Šabić: Infostan mora da dostavi ugovor sa Đeneralijem

Šabić: Infostan mora da dostavi ugovor sa Đeneralijem

Šabić: Infostan mora da dostavi ugovor sa Đeneralijem Izvor: N1

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naredio je JKP Infostan iz Beograda da dostavi nevladinoj organizaciji Jukom (Yucom) traženu informaciju u vezi sa "dobrovoljnim osiguranjem" koje se nedavno pojavilo na računima Infostana.

Na septembarskim računima Infostana našla se stavka od 200 dinara za "osiguranje domaćinstva" kod Đenerali osiguranja, koja je ranije bila dobrovoljna. Ovi računi su posle reakcija javnosti povučeni, a korisnicima su dostavljeni novi.

"Zahtev Jukoma za informacijama odnosio se na ugovor JKP Infostan i Akcionarskog društva za osiguranje Đenerali osiguranje Srbija, odnosno akt kojim je ugovoren takav način osiguranja, protokol o načinu rada i sprovođenja usluge osiguranja i saglasnost Saveza nezavisnih organizacija potrošača datu na navedene usluge", navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik kaže da je pravno neprihvatljivo pozivanje Infostana na to da je Ugovorom JKP Infostan i Đeneralii osiguranja predviđena obaveza čuvanja poslovne tajne i da te obaveze Infostan ne može biti oslobođen bez pisane saglasnosti druge ugovorne strane.

"Nikakvim odredbama poslovnih ugovora se ne može uslovljavati ili suspendovati primena zakona, a Infostan u ovom slučaju nije dokazao, odnosno nije ni mogao dokazati da su ispunjeni zakonski uslovi za ograničenje prava javnosti. Javnost ima interes i pravo da zna da li javno preduzeće posluje u skladu sa zakonom", navodi Šabić u saopštenju.

Dodaje se da je u konkretnom slučaju taj interes dodatno pojačan jer se radi o "pravnom poslu" koji je poslužio kao "osnov" za nezakonitu obradu ličnih podataka izuzetno velikog broja građana, korisnika usluga Infostana, što je već bilo povod za reakciju poverenika koji je pored ostalog podneo i zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica, direktora i Infostana i Đenerali osiguranja.

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Obican covek

Sagalsan sa Sabicem.Takodje,mora da se izjednaci statjs svih. osiguranja u Srbiji.DJNAV,osiguranje vec preko 10 godina,radi to sto jeGENERALI sada pkkusao.Niko nista pita. napkmena:DUNAV osiguranje je SPS osiguranje.

Ing Zoran Vukov

Čudi me da građani koji se greju daljinskim grejanjem u Beogradu ne primećuju da se više od decenije obmanjuju sa naplatom grejanja, potrošnje vode i zajedničke električne energije koju obavlja Infostan za račun ovih JKP. Podatke o mesečnim očitanim stanjima mernih instrumenata (kalorimetra , vodomera i zajedničkog strujomera za ceo objekat) nikada se nisu unosila u priznanice a sada redizajnirane priznanice prozvane RAČUN. Nema podataka o ukupnoj stanbenoj površini na koju se deli isporučena toplotna energija. Paušalnom naplatom sa cenom 1432,28 din/m2 god do Oktobra 2015 svaki korisnik kupuje 1432,28 din/m2 god: 7,14 din/kwh =200,6 kwh/m2 god, a sa novom cenom 1432,71 din/m2 god : 7,57 din/kwh=189,261 kwh/m2 god. Pošto niko ne kontroliše i ne očitava merne uređaje tako niko nezna da svake godine plati vrednost dve grejne sezone. Da bi shvatili ovu prevaru u 2012/13 grejne sezone isporučeno je (po merenju kalorimetrom) 88,52 kwh/m2 stana; u 2013/14 sezoni isporučeno je 77,48 kwh/m2 stana dok u 2014/15 je isporučeno 96,5243 kwh/m2 stana, a to je više nego 50% manje od plaćenih kwh. Ova prevara se krije sa neispravnim računima koji počinju sa NETO ZADUŽENJE(bez PDV)a ne sa KOLIČINA x CENA = IZNOS. Kako se ne prikazuje ni KOLIČINA ni JEDINIČNA CENA za kwh, a nema koliko kwh se akontaciono kupuje mesečno (12 uplata) po m2 stanbene površine a nema ni koliko je kwh isporučeno jer se OBRAČUN NE PRIKAZUJE, svako praktično sa 6 uplata preko leta kupi jednu grejnu sezonu, dok sa 6 uplata počevši za OKTOBAR , namirije se sa prodajnom cenom za kwh sva količina isporučenih kwh godišnje. Ova prevara krije od korisnika a niko se ne pita KAKO PLAĆA GREJANJE SA 12 AKONTACIONIH UPLATA A DA SE OBRAČUN NE PRIKAZUJE ZA CELU ZGRADU A I ZA POJEDINOG KORISNIKA.Kako je moguće da zgrada ne dobija duplikat računa , pa objekat je u privatnom vlasništvu, i ko je OVLASTIO INFOSTAN DA DELI NA NEVIĐENO RAČUNE PRIVATNIH VLASNIKA i tako ih obmanjuje zaduživanjem sa iznosima koje već jedva plaćaju, a da se podaci na osnovu kojih se izdaje račun krije od korisnika. Kalorimetri su ugrađeni u objekte već 10 god a ti podaci se ne registruju već se kriju .OVA PREVARA VLASTI JE NEDOVOLJNA DA NAPUNI BUĐET; PA SU ZATO UMANJENE PLATE I PENZIJE.

Aleksa

Izgleda da je gospodin Šabić jedini odradio svoj posao. Šta bi s onom odgovornošću što je najavljivao Siniša Mali, šta radi tužilaštvo, šta sud za prekršaje..?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Baner s Vučićem prepravili banerom uzbunjivača Obradovića koji je potom sklonjen 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Hrabri" - film o novinarima u Srbiji, četvrtak u 21h 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Murati: Samoopredeljenje i DSK će ove nedelje potpisati koalicioni sporazum 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SAD: Tešić i dalje tihi partner, sankcije njegovim saradnicima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević osuđen: Nesuđeni kupac Megatrenda priznao krivicu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarćević: Studenti i profesori na Megatrendu ne smeju da trpe velike lomove 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan događaj, dva viđenja - u opoziciji različito o incidentu ispred Skupštine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

loader