Pejčinović Burić: Vlade ne smeju da koriste krizu da ućutkaju novinare

Pejčinović Burić: Vlade ne smeju da koriste krizu da ućutkaju novinare

Pejčinović Burić: Vlade ne smeju da koriste krizu da ućutkaju novinare Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL, (ilustracija)

Generalna sekretarka Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić izjavila je da vlade moraju da zaštite ulogu novinara u demokratiji i da ne smeju da koriste situaciju u vreme krize da ih ućutkaju ili ometaju.

U pisanoj izjavi uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, Pejčinović Burić je pozvala vlade da izbegavaju ograničavanje slobode medija tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

"Vlade se suočavaju s izazovima bez presedana tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali ta situacija ne sme da bude korišćena za ućutkivanje ili ometanje novinara. Mediji moraju imati slobodu da izveštavaju o svim aspektima krize", rekla je Pejčinović Burić.

Navela je da novinari "imaju ključnu ulogu i posebnu odgovornost za pružanje blagovremenih, tačnih i pouzdanih informacija javnosti" i da "moraju biti u mogućnosti da temeljno analiziraju odluke vlasti donete kao odgovor na pandemiju".

"Odgovornim izveštavanjem novinari mogu da spreče širenje panike i istaknu pozitivne primere solidarnosti u našim društvima. Bila sam impresionirana i ohrabrena mnogim medijskim izveštajima da građani pomažu jedni drugima, kao i o negovateljima, medicinskim sestrama i drugim 'herojima' ove krize", kazala je generalna sekretarka SE.

Ona je izrazila zabrinutost zbog navoda u juče objavljenom Godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara, u kojem se ukazuje na trend nasilja i zastrašivanja novinara tokom 2019. godine. Izveštaj je sačinilo 14 međunarodnih nevladinih organizacija koje se bave slobodom medija.

"Nažalost, nastavlja se zabrinjavajući trend nasilja nad novinarima i njihovog zastrašivanja, primećen poslednjih godina. Previše novinara je u zatvoru i previše je slučajeva nekažnjavanja ubistva novinara. Svesna sam i teške ekonomske situacije u kojoj su danas mnogi novinari", rekla je Pejčinović Burić.

Ona je ohrabrila države članice SE da zaštite ulogu novinara kao "čuvara" i važnog faktora neophodne kontrole vlasti u demokratskim društvima.

Partnerske organizacije Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara zabeležile su u 2019. godini 142 ozbiljne pretnje novinarima u 47 država članica Saveta Evrope, uključujući 33 fizička napada na novinare, 17 novih slučajeva pritvaranja i zatvaranja, 43 slučaja uznemiravanja i zastrašivanja i dva nova slučaja nekažnjavanja ubistva novinara.

Nevladine organizacije su izrazile zabrinutost zbog 22 trenutno nerešena slučaja nekažnjavanja ubistva novinara i navele da je najmanje 105 novinara bilo u zatvoru na kraju 2019. godine.

U Godišnjem izveštaju su upozorile da je stanje slobode medija u Evropi duboko nezadovoljavajuće i da su sistemski postali politički pokušaji "zarobljavanja" medija i neuspesi mnogih državnih organa da održavaju verodostojan okvir zaštite slobode medija.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Papalala

Vlada ne bi smela to da radi. Ali ih to ne sprečava da to rade.

Ratomir

Zasto Savet Evrope deli pamet svojim clanicama koje krse Statut SE, da je voda mokra? To je isto kao da zvizdi u prste u borbi protiv Mafije i korupcije. SE ima Statut neka izrekne sankcije drzavam clanicama koje ugrozavaju novinare. Ako to ne uradi mozda je birokratija SE vise zainteresovana da odrzava dobre odnose sa rezimima koji ugrozavaju novinare zbog podrske na reizborima?

Yamamoto KARA

Pošto je vlada srbije u više od 10 slučajeva za vreme pandemije vršila troturu nad nezavisnim novinarima i redakcijama, najmanje što možete da učinite gospođo da predložite sa, se Srbiji uvedu najstrože ekonomske sankcije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Češka od 15. juna otvara granice za državljane 29 zemalja iz Evrope 23:10 h

23:10 h  |  Svet

Svet

Svet

U Njujorku uveden policijski čas 22:57 h

22:57 h  |  Svet

Svet

Svet

Obdukcija pokazala da je Flojd umro od gušenja usled pritiskanja vrata i leđa 22:29 h

22:29 h  |  Svet

Svet

Svet

Godfri: Flojdova smrt tragični podsetnik za borbu za istinsku jednakost 22:19 h

22:19 h  |  Svet

Svet

Svet

Generalni sekretar SZO hvali SAD i njihov doprinos globalnom zdravlju 22:14 h

22:14 h  |  Svet

Svet

Svet

Ministar odbrane Izraela pozvao vojsku da se pripremi za aneksiju Zapadne obale 21:59 h

21:59 h  |  Svet

Svet

Svet

U Kongo se, uz epidemiju korone i malih boginja, vratila i ebola 21:59 h

21:59 h  |  Svet

Svet

Svet

U domovima za stare u SAD 26.000 mrtvih 21:08 h

21:08 h  |  Svet

loader