EU želi razdruženje sa Britanijom što pre, ali i što je moguće tešnje odnose

EU želi razdruženje sa Britanijom što pre, ali i što je moguće tešnje odnose

EU želi razdruženje sa Britanijom što pre, ali i što je moguće tešnje odnose Izvor: Reuters/Simon Dawson

Vođi Evropske unije su s jasnim zadovoljstvom poručili da posle ishoda britanskih izbora žele "što pre" razdruženje s Velikom Britanijom na temelju utanačenog sporazuma i "što je moguće tešnje buduće odnose…uz ravnopravne obaveze".

To se navodi u nacrtu saopštenja koje o Bregzitu danas, drugog dana zasedanja, treba da usvoje šefovi država ili vlada EU uz poruku da sad najpre britanski parlament treba da potvrdi sporazum EU i britanske vlade o izlasku iz članstva do kraja januara 2020. i da se potom do kraja iduće godine sklopi sporazum o slobodnoj trgovini, "iako je to dosta kratak rok", kako je ocenio holandski premijer Mark Rute.

U izveštajima evropskih medija je priličnu pažnju privukla i čestitka koju je britanskom premijeru Borisu Džonsonu uputio američki predsednik Donald Tramp koji je u više navrata poručio da će, ako napusti EU, Velika Britanija moći da sklopi izuzetno povoljan trgovinski sporazum sa SAD, a rekao je i da bi i druge članice EU trebalo da napuste taj blok i onda sklope "mnogo korisnije" sporazume s Amerikom.

Lideri EU su posle rasprave do duboko u noć između četvrtka i petka konačno uspeli da utanače dogovor da se Unija do 2050. zaštiti od štetnih klimatskih promena i sprovede "Zeleni dil" kojim Evropa treba da obezbedi "klimatsku neutralnost" i novi rast utemeljen na "zelenoj privredi i energiji" uz nove tehnologije.

Reč je o programu mera i finansiranja s 500 milijardi evra godišnje prelaska energetskih izvora i privrede na "zelenu Evropu" bez zagađenja štetnim gasovima, uz čišćenje i ozdravljenje voda i zemljišta, kao i termičku zaštitu kuća i zgrada.

EU će, prema nacrtu zaključaka zasedanja, ugraditi ovu svoju strategiju "Zelenog dila" i cilja "zelene Evrope bez CO2" do 2050. u buduće pregovore o trgovini sa partnerima u svetu.

Dogovor o "Zelenom dilu" je uslovan, treba da bude potvrđen do juna 2020. uz dodatne predloge i mere Evropske komisije, pošto se jedino Poljska zasad uzdržala da ga prihvati s obrazloženjem da bi naročito prelazak na "zelenu energiju" sa proizvodnje energije uz veliko korišćenje uglja u toj zemlji zahtevao stotine milijardi evra troškova i ugrozio veliki broj radnih mesta.

Evropska komisija je već pripremila sto milijardi evra za podršku onim članicama koje bi same teško mogle da obezbede prelazak na "zelenu energiju" i tehnologije u privredi koje ne zagađuju prirodu ugljendioksidom i drugim štetnim tvarima.

Lideri EU jednoglasno su podržali uspostavljanje carine na granicama Unije za proizvode iz drugih zemalja koje se ne drže EU propisa o proizvodnji koja poštuje očuvanje prirode, kako je već prethodno najavio francuski predsednik Emanuel Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da uzdržanost Varšave ne brine partnere u EU budući da će Evropska komisija izraditi nove zakonske predloge da se to usvoji, što je u izvorima EU protumačeno da Poljska može dobiti dodatna finansijska jemstva, ali i da odluka može da se donese i kvalifikovanom većinom, a ne jednoglasnošću svih članica.

Šefovi država ili vlada EU su podržali sazivanje Konferencije o evropskoj budućnosti koja, mahom na temelju francusko-nemačkog plana, treba da utvrdi mere i sredstva za osnaženje, objedinjavanje evropskih institucija i sektorskih politika, uključujući prelazak na nove tehnologije, digitalnu privredu, veštačku inteligenciju, kao i stvaranje evropske odbrambene strukture, da bi EU mogla da se uhvati u koštac i ne zaostane sa narastajućom svetskom konkurencijom naročito SAD i Kine.

Šefovi država ili vlada Unije su razmotrili ali se nisu dogovorili koliko će novca biti određeno za bitne sektore i politike EU u razdoblju 2021-2027.

Francuski predsednik Makron je predočio da se moraju zaštititi posebno za Francusku i još neke članice bitna poljoprivreda i proizvodnja hrane i naglasio da je u pitanju "prehrambeni suverenitet Evrope" koja obezbeđuje visoko kvalitetnu hranu svom stanovništvu.

On je dodao da se ujedno moraju obezbediti sredstva za zaštitu prirodne sredine, digitalnu privredu i veštačku inteligenciju, kao i za strukturne fondove, ambicioznu evropsku odbranu i rešavanje problema imigracije.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eh

Kakve tesnje veze. Uvedite vize, carine ... povucite predstavništva za sada dovoljno

Strfan

U svakom slucaju gubitnik je EU a ne Britanija.Britanija ce se oslobodit mnogih obaveza a imace i dalje jak uticaj na EU .Kao sto Amerika ima uticaj na EU a nije u EU .EU treba itekako Britaniju i cak ce morati vise da postuje stavove Britanije .Jednostavno EU je sada daleko slabija kada je Britanija napusta.Britanija Njemacka i Francuska su tronozac EU.Bez Britanije taj tronozac koji odrzava EU postaje klimavi dvonozac.A Britanija postaje podupirac bez kojeg bi se EU klimala.I taj podupirac ce se morati dobro postovat da se klimavi dvonozac odrzi znacajnim..

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Islamska država zapretila da će napasti Izrael, kritikuje Trampov plan 18:34 h

18:34 h  |  Svet

Svet

Svet

Merkel: U martu treba doneti odluku o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom 18:08 h

18:08 h  |  Svet

Svet

Svet

Srušio se avion na istoku Avganistana, nejasni detalji nesreće 17:41 h

17:41 h  |  Svet

Svet

Svet

Gradonačelnik Vuhana: Daću ostavku ako će to pomoći da se spreči širenje virusa 16:50 h

16:50 h  |  Svet

Svet

Svet

Hendrik Dems novi predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 16:05 h

16:05 h  |  Svet

Svet

Svet

Katalonski parlament oduzeo poslaničko mesto lideru Kimu Tori 15:44 h

15:44 h  |  Svet

Svet

Svet

Broj žrtava zemljotresa u Turskoj porastao na 40 15:10 h

15:10 h  |  Svet

Svet

Svet

Makron: Ne treba popustiti pred nepodnošljivim povratkom antisemitizma 14:47 h

14:47 h  |  Svet

loader