Eurobarometar: Građani EU protiv daljeg proširenja, većina u Srbiji za EU

Eurobarometar: Građani EU protiv daljeg proširenja, većina u Srbiji za EU

Eurobarometar: Građani EU protiv daljeg proširenja, većina u Srbiji za EU Izvor: ANADOLIJA/Dursun Aydemir

Većina građana Evropske unije protivi se proširenju Unije novim članicama u narednim godinama, dok istovremeno u zemljama kandidatima i dalje prevladava podrška članstvu u EU i uverenje da bi to bilo korisno, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometar koje sprovodi Evropska komisija.

Istraživanje, u koje je uključeno i pet zemalja kandidata za članstvo u EU, pokazalo je da većina građana Srbije, 42 odsto, smatra da bi članstvo u EU bilo dobra stvar. Da bi članstvo bilo loše za Srbiju misli 22 odsto, dok 28 odsto misli da to nije ni dobro ni loše.

U Albaniji je čak 93 odsto učesnika ankete ocenilo da bi članstvo bilo dobro, a svega jedan odsto ima negativan stav.

U ostalim zemljama sa statusom kandidata, članstvo u EU pozitivnim smatra 58 odsto Makedonaca, 45 odsto Crnogoraca i 35 odsto Turaka.

Na pitanje da li misle da bi njihova zemlja imala koristi od članstva u EU, u Srbiji je 56 odsto građana odgovorilo pozitivno, a 29 odsto misli da to ne bi bio slučaj.

U samoj EU, medjutim, proširenje novim članicama u narednim godinama podržava 43 odsto građana, a protiv je 45 odsto.

Gledano pojedinačno po članicama, proširenje najveću podršku uživa u Španiji (71 odsto), Poljskoj i Litvaniji (66 odsto), Rumuniji (65 odsto), Madjarskoj (62 odsto) i Hrvatskoj (61 odsto). Najveći protivnici su Finska (64 odsto), Francuska (62 odsto), Nemačka (61 odsto) i Austrija (58 odsto).

Pitanje da li su za proširenje EU postavljeno je i gradjanima u zemljama kandidatima, i najviše pozitivnih odgovora bilo je u Albaniji (83 odsto), za njom slede Makedonija (77 odsto), Crna Gora (62 odsto), Srbija (56 odsto) i Turska (36 odsto).

Najveći izazov - ekonomska situacija i kriminal

Upitani koji je najveći izazov sa kojim se njihova zemlja suočava, najviše gradjana Srbije, njih 39 odsto, smatra da je to ekonomska situacija, a za njom, sa po 24 odsto, slede kriminal i rast cena i životnih troškova. Pored Srbije, ekonomska situacija je, sa više od 30 odsto, i najveći razlog zabrinutosti stanovnika Grčke, Kipra, Albanije, Turske i Makedonije.

Istraživanje koje sprovodi Evropska komisija i koje je objavljeno 21. decembra, pokazalo je da je na nivou 28 zemalja članica EU, 47 odsto gradjana sklono da veruje štampanim medijima, 46 odsto im ne veruje, dok je sedam odsto neopredeljeno. U Srbiji, medjutim, 28 odsto gradjana veruje tim medijima, dok im 62 odsto ne veruje, a 10 odsto je neodlučno.

U slučaju radija prosek onih koji veruju tom mediju na nivou EU iznosi 59 odsto, a za televiziju je 50 odsto. Radiju ne veruje 34 odsto, a televiziji 46 odsto Evropljana. U Srbiji radiju je sklono da veruje 33 odsto, a televiziji 42 odsto gradjana. Tim medijima ne veruje 49 odsto, odnosno 55 odsto gradjana Srbije.

Istraživanje je pokazalo da najveće poverenje u medije, od članica EU, imaju skandinavske zemlje, Holandija, Nemačka i Austrija, a najmanje Grčka, Bugarska, Kipar, ali i Velika Britanija, gde štampanim medijima veruje samo 28 odsto gradjana.

U oblasti informisanja, najmanje poverenje u EU uživaju internet, sa 32 odsto, i društvene mreže sa svega 19 odsto, ali je taj postotak u Srbiji viši i iznosi 35, odnosno 25 odsto.

Kada je reč o političkim partijama, ni u zemljama članicama ni u zemljama kandidatima to poverenje ne prelazi 50 odsto, pri čemu je prosek na nivou EU 18 odsto, a u Srbiji 13 odsto. Partijama najviše veruju Holandjani i Švedjani, 44 odsto i 41 odsto, a najmanje Grci, Španci i Francuzi, gde je taj postotak jednocifren.

Vladi Srbije veruje 37 odsto građana

Nacionalnim vladama u 28 članica EU u proseku veruje 35 odsto gradjana, a ne veruje im 59 odsto. U Srbiji vladi veruje 37 odsto učesnika ankete, 55 odsto joj ne veruje, a 8 odsto je reklo da ne zna.

I dok u EU gotovo isto poverenje, odnosno nepoverenje kao i vlada uživaju i nacionalni parlamenti, u Srbiji poverenje u narodne poslanike im 28 odsto gradjana, a 63 odsto im ne veruje.

Pozitivnu sliku o EU ima 43 odsto ispitanih u zemljama članicama, što je tri odsto više nego na proleće 2018. godine. Jedna petina ima negativnu sliku, 36 odsto neutralnu, a jedan odsto ispitanih nije se izjasnilo. Sličan je rezultat istraživanja i u Srbiji, gde pozitivu sliku o EU ima 42 odsto, negativnu 22 odsto, a neutralnu 34 odsto.

U svih 28 zemalja članica većina gradjana se osećaju kao gradjani EU, a u proseku taj postotak iznosi 71 odsto, pri čemu je najviši u Luksembugu, 89 odsto, a najniži u Bugarskoj, sa 51 odsto.

Na pitanje "šta za vas lično znači EU", na koje je bilo moguće dati više odgovora, u zemljama Unije za većinu gradjana to su bili odgovori "sloboda putovana, školovanja i zaposlenja bilo gde u EU", "mir", "evro" i "kulturna raznolikost". U Srbiji su za učesnike ankete najbitniji razlozi bili sloboda putovanja i rada u EU, ekonomski prosperitet i veći uticaj u svetu.

Standardni Eurobarometar za jesen 2018. godine sproveden je izmedju 8. i 22. novembra na uzorku od 32.600 ljudi širom EU, u zemljama kandidatima Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Turskoj, i u nepriznatoj Turskoj republici severni Kipar.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Celsou

Joj, pa šta će Uniji države poput Srbije, Turske i Albanije? Brisel ne može obuzdati Orbana i korupciju na istoku Unije, a šta bi tek bilo sa pet-šest novih Orbana u EU? Raspala bi se poput Juge.

Anti eu

Ja sam manjina!

Aha

Samo se vi tešite...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Nemački mediji: Ubistvo fon Vajzekerovog sina osveta za Vijetnamski rat 18:12 h

18:12 h  |  Svet

Svet

Svet

Žena spasila koalu iz požara u Australiji 17:41 h

17:41 h  |  Svet

Svet

Svet

Ukrajina saopštila da im je Rusija zaplenjene brodove vratila u lošem stanju 17:38 h

17:38 h  |  Svet

Svet

Svet

Putin: Više nas ne optužuju za mešanje u američke izbore, sada krive Ukrajinu 17:06 h

17:06 h  |  Svet

Svet

Svet

Zeman: Terorizam je pravi neprijatelj NATO, a ne Rusija 15:30 h

15:30 h  |  Svet

Svet

Svet

Hitlerove lične stvari se prodaju na aukciji u blizini Minhena 15:06 h

15:06 h  |  Svet

Svet

Svet

Biznismen uhapšen u okviru istrage o ubistvu novinarke na Malti 13:54 h

13:54 h  |  Svet

Svet

Svet

Grčka premešta 20.000 tražilaca azila sa ostrva 13:35 h

13:35 h  |  Svet

loader