Puni kontejneri televizora, frižidera, papuča i hemikalija završili u moru

Puni kontejneri televizora, frižidera, papuča i hemikalija završili u moru

Puni kontejneri televizora, frižidera, papuča i hemikalija završili u moru Izvor: Dutch Coastguard/Handout via REUTERS

Televizori, frižideri, papuče, ali i vreće sa hemikalijama...U međuvremenu je i holandska vojska poslata da sakuplja sadržaj kontejnera koji su ispali sa broda MSC Zoe. Ali svake godine se masovno "gube" kontejneri.

Po morima već plove brodovi koji mogu nositi i po 20.000 kontejnera. Čitava svetska ekonomija se jedva može zamisliti bez tog oblika transporta: čak i roba koja se nekada vozila kao rasuti teret se danas često prevozi u kontejnerima. Jer i kod soje ili žitarica su prednosti takvog prevoza ogromne: kupac će dobiti tačno onu robu koju je proizvođač strpao u čeličnu kutiju, zajamčene količine i kvaliteta.

Ne treba mnogo radnika koji će tovariti i istovarivati brod, lučka dizalica će kontejner staviti sa broda na kamion koji će robu dovesti pravo naručiocu.

Ali u ovom udesu na brodu MSC Zoe se pokazuju nedostaci tog oblika prevoza: čak ni kapetan i posada broda ne zna šta prevozi.

Teoretski, dužnost špeditera je da prijavi ako je u kontejneru oružje ili opasan teret, ali u praksi posada jedino zna ciljnu luku kontejnera, težinu i možda tek još da li je potreban posebni postupak – ako je to na primer kontejner sa hlađenjem.

Utoliko ne treba da čudi što zapravo niko ne zna tačno šta se to nalazilo u 277 kontejnera koji su ispali sa broda švajcarske kompanije MSC Zoe.

Ovaj 395 metara dugačak brod je trenutno na vezu u Bremerhafenu kod Bremena.

Prema kontejnerima koji su ostali na brodu – njegov kapacitet je 19.224 standardna kontejnera – posada pokušava da otkrije koji kontejneri fale i šta piše u deklaracijama o sadržaju.

Nije retkost da su deklaracije „kreativno“ pisane – bilo da se hoće uštedeti na carini ili na troškovima transporta ako je reč o opasnom teretu.

Na brodu su naravno i istražitelji koji pokušavaju da otkriju šta se dogodilo: Severno more po zimi nipošto nije bezopasno, ali takav gigant kao što je MSC Zoe je građen da izdrži i opasnije more. Kako se moglo onda dogoditi da izgubi tolike kontejnere? To u međuvremenu zanima i državno tužilaštvo Holandije koje takođe vodi istragu.

Zapravo, niti to nije posebno čudno, tvrde stručnjaci: kontejneri se smeštaju u „šine“ koje ih dodatno stabilizuju. Može biti da mere bezbednosti nisu bile postavljene na tih „par milja“ do luke gde onda treba što pre istovariti teret – ali more je opet imalo svoje planove kada će podivljati.

Nemački socijaldemokrata sa iskustvom rada u luci Bremerhafen Uve Šmit podseća i na zakon poluge koji smo svi učili u školi: sila puta krak. „Osam kontejnera naslagati na palubu jedan na drugi – to je pre deset godina bilo potpuno nemoguće. To čini i mnogo složenijim pitanje stabilnosti brodova, ali i pitanje osiguranja tereta.“

Na hiljade kontejnera na morskom dnu

Ukratko, kad se par kontejnera počelo rušiti u more, za sobom su kao domino-kocke povukli i ostale. Čak 277 kontejnera odjednom – to je mnogo, ali je sitnica u poređenju da tim koliko se kontejnera svake godine gubi u morima. Hans-Verner Monzes, zapovednik nemačke službe za havarije na moru, tvrdi da svake godine „preko 10.000 kontejnera“ završi u vodi.

World Shipping Council (WSC) pak prema upitu brodskih prevoznika objavljuje mnogo skromniji, ali ipak zastrašujući broj od 1.582 kontejnera koji su od 2008. do 2016. svake godine u proseku ostali u moru.

Zapravo, taj broj sadrži i kontejnere koje je progutalo more i kad je potonuo čitav brod: tako je rekordna godina bila 2013. sa 5.578 izgubljena kontejnera jer je u Indijskom okeanu potonuo MOL Comfort.

Obzirom na broj kontejnera koji se prevozi morima, WSC ukazuje da je mogućnost da se „izgubi“ kontejner ipak sićušna: jedan na prema sto hiljada.

Ovako ili onako, nije sporno da je već na hiljade kontejnera završilo u morima. Oni definitivno nisu konstruisani da izdrže morske talase pa su tako neki razvaljeni, ali neki su još uvek zatvoreni – sa ko zna kakvim sadržajem. Pogotovo u razmerno plitkim vodama gde je MSC Zoe izgubio svoje kontejnere, to nije bezopasno: na nemačko ostrvo Borkum je more nanelo i tridesetak televizora i drugih kućanih aparata, ali i na kilometrima obale je mnoštvo drugih predmeta i ambalaže iz desetak kontejnera koliko je verovatno dospelo u njemačke vode.

Udes koji se dogodio sa teretom MSC Zoe je posebno nemačke političare stranke Zelenih i aktiviste za zaštitu životne sredine naveo da opet otvore staro pitanje: zašto ne uvesti obavezu da kontejneri koji prevoze opasan teret moraju biti opremljeni lokatorima koji će otkriti njihov položaj, kako na površini tako i pod morem?

Tehnički, takvi uređaji postoje, a to pitanje se postavilo i kod bezbednosti država i luka nakon terorističkog napada 2001. godine. No, takav propis nije lako sprovesti: Udruženje brodskih prevoznika broji članove iz 170 zemalja koji svi treba da prihvate takvo rešenje.

Tagovi:

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Apophis

Smucio mi se ovaj pohotni svet! Sbe ce to Priroda vratiti uz debelu kamatu!

Kontras

Čekajte da izvade ovo iz vode ima da sve prodaju ovde.

Danko

Na buvljaku..

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Britanija će primati samo visokokvalifikovane strance, ostale ako zatreba 11:52 h

11:52 h  |  Svet

Svet

Svet

Presušili Viktorijini vodopadi 11:31 h

11:31 h  |  Svet

Svet

Svet

Izraelski avion bombardovao položaje Hamasa nakon raketiranja iz Gaze 11:01 h

11:01 h  |  Svet

Svet

Svet

Požar u fabrici u Nju Delhiju, najmanje 43 osobe poginule 09:11 h

09:11 h  |  Svet

Svet

Svet

Severna Koreja kritikovala EU zbog osude balističkih proba 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Novi protesti u Francuskoj, blokade puteva i manji neredi u Parizu 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Opservatorija: U napadu u Idlibu stradalo 19 civila 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Diplomatski skandal u Grčkoj: Atina proteruje ambasadora Libije 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Svet

loader