Preliminarni rezultati izbora za Državno veće tužilaca

Preliminarni rezultati izbora za Državno veće tužilaca

Preliminarni rezultati izbora za Državno veće tužilaca Izvor: N1

Izborna komisija Državnog veća tužilaca objavila je imena šest kandidata za nove članove tog tela koji su na današnjim tužilačkim izborima dobili najveći broj glasova svojih kolega. To su Goran Ilić, Radovan Lazić, Stanislav Dukić, Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić i Tatjana Lagumdžija.

Do zaključenja glasanja Izbornoj komisiji nije dostavljen nijedan prigovor zbog povrede izbornog prava u toku izbora ili nepravilnosti u toku predlaganja kandidata odnosno izbora, napominje se u saopštenju Izborne komisije DVT dostavljenog Tanjugu.

Takođe se ističe da će konačni rezultati sa tačnim brojem glasova po svim kandidacionim listama biti objavljeni nakon isteka roka predviđenog Odlukom o izbornim radnjama i rokovima od 9. oktobra, odnosno nakon dostave Zapisnika o utvrđivanju rezultata izbora DVT 4. decembra u 15 sati.

Na biračkim mestima tokom glasanja koje je održano na svih 17 biračkih mesta od 8 do 13 sati bili su prisutni posmatrači iz Udružženja javnih tužžilaca i zamenika javnih tužžilaca Srbije i Misije OEBS u Srbiji.

Izborna komisija je napomenula da je od ukupnog broja od 656 glasača po kandidacionim listama za Republicko javno tužžilašštvo, apelaciona javna tužžilašštva, Tužžilašštvo za organizovani kriminal i Tužžilašštvo za ratne zlocine, višša javna tužžilašštva i osnovna javna tužžilašštva na tužilačke izbore izaššlo 611, odnosno 93,14 odsto.

Na kandidacionoj listi za javna tužžilašštva sa teritorija autonomnih pokrajina od 150 upisanih birača izaššlo je njih 135, odnosno 90 odsto.

Na ovim izborima nosioci javnotužžilačke funkcije biraju šest kandidata za članove DVT-a iz reda javnih tužžilaca i zamenika javnih tužžilaca i to jednog iz Republičkog javnog tužžilašštva, jednog iz apelacionih javnih tužžilašštava, Tužžilašštva za organizovani kriminal i Tužžilašštva za ratne zločine, jednog iz višših javnih tužžilašštava, dva iz osnovnih javnih tužžilašštava i jednog iz javnih tužžilašštava sa teritorija autonomnih pokrajina.

Prema preliminarnim rezultatima za listu kandidata za RJT od ukupno izašlih 100 odsto birača najveći broj glasova je dobio Goran Ilić.

Za listu kandidata za apelaciona javna tužžilašštva, Tužžilašštvo za ratne zločine i Tužžilašštvo za organizovani kriminal od ukupno izaššlih 96,2 odsto birača najveći broj glasova je dobio Radovan Lazić, dok je Stanislav Dukić dobio najveći broj glasova za listu kandidata za višša javna tužžilašštva.

Za listu kandidata za osnovna javna tužžilašštva od ukupno izaššlih 90,86 odsto birača najveći broj glasova su dobili kandidati Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić, a za listu kandidata za javna tužžilašštva sa teritorije Autonomnih pokrajina od ukupno izaššlih 90,66 odsto birača najveći broj glasova je dobio kandidat Tatjana Lagumdžija.

Nakon okončanog izbornog postupka i utvrđenih rezultata izbora, DVT će dobiti šest članova iz reda javnotužilačke organizacije.

Njihov mandat počinje po isteku mandata članova iz sadašnjeg sastava tog najvišeg tužilačkog tela, odnosno 5. aprila 2016. godine, napominje se u saopštenju.

Pored izbornih članova DVT-a, u njegovom sastavu su i ministar pravde, republički javni tužilac, predstavici advokature, skupštine i pravnog fakulteta.

Sudijski izbori za članove Visokog saveta sudstva iz reda sudija održaće se 25. decembra.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mira

Da, da, BESPREKORNO! Eto isti broj bodova imaju Mirko Radisavljevic i jos jedan ADVOKAT!? Koji je na ispitu za tuzioca u Beogradu dobio 50 bodova, a u Cacku NULA. Ali se suska da je dobar ortak sa direktorom BIA.

Ertem

Sve je isto, samo pravde nema...

Coa

Naprednjaci ?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Policija uhapsila tri osobe zbog sumnje da su oštetili budžet za 150 miliona 15:18 h

15:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Supružnici pronađeni mrtvi u kući u selu Bresje kod Jagodine 15:17 h

15:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Penzioneri i bivši radnici PKB prete blokadom ulica u Beogradu u utorak 15:07 h

15:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Nova metodologija proširenja EU nije loša, ali ni naročito bolja 15:01 h

15:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Carinici na Gradini i Batrovcima zaplenili skoro 110.000 evra 14:38 h

14:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CINS: Ministarstvo pokrenulo postupak protiv Ziđina zbog zagađenja vazduha 14:35 h

14:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zakon o nestalim bebama u Skupštini, opozicija traži povlačenje iz procedure 14:23 h

14:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dušan Spasojević i Dragoljub Draža Petrović gosti Novog dana 14:12 h

14:12 h  |  Vesti

loader