SZO za N1: Poslali smo preporuke o načinu registrovanja umrlih od Covid-19

SZO za N1: Poslali smo preporuke o načinu registrovanja umrlih od Covid-19

SZO za N1: Poslali smo preporuke o načinu registrovanja umrlih od Covid-19 Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Na molbu N1 Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) upućenu mejlom da prokomentariše veliku razliku između zvanično objavljenih podataka o broju zaraženih koronavirusom i umrlih od posledica Covid-19 i onih koje je nedavno objavio BIRN, SZO je, između ostalog, odgovorila da način kvalifikacije slučajeva zavisi od svake pojedinačne države.

"Definicija smrti od Covid-19 je definisana u cilju posmatranja smrtnog ishoda kao rezultata klinički kompatibilne bolesti u verovatnom ili potvrđenom slučaju Covid-19, osim ukoliko postoji jasna alternativa uzroka smrti koja ne može da se poveže sa bolešću Covid-19 (neka trauma, na primer)", kaže se u odgovoru SZO.

Između bolesti i smrti ne bi trebalo da postoji period potpunog oporavka, dodaje se u pisanom odgovoru N1.

Kompletan vodič za sertifikaciju i klasifikaciju Covid-19 dostupan je na ovom linku.

Kako zemlje klasifikuju slučajeve zavisi od samih vlasti, rekao je za N1 portparol SZO Tarik Jašarević.

"Znamo da su zemlje suočene sa izazovima u izveštavanju o tim podacima i uloga SZO je da bude vodič državama u naučnim i na dokazima zasnovanim uputstvima. Nijedna zemlja nije bila u stanju da sistematično izveštava SZO o ovim podacima što otežava pružanje jasne slike o ozbiljnosti bolesti. Podaci koje mi dajemo su oni koje dobijamo od zdravstvenih vlasti, s obzirom da se od SZO očekuje da objavljuje samo potvrđene podatke. SZO je izdala preporuke za praćenje izveštavanja o podacima za sve zemlje uz minimalni broj indikator kako bi se bolje razumeli epidemiologija i trendovi Covid-19", kaže Jašarević.

On je dodao da je SZO nedavno objavila "uputstva o strategiji praćenja sa više saveta o posmatranju smrtnosti".

Posmatranje smrtnosti

"Broj smrtnih slučajeva od Covid-19 u bolnicama treba da bude objavljivan dnevno. Idealno, broj umrlih od Covid-19 u zajednicama bi trebalo objavljivati dnevno ili nedeljno. To bi možda pomoglo da se posmatraju i smrtni slučajevi koji nisu specifični za respiratorne uzroke (nespecifična upala pluća). U vezi sa svim smrtnim slučajevima od Covid-19 i u bolnicama i u zajednici treba dostaviti i podatke o starosti, rodu i mestu smrti. Smrtovnica za umrle od Covid-19 treba da bude izdata onako kako je opisano u Međunarodnom vodiču za sertifikaciju i klasifikaciju Covid-19 kao uzroka smrti i izveštaj poslati ključnim statističkim biroima što je uobičajeno", objasnio je Jašarević.

Dodao je da "u zajednicama u kojima su registracija i podaci smrtnih slučajeva ograničeni, mogu se razmatrati drugi pristupi u posmatranju smrtnosti, kao što su izveštaji verskih centara ili mesta sahrane".

"Istraživanje smrtnosti nije pogodno za sadašnje posmatranje smrtnosti od Covid-19, ali studije mogu pomoći u retrospektivnoj proceni ukupne smrtnosti od Covid-19", naveo je u odgovoru N1 portparol SZO Tarik Jašarević.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vaso

U Crnoj Gori su 2 pacijenta umrla od COVID-a, a 7 je umrlo od drugih bolesti, a bili su pozitivni na SARS-CoV-2. Na primjer: jedan pacijent je primljen sa šećerom 40. Sjutradan je umro od infarkta srca. Svi su računati kao žrtve COVID-a, pa CG ima 9 žrtava.

Rajko

AIDS je virus. Ne umire se od njega. On prouzrokuje slabljenje imuniteteta. Organizam se gasi zbog problema sa plućima, raznim malignitetima, problemima sa bubrezima i dr. Na kraju, AIDS je razlog smrti. Elem, Covid je virus. Stoga, politika ne može odrediti da li je ili ne, razlog smrti onaj koji njoj, politici, odgovara. Naše kolege, lekari iz štaba su poklekli. Izgubili su bitku sa samim sobom, kao i sa strukom, naukom. U pamet se svi vratimo.

Veljica

HIV je virus, a AIDS je bolest koju izrokuje HIV virus. Isto kao što je SARS-CoV-2 virus, a Covid-19 bolest koju uzorkuje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Makron odlučio da katedrala Notr Dam bude obnovljena u izvornom obliku 12:03 h

12:03 h  |  Svet

Svet

Svet

Analitičar: S koronom najgore prošle zemlje koje vode populisti velikog ega 11:55 h

11:55 h  |  Svet

Svet

Svet

Izbori u Singapuru, očekuje se nastavak dominacije vladajuće stranke 11:18 h

11:18 h  |  Svet

Svet

Svet

Ponovo uveden karantin za građane Srbije koji doputuju u Veliku Britaniju 11:10 h

11:10 h  |  Svet

Svet

Svet

Protest protiv ograničavanja okupljanja u Atini, uhapšeno devet osoba 11:08 h

11:08 h  |  Svet

Svet

Svet

U poslednja 24 sata četvoro preminulih u Izraelu, veliki porast broja zaraženih 09:59 h

09:59 h  |  Svet

Svet

Svet

Bolsonaro uložio veto na plan podrške plemenima u Brazilu u doba pandemije 09:51 h

09:51 h  |  Svet

Svet

Svet

Osumnjičeni za ubistvo policajaca ubijen u pritvoru 08:46 h

08:46 h  |  Svet

loader