Zakon o policiji do kraja godine - novine i primedbe

Zakon o policiji do kraja godine - novine i primedbe

Zakon o policiji do kraja godine - novine i primedbe Izvor: N1

Novi Zakon o policiji, trebalo bi da se nađe pred poslanicima pre kraja godine. Nacrt zakona predviđa reorganizaciju policije, ali uspostavljanje drugačijeg sistema odgovornosti. Nezavisni stručnjaci pozdravili su deo rešenja, ali izneli i niz primedbi.

Nisu svi u policiji policajci. To je jedna od najvećih novina u novom zakonu o policiji, koja predviđa podelu na policijske i državne službenike, koji će imati drugačiji status i ovlašćenja. Novi zakon predviđa i uvođenje dva nova sektora, za evropske integracije, međunaordnu saradnju i planiranje i sektor za ljudske resurse, ali i izdvajanje sektora za vanredne situacije van MUP-a.

"To je potpuno jedna promena i načina rada ali i svesti. To je nešto što je ministar imao viziju da se desi. Ja mislim da je to jedan odličan potez. Ali ono što je sada teško i dosta naših diskusija na sektorskim sastancima se svodilo na to kako to sprovesti u delo. I to je jako teško, jer je problematika ogromna", navodi specijalni savetnik ministra policije Amadeo Votkins.

Budući zakon o policiji predviđa veća ovlašćenja sektora za unutrašnju kontrolu, ali kao i sektor za ljudske resurse, ne omogućava punu nezavinnost tog tela i ostavlja mogućnost političkog uticaja, kažu nezavisni stručnjaci.

Deo nedostajućih rešenja biće utvrđen podzakonskim aktima, a organizacije civilnog društva posebno su zainteresovane za ona koja se osnose na zaštitu prava građana.

"Meni se čini da će ovaj put podzakonski akti biti spremni na vreme, jer su mnogi od njih već urađeni u okviru nekih projekata, na kojima MUP sarađuje sa međunarodnom zajednicom. Ono što mene brine je da će biti doneti van konsultacija sa zaintertesovanom javnošću, pre svega OCD-a i nezavisnim državnim organima, koji itekako imaju interes da se uključe u raspravu, npr o bezbednosnoj proveri", kaže Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Prema pravilniku koji je već donet, bezbedosnoj proveri biće podvrgnuti ne samo oni koji žele da se zaposle u policiji, kao do sada, već i oni koji tamo već rade. Zbog opasnosti da se dođe do velike količine podataka bez kontrole, postoji zahtev da se ovo pitanje uredi posebnim zakonom za ceo sektor bezbednosti.

00:00

Izvor: N1

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tanja

Dali će se u ovom zakonu promeniti i nešto u vezi zaposlenja, da se zapošljavaju školovani policajci a ne neko koje završio druge stručne spreme....

Mare

Školovan policjac je onaj koji je navršio deset godina službe i niti jedan drugi. Škola nije bitna, štaviše najbolji operativci i policajci su oni sa najviše staža na ulici. A gospoda koja misle da su stručna samim tim što su završili policijsku akademiju, treba da shvate da je škola jedno a rad na terenu drugo. Samo u Srbiji postoji fakultet policijska akademija. To je svuda u svetu kurs od 14 nedelja. Pa posle deset godina rada ako vrediš i ako zaslužuješ dolaziš do rukovodnih radnih mesta.

KRIMI DŽIMI AMSS

Bez primedbi! Samo napredno! 😎

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Teška saobraćajna nesreća, obustavljen saobraćaj na autoputu ka Nišu 15:41 h

15:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trudnicama i porodiljama lakše prijavljivanje poslodavaca koji uskraćuju prava 15:22 h

15:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić pozvala Radnu grupu da iznese primedbe na nacrt Medijske strategije 15:17 h

15:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o efektima Zakona o podršci porodici s decom 15:11 h

15:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija "360 stepeni" o stanju u medijima i hajkama na novinare 15:04 h

15:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milićević o uvredama Šešelja: Bilo je i gorih stvari, Radulović je svirao gitaru 15:02 h

15:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komemoracija Danki Novović - porodica i kolege se oprostili od čuvene spikerke 14:14 h

14:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Većina građana ne može da odvoji kvalitetno vreme za sebe, porodicu i prijatelje 14:09 h

14:09 h  |  Vesti

loader