Šta sadrže preporuke ministarstva o "švajcarcima"

Šta sadrže preporuke ministarstva o "švajcarcima"

Šta sadrže preporuke ministarstva o "švajcarcima" Izvor: N1

Radna grupa za rešavanje problema građana zaduženih u švajcarskim francima završila je detaljnu analizu svih raspoloživih podataka i o tome informisala predstavnike dužnika i predstavnike banaka, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Ministarstvo finansija je definisalo preporuke bankama koje se ni na koji način ne mogu tumačiti kao pokušaj mešanja u slobodu ugovaranja, ali podrazumevaju da će ih banke razmotriti i primeniti na osnovu individualnog pristupa svakom klijentu, uzimajući u obzir karakteristike njegovog socijalnog položaja, odnosno platežnu moć klijenta i njegovog domaćinstva, kao i preovlađujuće tržišne okolnosti prilikom uzimanja kredita", navodi se u saopštenju.

U sastav Radne grupe radili su ministar finansija Dušan Vujović, njegovi saradnici, predstavnici Narodne banke Srbije i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Ministarstvo finansija predložilo je bankama da određenim kategorijama građana koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima ponude reprogram duga, i to pre svega samohranim majkama, onima koji su tim kreditom kupili prvi stan, nezaposlenima, osobama sa invaliditetom koji je nastao zbog nesreće ili bolesti...

Trudnice, samohrane majke, nezaposleni...

Preporuka za reprogram koju je resorno ministarstvo uputilo bankama odnosi se na klijente koji ispunjavaju određene uslove, a to su, recimo, da je u momentu odobrenja kredit bio namenjen za kupovinu prvog stana, zatim da je iznos preostalog duga veći od trećine vrednosti nekretnine, čime je klijent izgubio svoj inicijalni ulog i ukupnu dosadašnju otplatu kredita.

Dalje, preporukese odnose na "nesolventnost klijenta", odnosno na one kod kojih su nastupile vanredne okolnosti nakon što su već uzeli kredit, koje su im narušile platnu sposobnost - samohrane majke, nezaposlenost u periodu dužem od pola godine, privremena odnosno trajna invalidnost usled nesreće ili bolesti...

Ako ostatak mesečnih prihoda, odnosno razlika između ukupnih mesečnih prihoda i iznosa rate za kredit, nije dovoljan za plaćanje drugih obaveza i normalnu egzistenciju pojedinca ili porodice, to je opet klijent koji bi mogao da dobije reprogram.

"Naša preporuka je da banke kvalifikovanim klijentima predlože reprogram postojećih obaveza uzimajući u obzir visinu inicijalnog kredita, ostatak duga i preostali period otplate kredita, kao i sposobnost klijenta da servisira kredit", piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija poručuje da će, u saradnji sa NBS, podržati primenu ovih preporuka direktnim kontaktom sa Udruženjem banaka Srbije i konkretnim bankama koje su odobravale ovu vrstu kredita.

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beba

A što bi banka usvojila PREPORUKU kad ne mora. Zašto bi se odrekla onolike provizije, kad može da mi uzme do zadnje pare??? 2007. sam kupila stan, rata mi je bila 19000, sada je 46000. Ja i dete sami, plata i alimentacija mi ne pokrivaju ratu i račune. Ne znam šta bi bilo da mi nije roditelja i brata, I njih sam ojadila. A kupila mali stan. I da li sam ja ugrožena?? Banka na tu Cicinu preporuku nije ni mrdnula prstom, niti me zvala da mi išta ponudi, niti da pita kako plaćam. A bila sam jedno 10 puta u banci, tražila da me neko primi, uvek su me odbili, jer mogu samo sa šalterušom da razgovaram. Menadžer, zaboga, nema vremena niti nameru da se bakće sa mnom. I onda kad čujem da je NBS uputila klijente da se dogovore sa bankom oko kredita digne mi se kosa na glavi. Banka me istresla iz gaća I nema nameru da stane. Što da mi ne uzme za taj jedan stan još 4 kad može???? Ko ih sprečava?!

savetnik

Od ovih pomoći nema,Vučić,Nikolić,Tabakovićka i ostali uzeli su stanove po bagateli od države ,a nas kritikuju što smo putem kredita pokušali da rešimo stamb.pitanje.Oni su plaćenici banaka(koliko su dobili kredita lično i kao stranka)što dokazuje i bežanje od skupštinske rasprave.

stevan hadzi-manic

sta znaci preporuka ? NISTA za gradjane, ostaje se u duznickom ropstvu....pokrenuti sporove, druge za sada nama... eto

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Haradinaj otputovao u Hag, poručio da ide uzdignutog čela i bez uznemirenja 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Haradinaj počeo predizbornu kampanju podnošenjem ostavke 18:25 h

18:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ombudsman poslao predlog sporazuma o efikasnijoj evidenciji napada na novinare 18:18 h

18:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Međunarodna zajednica da ponovo otvori istrage o ubistvima Srba na Kosovu 17:20 h

17:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić s ambasadorkom Kine: Odlični odnosi, saradnja se razvija u ekonomiji 16:59 h

16:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović i Pinter o unapređenju saradnje policija Srbije i Mađarske 16:07 h

16:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

MUP Srbije: Tvrdnje da policija prati lidere SzS apsolutno netačne 15:56 h

15:56 h  |  Vesti

loader