Drobnjak negirao da je sa Dulićem zloupotrebio položaj

Drobnjak negirao da je sa Dulićem zloupotrebio položaj

Drobnjak negirao da je sa Dulićem zloupotrebio položaj Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak negirao je optužbe da je 2009. godine, zajedno sa tadašnjim ministrom zaštite životne sredine Oliverom Dulićem i njegovim zamenikom Nebojšom Janjićem, zlupotrebio službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću Nuba invest.

Izlažući svoju odbranu pred Specijalnim sudom u Beogradu, Drobnjak je naveo da je sve radio po zakonu i da se pre potpisivanja, o saobraćajno tehničkim uslovima za Nubu konsultovao sa pravnim i finasijskim sektorom.

"Nikad ne bih potpisao da nešto nije u skladu sa zakonom", naglasio je Drobnjak.

Na pitanje predsednika veća zašto je potpisao taj ugovor kada se potpisivanju protivio bivši direktor sektora za održavanje puteva Darko Pešić, Drobnjak je rekao da ne zna zašto se Pešić protivio i naglasio da Putevi od tog posla imali prihod od taksi od 265 miliona dinara.

Drobnjak je ukazao da je Pešić dobar inženjer i da ga je on postavio na to mesto.

Na pitanje prvooptuženog Dulića da li je nekada urgirao za nekog investitora, Drobnjak je odgovorio odrično.

Nakon suđenja koje će biti nastavljeno 15. decembra, Drobnjakov branilac Miloš Paligorić rekao je novinarima ispred Specijalnog suda da tužilaštvo u optužnici nije navelo koje je to propise navodno prekršio ili propustio da primeni njegov branjenik u ovom slučaju.

"Moj branjenik je u ovoj stvari postupao kao što je postupao u svim drugim stvarima. Iz njegovog iskaza, što će biti potvrđeno dokazima koji će biti izvedeni tokom ovog postupka, vidi se da je postupao u svemu na zakonit način", naveo je Paligorić.

Upitan da razjasni situaciju sa Pešićevim protivljenjem poslu sa Nubom, Drobnjakov branilac je ukazao da je po zakonu o javnim preduzećima i zakonu o privrednim društvima direktor dužan da se stara o zakonitosti rada svih zaposlenih i da ne sme da dozvoli da izaće nijedan dokument iz preduzeća koji nije u skladu sa zakonom.

"Upravo je to moj branjenik i uradio, kada je Pešić u nameri da se ne dozvoli investicija vredna preko dva i po miliona evra, odbio da izda te saobraćajne - tehničke uslove, moj branjenik je postupio u skladu sa zakonom jer direktor za to ima ovlašćenja", naglasio je Drobnjakov advokat.

oliver dulić Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

U decembru bi trebalo da počne dokazni postupak u ovom slučaju pošto su Dulić i Janjić ranije izneli svoje odbrane takođe negirajući optužbe.

Dulić se tereti da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevinske dozvole za postaljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest", iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je prihvato usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni usovi, smatra tužilaštvo.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema navodima optužnice, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovoj eksploataciji.

Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

Dulić, Janjić i Drobnjak terete da su na ovaj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Persa

Nisu protivpravno nego u skladu sa zakonom stekli preko osam miliona dinara. Ovde se kraducka u skladu sa zakonom, zato nam i jeste ovako dobro.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Prorežimskim medijima sporno "zavitlavanje", a u redu kad Vučića nazovu budalom 19:46 h

19:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićević o komentarima na Fejsbuku N1, pomoć za to stigla iz Predsedništva SNS 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nije lako Tanji Fajon: Iz redova SNS etikete, deo opozicije isključivo za bojkot 19:14 h

19:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jakšić: EU u Srbiji vidi opasan elektricitet, želi da poravna stvar 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Portparol KP: Tvrdnja o prijavi napada na Visoke Dečane netačna 17:31 h

17:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lančani sudar na Gazeli, otežan saobraćaj 14:46 h

14:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Informer "ekskluzivno" objavio fotografiju pogrešnog čoveka uz fotomontažu 14:07 h

14:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Srbiji sutra olujni vetar, temperatura do 20 stepeni 13:58 h

13:58 h  |  Vesti

loader