Reporteri bez granica: Uvesti komesara za slobodu i nezavisnost informacija

Reporteri bez granica: Uvesti komesara za slobodu i nezavisnost informacija

Reporteri bez granica: Uvesti komesara za slobodu i nezavisnost informacija Izvor: Shutterstock

Uvođenje institucije evropskog komesara za slobodu, nezavisnost i raznolikost informacija, jedan je od predloga međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Budućem sazivu Evropskog parlamenta namenjeno je 10 predloga čiji je cilj da sloboda medija, koja je, kako ističu, u padu širom Evropske unije, bude prioritet u narednom petogodišnjem mandatu Parlamenta.

Vreme je da se usvoji politika koja se fokusira na pravo građana na pouzdane informacije i vijesti, kao i da se novinari zaštite, kažu u RSF, prenosi RTCG.

U saopštenju organizacije se ukazuje da su napadi na novinare učestaliji u Poljskoj i Madđrskoj, novinari ubijeni u Malti i Slovačkoj, vlade i kosrporacije prete uređivačkoj nezavisnost, dok se širenje lažnih vesti naširoko koristi za ometanje izbora.

Zato predlažu uvođenje evropskog komesara za slobodu, nezavisnost i raznolikost vesti i informacija, koji bi imao pravnu moć da štiti osnovna prava novinara, reguliše digitalno tržište i internet platforme, kao i da pruža zaštitu od manipulacije vestima i informacijama tokom izbornih kampanja.

RSF objašnjava da bi trebalo uspostaviti tzv. "hitnu tačku kontakta" za nevladine organizacije koje primete kršenje osnovnih prava na prostoru EU, a da bi komesar bio zadužen za rešavanja slučajeva uz sadejstvo vlasti zemalja u kojima se prekršaj desio. Ovakav sistem odnosio bi se i na situacije kada je ugrožena bezjednost novinara ili njegove porodice, navodi se u saopštenju.

RSF navodi da bi trebalo uvesti sankcije protiv "predatora" na slobodu štampe, a kao primer navodi Zakon Magnitskog, koji je na snazi u SAD od 2012. godine i predviđa ukidanje vize ili zamrzavanje računa pojedincima ili kolektivima optuženim za kršenje ljudskih prava.

Organizacija traži od EU da usvoji sličan zakon koji bi omogućio kažnjavanje svih koji krše ljudska prava, bilo gde u svetu.

Kao četvrti predlog, RSF ističe da bi trebalo uvesti snažnu politiku konkurencije, koja bi regulisala internet platforme koje imaju monopol, a koji predstavlja opasnost po integritet vesti i informacija.

Komesar bi bio odgovoran da politiku konkurencije iskoristi kao alatku za zaštitu osnovnih elemenata slobode štampe.

Organizacija traži i nove garante u globalnoj sferi komunikacija i informacija, a ističe da je javna sfera pod rizikom od tzv. "trolova" koji korišćenjem algoritama ubrzavaju širenje lažnih vesti putem interneta. RSF poziva na formiranje Partnerstva za infromacije i demokratiju i dodaje da bi EU trebalo da učestvuje u tom procesu.

Kao način borbe protiv lažnih vijesti RSF predlaže "jačajne pouzdanosti informacija u najširem smislu".

Insistiraju da EU iskoristi Inicijativu za poverenje u novinarstvu, koja je dizajnirana da promoviše novinarstvo, kroz stvaranje opširnih standarda koji bi napravili razliku u odnosu na masovne vesti i informacije. RSF ističe da bi evropske zakone trebalo izmeniti, kako bi pružili bolju zaštitu slobode mišljenja i izražavanja, stoga predlažu prihvatanje novih principa.

Po uzoru na godišnje obraćanje predsjednika SAD Kongresu - Govor o stanju nacije - RSF predlaže periodična izlaganja o slobodi štampe unutar država članica EU pred Parlamentom. Organizacija predlaže da bi izlaganje moglo da se predstavi u formi izveštaja, na kome bi radili nezavisni stručnjaci, kako bi se izbegao uticaj političkih grupa u EP.

Cilj bi bio da se istaknu predlozi pojedinačnim državama, a da bi najteži prekršaji, uključujući i ubistva novinara, bila podložna javnim saslušanjima na kojima bi se pojavili šefovi država u pitanju ili predsednici vlada. Takve prekršaje, navodi RSF, trebalo bi kazniti, a u najtežim prekršajima trebalo bi ukinuti donacije EU državama članicama.

RSF smatra da sloboda štampe nije dovoljno zaštićena u okviru dva primarna dogovora o EU (Dogovor o Evropskoj uniji iz 2007. i Dogovor o funkcionisanju Evropske unije, takodje iz 2007. godine). Organizacija ističe da bi o tome trebalo da se razgovara na nivou čitave Evrope.

Takođe, RSF traži jaču ulogu Evropskog suda pravde, kao i evropskog ombudsmana.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Novi virus se širi - raste broj žrtava u Kini, vanredne kontrole na aerodromima 12:30 h

12:30 h  |  Svet

Svet

Svet

Bivši šef Interpola osuđen na 13 i po godina zatvora 10:10 h

10:10 h  |  Svet

Svet

Svet

Greta Tunberg u Davosu: U praksi ništa nije urađeno za klimu 10:01 h

10:01 h  |  Svet

Svet

Svet

Iran potvrdio da su dve rakete ispaljene ka ukrajinskom avionu 09:58 h

09:58 h  |  Svet

Svet

Svet

Snežni haos u Kanadi - nanosi snega viši i od četiri metra 09:02 h

09:02 h  |  Svet

Svet

Svet

"Najbogatija žena Afrike" pod optužbama za korupciju 08:30 h

08:30 h  |  Svet

Svet

Svet

Pala norveška vlada zbog vraćanja u zemlju žene povezane s ISIS-om 07:35 h

07:35 h  |  Svet

Svet

Svet

Najmanje 26 zatvorenika pobeglo iz brazilskog zatvora 20.01.2020.

20.01.2020.  |  Svet

loader