Sporazum o Bregzitu u utorak ponovo "na testu", trgovci upozoravaju na probleme

Sporazum o Bregzitu u utorak ponovo "na testu", trgovci upozoravaju na probleme

Sporazum o Bregzitu u utorak ponovo "na testu", trgovci upozoravaju na probleme Izvor: Reuters TV via Reuters

U britanskom parlamentu se u utorak očekuje ponovno, kako BBC navodi, važno, glasanje o sporazumu o izlasku iz EU (Bregzit), koji su britanski poslanici već odbacili 15. januara.

Razmatraće se novi amandmani na plan premijerke Tereze Mej, koji treba da oblikuju budući smer Bregzita. Ako neki od njih prođe (što, prema oceni BBC nije sigurno), to će biti znak premijerki koji modifikovan sporazum može da ponudi Parlamentu. Međutim, EU je danas naglasila da izmene sporazuma o Bregzitu neće biti predmet ponovnih pregovora između dve strane, na šta je portparol premijerke odgovorio da će Unija morati da uzme u obzir kompromis.

Najveći problem, kako navode britanski mediji, je da se osigura da ne dođe do "tvrdih" graničnih kontrolnih punktova između Severne Irske i Republike Irske, koja nije glasala za Bregzit. Nijedna strana to ne želi, naročito ne želi da naruši mirovni proces, kao ni slobodan protok robe i ljudi, ali još ne mogu da se slože oko toga kako to da postignu.

Britanija i EU su se složile da pokrenu bekstop (backstop) – neku vrstu sigurnosti koja će garantovati da neće postojati tvrda granica kakav god bio ishod budućih trgovinskih pregovora između dve strane. Bekstop će, kako navodi BBC, značiti da će Severna Irska ostati podložna nekim propisima EU, poput onih u vezi sa hranom i standardima robe. To će sprečiti potrebu za proverom robe na irskoj granici, ali će zahtevati da neki proizvodi koji se unose u Severnu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva budu podložni novim proverama i kontroli.

Bekstop će, takođe, podrazumevati privremenu jedinstvenu carinsku teritoriju, praktično zadržavši čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo u carinskoj uniji EU. Ako se trgovinski pregovori završe bez sporazuma, UK će ostati u bekstopu na neodređeno, ali britanska vlada kaže da je malo verovatno da će se to desiti, jer ne bi bilo u interesu nijedne od strana.

Upitan da prokomentariše stavove EU o ponovnim pregovorima, portparol Tereze Mej je danas odgovorio: "Ono što smo konstantno slušali od evropskih lidera je da oni žele da Ujedinjeno Kraljevstvo istupi (iz EU) sporazumno. Priznaje se da je sporazum u najboljem interesu EU, kao i same UK. Dogovoreni sporazum je odbacio parlament Velike Britanije. Imajući to u vidu, ako želimo da se rastanemo sporazumno, očigledno je da moramo da napravimo neke izmene da bismo dobili parlamentarnu podršku".

Ipak, mogućnost, koju je jedan od ministara opisao kao "sračunati rizik" - da ne može da se oslobodi carinskih propisa EU bez njene dozvole bila je dovoljna da odvrati mnoge poslanike od sporazuma Tereze Mej sa EU. Oni traže da se odbaci bekstop, dok vlada insistira na tome da je to naprosto nemoguće. Što je još važnije, Demokratska unionistička partija iz Severne Irske, koja podržava Terezu Mej na vlasti, nije saglasna s tim i najavila je nedavno da će glasati protiv sporazuma.

Zamenica glavnog pregovarača EU sa Velikom Britanijom, Sabina Vejend, rekla je danas u Briselu da će biti veliki izazov videti kako će Ujedinjeno Kraljevstvo obezbediti većinu za sporazum o Bregzitu, prenosi britanski San (The Sun). Ona je ocenila da postoji "veoma veliki rizik" da ne bude usvojen sporazum o Bregzitu.

Ekonomske posledice neusvajanja sporazuma

Neusvajanje sporazuma za izlazak iz EU, Veliku Britaniju stavlja pred ozbiljan problem moguće nestašice hrane i njenih viših cena, upozorenje je trgovaca na malo i lanaca brze hrane u pismu premijerki Terezi Mej, piše danas BBC.

M&S, Seinsberi i Vejtrouz su među potpisnicima pisma Britanskog maloprodajnog konzorcijuma, koji upozorava da je nemoguće napraviti zalihe sveže hrane i da Britanija skoro trećinu prehrambenih proizvoda uvozi iz EU.

U pismu, u koje je BBC imao uvid, podseća se na vladine procene da bi uvoz robe preko francuske luke Kale mogao da opadne za 87 odsto u odnosu na sadašnji nivo, što bi ugrozilo zalihe mnogih namirnica. U pismu se izražava zabrinutost zbog carina, imajući u vidu da trenutno samo 10 odsto britanskog uvoza hrane potpada pod propise Svetske trgovinske organizacije (STO).

Ukoliko se Britanija vrati propisima STO, trgovci na malo upozoravaju da bi to "u velikoj meri povećalo troškove uvoza, i samim tim i cene prehrambenih proizvoda".

"U martu (kada Britanija zvanično istupa iz EU), situacija postaje još složenija, jer je britanska proizvodnja (hrane) na izmaku", navodi se u pismu.

U to vreme, 90 odsto zelene salate, 80 odsto paradajza i 70 odsto bobičastog voća koje se može kupiti u Britaniji, potiče iz EU, dodaje se.

"Pošto je rok trajanja sveže hrane kratak, ona brzo mora da bude dopremljena sa farmi do naših prodavnica", kažu prodavci na malo. Oni, takođe, dodaju da nema prostora ni za skladištenje hrane koja može duže da stoji, jer su svi postojeći kapaciteti već zauzeti "zamrznutom hranom ili hranom koja mora da se drži u frižideru". Među potpisnicima pisma su i KFC, Co-Op i Lidl.

Prodavci na malo nisu do sada učestvovali u debati o Bregzitu, ali su se sada "probudili", pošto se približava datum izlaska Britanije (29. mart), ocenjuje BBC.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gari

Mislim da tu krizu i mi cemo osetiti! Uglavnom mi prvi osetimo svu krizu sveta!

Grunf

Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Severna Koreja kritikovala EU zbog osude balističkih proba 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Novi protesti u Francuskoj, blokade puteva i manji neredi u Parizu 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Opservatorija: U napadu u Idlibu stradalo 19 civila 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Diplomatski skandal u Grčkoj: Atina proteruje ambasadora Libije 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

U eksploziji gasa u zgradi u Slovačkoj 11 mrtvih 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

SAD i talibani ponovo počeli pregovore 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

U Francuskoj se nastavlja štrajk, poremećen javni prevoz 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Mega požar besni nadomak Sidneja, vlasti nemoćne pred stihijom 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

loader