Han: Nema napretka u procesu evropskih integracija bez slobode medija

Han: Nema napretka u procesu evropskih integracija bez slobode medija

Izvor: N1

Doskorašnji evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han obratio se video porukom učesnicima skupa Dani medija EU - Zapadni Balkan i poručio da je poruka Unije "kristalno jasna - nema napretka u procesu evropskih integracija bez slobode medija i slobode izražavanja".

Han je izrazio duboko žaljenje što zbog novih obaveza koje su mu dodeljene u budućem sastavu Evropske komisije, nije prisutan na skupu kako bi se uključio u debatu.

Generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske unije Kristijan Danijelson ocenio je da su medijske slobode osnovni stub funkcionalne demokratije i da se ne može postati članicom EU, a da nema garancija za slobodu izražavanja.

Danijelson je podsetio da je prošle godine usvojena Strategija za Zapadni Balkan i da u tom dokumentu centralno mesto imaju poštovanje osnovnih prava i vladavina prava.  

"Dozvolite mi da naglasim zašto su sloboda izražavanja i sloboda medija važni u proces evropskih integracija, a prvo i najvažnije je da sloboda da iznesete svoje mišljenje u javnosti i u medijima predstavlja osnovno pravo za sve Evropljane", rekao je Danijelson.  

Sloboda izražavanja i sloboda medija su stvari o kojima se ne može pregovarati sa zemljama ukoliko žele članstvo u EU.

Kristijan Danijelson

Dodao je da nezavisni i kvalitetni mediji nisu samo važni za pružanje pravovremene i istinite infomacije kako bi informisani građani mogli da donose valjane odluke i učestvuju aktivno u demokratskim procesima, "već su tu da bi vlasti bile odgovorne u obavljanju svoje dužnosti i na taj način u potpunosti primenjivale vladavinu prava".  

Danijelson je naglasio i da trenutne slabosti medijskog okruženja, iskušenja da se nezavisni mediji stave pod političku kontrolu otvaraju rizike za narativ koji za cilj ima manipulaciju.  

"Ti narativi mogu biti neprijateljski prema Evropi i evropskim vrednostima. Zato ne možemo ostati indeferentni i zato moramo braniti nezavisno novinarstvo", poručio je Danijelson.  

Danijelson je ocenio da je situacija sa medijima na Zapadnom Balkanu takva da su neophodne promene i pozitivna politička akcija.  

"Moramo se ponovo baviti tim pitanjem iznova i iznova, u javnosti, sa političkim vlastima i biti u stalnom kontaktu sa medijskim profesionalcima da nađemo konkretne načine za unapređenje situacije", dodao je. 

Danijelson je kontatovao da ostaje za zabrinutost napadi i zastrašivanje novinara, a počinioci često ostaju nekažnjeni.  

"Apelujem na vlade da ispune svoja javna obećanja i izjave i toj nekažnjiovsti za napade na novinare stanu u kraj", rekao je Danijelson.  

Danijelson je rekao da jačanje politike proširenja EU ide "ruku pod ruku" sa ispunjavanjem tačno targetiranih i podržanih programa, podsećajući da kroz EU regionalne i bilateralne programe za medije na Zapadnom Balkanu se izdvaja 20 miliona evra.  

On je, obraćajući se učesnicima, skrenuo pažnju na delove izveštaja Komisije o zemljama regiona koji se tiču medijskog tržišta.  

Ukoliko nema zdravog poslovnog okruženja za medije, predvidivih i transparetnih uslova na tržištu i pristupa kapitalu kako bi se odgovorilo na izazove digitalizacije, neće biti nezavisnih i pluralističkih medija na Balkanu, ukazao je Danijelson.  

Rešenje brojnih pitanja u biznisu medija, dodao je on, zavisi od onih koji na lokalu donose odluke.  

Danijelson je dodao da bi, u tom smislu, trebalo ojačati transparentnost medijskog vlasništva kako bi se sprečila preterana koncentracija, obezbediti transparetno i fer korišćenje javnih fondova i ukloniti neregularnosti u funkcionisanju tržišta oglašavanja.  

"Čvrsto verujem da je kvalitetno novinarstvo neophodno u pomirenju u regionu. Moramo razgovarati kako obezbediti profesionalnu prekograničnu saradnju i razmenu novinara", rekao je Danijelson.

POVEZANE VESTI

Komentari (34)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

crni domino

Kasno Marko na Kosovo stize...Tek sad si pronasao rupu na saksiji!?

Gde si bija kad je grmilo?

E sada kada držiš kasicu prasicu pa zavrinu slavinu dok ne ispune norme. Da vidiš koliko će ih malo ostati zainteresovano za integracije. Svi bi oni kravu muzaru

N

Sve sto je ovaj covek uradio je za prezir. Kako ih nije sramota!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

U Francuskoj deseti dan štrajka protiv reforme penzija 18:48 h

18:48 h  |  Svet

Svet

Svet

Desetine hiljada Italijana uz pokret Sardine na skupu protiv fašizma 18:38 h

18:38 h  |  Svet

Svet

Svet

Udvostručeno uništavanje prašuma Amazonije 17:37 h

17:37 h  |  Svet

Svet

Svet

Rusija isprobala najmoćniji ledolomac na svetu, dug 173, visok 15 metara 17:29 h

17:29 h  |  Svet

Svet

Svet

Belgijski karneval uklonjen s liste kulturne baštine 11:59 h

11:59 h  |  Svet

Svet

Svet

Severna Koreja izvela novu probu u postrojenju za lansiranje raketa 09:04 h

09:04 h  |  Svet

Svet

Svet

Za godinu dana uništena prašuma veličine Portorika 08:25 h

08:25 h  |  Svet

Svet

Svet

Fon der Lajen: Zeleni dogovor uvodi nova radna mesta, podiže kvalitet života 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Svet

loader