mora uvesti neka nova klauzula kao u zemljama u regiona a koja će glasiti - napad na zdravstvenog radnika u vršenju zdravstvne delatnosti...", rekla je ona i dodala da lekari kada su u pitanju vređanje i drugi verbalni napadi ne mogu zbog Hipokratove zakletve da protiv svojih pacijenata pokreću sudske sporove.

Direktorka LKS je kazala da je potrebno da se napadi na medicinsko osoblje pred Tužilaštvom tretiraju drugačije i da se gone po službenoj dužnosti.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je 21. decembra 2015. godine da će biti formirana radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata i Lekarske komore koja će na šestomesečnom nivou pratiti sve slučajeve napada na medicinsko osoblje.

"Ovo je pokazatelj da treba da se zapitamo čemu sva radna tela, hajka na zdravstvene radnike zbog korupcije, a nismo rešili krucijalnu stvar. Država mora da nađe način da zaštiti zdravstvene radnike dok obavljaju svoj posao umesto da stvara razne komisije", rekao je Vujković.

Tagovi:

Komentari (48)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zoran

Strašno je kada se tek kada se nešto desi, počinje sa radnim grupama i rešavanjem problema. Pre par nedelja je objavljeno da u srbiji na 1000 stanovnika (siromšnih, gladnih i bolesnih) ima 25 zdravstvenih radnika, a u jednoj nemačkoj više od 40, što je i prosek za zemlje evrope. Zato imamo i liste čekanja od 2 godine, nezadovoljne i isfrustrirane pacijente, koje psuju i vređaju zdravstvene radnike koji ništa nisu krivi. kao rezultat svega toga nažalost, nekada i ovakve tragične ishode

bolesni zub

A na sve rečeno dodaj i šokantan podatak koliko lekara, sestara i tehničara svake godine ode iz Srbije!!! Ako se tako nastavi, umesto tih 20 biće 10 ili još manje lekara na 1000 stanovnika. Mnogi mladi lekari već tokom studija donose odluku da žele otići odavde, oni čak nemaju nameru ni da pokušaju naći posao. Na žalost, u našem zdravstvu odavno caruju korupcija i nepotizam, i ne samo u odnosnu na pacijente, već i među studentima, lekarima koji već rade itd. Po našim bolnicama odavno kruže priče, bukvalno godinama, da deca profesora, načelnika, lekara specijalista po odeljenjima, vrlo lako dobijaju posao, dok deca iz nelekrarskih porodica, ili niže ranigiranih lekara (recimo opšta prkasa), čekaju na posao godinama. Ja lično poznajem dečka koji trenutno radi kao stalno zaposlen u bolnici gde rade i njegovi roditelji, takođe specijalisti (mislim da je neko od njih i načelnik odeljenja), i što je još simptomatičnije on je u toj bolnici stažirao i završio specijalizaciju. Neka me neko ubedi da je to slučajno, i ja priznajem da sam paranoik. U isto vreme sestra moga druga, inače odličan student, takođe završila specijalizaciju, godinama nema posla, devojka je postala depresivna. Nema, jer nema veze, nema pare, nema obraza da tako radi... Neću lagati ako kažem da su joj pare tražene za posao. U našem zdravstvu svega ima, osobolje se deli po klanovima, interesnim grupama, čak i politički, svuda je pristuna nervoza, strah od otkaza, zavist, nestručnost, i kako onda da se takvo stanje i atmosfera ne prenesu na pacijente, kako? Nema šanse! Naše zdravstvo je najteži bolesnik!

Ko čeka možda ne dočeka...

Otišao sam u KCS da zakažem kontrolu kod gastroenterologa, početkom decembra 2015., i dobio sam termin tek za 15 mart 2016. godine! Pitam sestru šta da radim ako mi bude loše do tada, a ona će meni "imate Urgentni centar, KCS nije za hitne slučajeve". Samo možete zamilisti koliko drskim tonom je sročila tu rečenicu. Dobro, pokušavam da smirim napetost, relativno saml mlad čovek, nema iskustva sa lekarima, ovo je prvi ozbiljniji problem kojim imam sa zdravljem, ali on je se okrenu i ode, bez sa me sasluša i pozdravi. Molim ministra da nam onda objasni šta se dešava sa uredbom iz 2009. godine po kojoj ni jedan pacijent u Srbiji ne može čekati na pregled duže od mesec dana. Je l' se neko seća one kampanje kada su nam tvrdili da ako čekamo duže od toga prijavimo ustanovu ministarstvu, ili uradimo privatno pregled, sačuvamo račun i isti priložimo u socijalno, koje će nam u određenom roku refundirati novac?! Mene zanima da li to i dalje važi, i ako važi zašto niko od zdravstvenih radnika to ne uzima u obzir prilikom zakazivanja?! Ovo je totalno rasulo, raspad sistema. Da ti imaš uredbu koju niko niti poštuje, niti primenuje u radu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Obradović: Nema sumnje da je Krim deo Rusija kao što je Kosovo deo Srbije 18:03 h

18:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janjić: Afere vuku Beograd dalje, ne vidi se da iko išta radi oko Kosova 17:57 h

17:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godfri: Vlada koja želi da se smatra legitimnom mora da osigura fer izbore 16:58 h

16:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer obustavlja izbor za laž decenije zbog hakerskog napada na njihov sajt 16:45 h

16:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Merkel pozvala Vučića da u januaru poseti Berlin 16:27 h

16:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šešelj: Krim je stara ruska zemlja, pritiskamo režim u Beogradu da to prizna 15:44 h

15:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Voz u Ripnju prolazi, a rampa - podignuta 15:13 h

15:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo prosvete nije obavešteno o prodaji Megatrenda 15:03 h

15:03 h  |  Vesti

loader