OEBS i Tusk: Izbori u Poljskoj u jeku pandemije mogu biti nedemokratski

OEBS i Tusk: Izbori u Poljskoj u jeku pandemije mogu biti nedemokratski

OEBS i Tusk: Izbori u Poljskoj u jeku pandemije mogu biti nedemokratski Izvor: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju upozorila je da izbori za predsednika Poljske koje vladajuća stranka nastoji da organizuje u maju po svaku cenu i tokom epidemije, na kojima će se glasati poštom, mogu da budu u suprotnosti sa demokratskim standardima.

"Zakon o održavanju izbora glasanjem poštom zahteva znatne izmene kako bi se uskladio sa preporukama OEBS-a i drugim međunarodnim standardima demokratskih izbora", objavio je u analizi Biro demokratskih institucija i ljudskih prava te međunarodne organizacije.

Glavne zamerke OEBS-a su što se pravila izbora menjaju manje od mesec dana pre njihovog održavanja, što se odgovornost za izborni proces oduzima Državnoj izbornoj komisiji i predaje ministarstvu koje nema nikakvo iskustvo sa organizacijom izbora, a novi propisi omogućavaju predsednici Sejma poljskog parlamenta da menja datum održavanja izbora.

Analiza upozorava da ovako organizovani izbori mogu da proizvedu utisak kod Poljaka da izmene zakona služe samo određenim političkim interesima a birači mogu da konstatuju da izborni zakon nije ništa drugo do instrument u rukama vladajuće stranke.

Vladajuća stranka Pravo i Pravda i ne krije da forsira izbore u maju jer njen kandidat, sadašnji predsednik Poljske Andžej Duda sada ima velike šanse za pobedu već u prvom krugu, dok mu je u jesen, kada se pokažu ekonomske posledice epidemije, pobeda i u drugom neizvesna, a sam lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski obrazlaže to potrebom da je nužno da posle pandemije predsednik ne bude iz redova opozicije. 

Uz OEBS danas je i Episkopat uticajne Poljske katoličke crkve apelovao na vlast i opoziciju da se dogovore oko takvog rešenja koje bi poštovalo prihvaćene međunarodne standarde slobodnih i poštenih izbora kako kasnije ne bi bili osporeni. 

"Crkva nema mandat da učestvuje u čisto političkim sporovima o formi ili datumu izbora, ni da podržava jedno ili drugo rešenje. Misija Crkve je da ipak u takvoj situaciji podseti dobronamerno na moralnu i političku odgovornost učesnika u političkom životu. Molimo odgovorne za Poljsku da u dijalogu traže rešenja koja ne bi budila sumnje i podozrenja u poštovanje ne samo ustavnog poretka, već i principa slobodnih i poštenih izbora, prihvaćenog u demokratskom društvu", stoji u apelu poljskih biskupa, javlja poljska privatna televizija Polsat. 

Da Poljaci ne učestvuju u ovakvim izborima kakve priprema vladajuća stranka apelovao je danas i nekadašnji dugogodišnji poljski premijer, bivši predsednik Evropskog saveta, a sada šef Evropske narodne stranke, Donald Tusk. 

"Ti izbori neće biti ni slobodni ni fer. Izmene u Zakonu o izborima su neustavne. A što je najvažnije, niko nam neće garantovati tajnost glasanja, a ljudi žele da budu uvereni da ne glasaju za to da vlada vidi kako su glasali", poručio je Tusk u video saopštenju na društvenim mrežama. 

Kao glavni razlog, međutim, naveo je da ni izbori poštom neće biti bezbedni po zdravlje Poljaka u toku epidemije. 

Poljski list Gazeta viborča objavio je da za podelu i prikupljanje glasačkih listića poštari ne moraju da dođu u dodir sa biračima, međutim, pošto je vladajuća stranka zaboravila da unese i to u izmene, ostala je obaveza da poštar legitimiše birača kome predaje glasačke listiće. 

Izmenjeni izborni zakon je trenutno na razmatranju u Senatu poljskog parlamenta gde opozicija ima tesnu većinu i najverovatnije će Sejm parlamenta morati da preglasava veto Senata ali tek 7. maja, te za ovu izmenu da poštari ne budu u kontaktu sa biračima nema više vremena. 

"Ukoliko ne znaš kako da se ponašaš u nekoj situaciji za svaki slučaj ponašaj se pošteno. Uveren sam da nam obično ljudsko poštenje ne dozvoljava da učestvujemo u ovom postupku. Uveren sam da ako svi pristojni i pošteni Poljaci kažu da to nisu izbori i da ne žele da učestvuju u tome, da će se u poslednjem trenutku Pravo i Pravda povući", poručio je sugrađanima Tusk.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivica

A u Srbiji? Ma da, ovde treba da priznaju kosovo, ovde je ok da budu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Beloruski opozicioni lider uhapšen zbog učešća na protestu 00:09 h

00:09 h  |  Svet

Svet

Svet

Obama pohvalio mirne proteste, osudio nasilje 00:05 h

00:05 h  |  Svet

Svet

Svet

Medicinski radnici u Španiji održali proteste i tražili bolje uslove rada 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Svet

Svet

Svet

Češka od 15. juna otvara granice za državljane 29 zemalja iz Evrope 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Svet

Svet

Svet

U Njujorku uveden policijski čas 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Svet

Svet

Svet

Obdukcija pokazala da je Flojd umro od gušenja usled pritiskanja vrata i leđa 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Svet

Svet

Svet

Godfri: Flojdova smrt tragični podsetnik za borbu za istinsku jednakost 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Svet

Svet

Svet

Generalni sekretar SZO hvali SAD i njihov doprinos globalnom zdravlju 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Svet

loader