Junker: Jednom zauvek postići jedinstvo o Zapadnom Balkanu

Junker: Jednom zauvek postići jedinstvo o Zapadnom Balkanu

Junker: Jednom zauvek postići jedinstvo o Zapadnom Balkanu Izvor: Tanjug / AP, Jean-Francois Badias

Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje, rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Zapadni Balkan ne smemo ispustiti iz vida, taj region ne smemo zanemariti inače će drugi još povećati svoj uticaj, rekao je Junker u govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom.

"Moramo naći jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu - jednom zauvek. Ako to ne uradimo naše najbliže okruženje će oblikovati drugi", rekao je on.

Junker je rekao da EU ne sme da smanji napore da izgradi ujedinjeniju Evropu.

"Evropa može da izvozi stabilnost kao što smo uradili sa našim proširenjima", rekao je on.

Junker je u govoru više puta naglasio značaj ujedinjene Evropske unije koja treba da deluje jedinstveno.

"Evropska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinentu koji uživa u miru zahvaljujući Evropskoj uniji. Stoga pokažimo veće poštovanje prema Evropskoj uniji. Spasimo njen imidž. Branimo naš način života, naš način postojanja", rekao je Junker.

Evropska unija je snaga sa kojom treba računati, rekao je Junker i dodao da su neki bili iznenađeni njegovim dogovorom s američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali da ne treba biti iznenađen jer "Evropa uspeva kad govori jednim glasom".

Izvor: N1/Agencije

Svetu je potrebna jaka, ujedinjena Evropa

Žan-Klod Junker kaže da je potrebno da Evropska unija bude jedinstvena i jaka, naglašavajući da tako jedinstvene zemlje članice mogu da urade mnogo. 

"Današnjem svetu je potrebna jaka, ujedinjena Evropa. Evropa koja radi za mir, trgovinske sporazume, stabilne monetarne aranžmane, iako su drugi na drugim mestima naklonjeniji da pribegnu trgovinskoj ili monetarnom ratovanju" rekao je Junker. 

Junker je rekao da geopolitička situacija pokazuje da je sada vreme Evrope, da je došlo je vreme za evropski suverenitet, i da Evropa treba da postane suvereniji akter u međunarodnim odnosima. 

Upozorio je da Evropa mora biti mesto gde je sloboda štampe svetinja i da treba učiniti više da se zaštite slobodni i fer mediji u Evropi koji garantuju njenu demokratiju.

 "Evropska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinent koji uživa u miru zajhvaljujući Evropskoj uniji. Pokažimo više poštovanja za Evropsku uniju, očuvajmo njen imidž. Branimo naš način života naš način postojanja", rekao je predsednik Evropske komisije.

On je ukazao da voleti Evropu znači voleti njene nacije i skrenuo pažnju da je patriotizam vrlina, a da je "neobuzdani nacionalizam otrov". 

"Recimo ne nezdravom nacionalizmu i prihvatimo prosvetljeni patriotizam", rekao je Junker. 

Junker je rekao da EU mora da ojača svoj kapacitet da govori u jednom glasu u spoljnoj politici i ponovo predložio da se usvoji glasanje kvalifikovane većine u pitanjima spoljne politike. On je rekao da je Evropa u velikoj meri okrenula list ekonomskoj i finansijskoj krizi koja je došla spolja, ali je duboko pogodila, da je otvoreno gotovo 12 miliona novih radnih mesta od 2014. 

Naglasio je da je evro postao druga najupotrebljavanija valuta u svetu i da treba učiniti više da evropska jedinstvena valuta odigra svoju punu ulogu na međunarodnoj sceni.

Junker je takođe rekao da moraju da se zaštite evropski slobodni i fer izbori da bi se bolje zaštitili demokratski procesi od "manipulacija od strane trećih zemalja za privatne interese". 

Žan Klod Junker Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

Osvrćući se na Bregzit on je pozdravio predlog britanske premijerke Tereze Mej da se razviju nova partnerstva između Velike Britanije i EU posle Bregzita. Junker je rekao da posle odlaska Britanije iz EU marta 2019. godine Velika Britanija nikad neće biti obična treća zemlja za Uniju, da će uvek biti njen vrlo bliski sused i partner. 

Predsednik Evropske komisije takođe je govorio o Africi naglašavajući da EU želi da izgradi novo partnerstvo s tim kontinentom. Ukazao je da će taj novi savez za investicije i zapošljavanje omogućiti otvaranje 10 miliona radnih mesta u Africi tokom narednih pet godina.

Na planu migracije Junker je predstavio tri nova i ambiciozna predloga koji treba da osiguraju punu solidarnost EU po pitanju migracija i bolje zaštite evropskih spoljnih granica. 

"Ne možemo da tražimo ad hok rešenje svaki put kada stigne novi brod. Privremena solidarnost nije dovoljno dobra. Potrebna nam je trajna solidarnost - danas i dalje", rekao je Junker. 

Junker je u svom poslednjem govoru o stanju Unije predložio jačanje evropskih agencija za zaštitu granica (Fronteks) i azil kako bi se obezbedilo da članice mogu da računaju na potpunu operativnu podršku EU u svakom trenutku, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je predložila i unapređenje efikasnosti procedura povratka, dopune postojećih pravila EU o povratku, kao i nove korake na planu legalne migracije, kao osnovne komponente izbalansirane migracione politike.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

besna glista

Na politickom i ekonomskom nivou, to jedinstvo je itekako moguce. Problem je u obicnom narodu koji mrznju i pakost neguje kao najvece vrline, a sukobe razvlaci vekovima. Zbog takvog naroda, nista nikada nece biti moguce.

Razlog

"Junker:Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje". Junkerove reči, koje nisu samo njegove, nego većine sa Zapada, jasno govore o čemu je reč: Dajte da sprečimo druge (Ruse i Kineze) da nam se ubace u sred evrope , odakle će nesmetano da šire svoj uticaj i da nam budu kost u grlu. To je razlog zbog čega nam mašu šargarepom i obećavaju siguran put u EU. Mi njima ne trebamo ni slučajno. Cilj je sprečiti konkurenciju.

(-_-)

Mi smo brži.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Mali broj "Žutih prsluka" na ulicama, policija ih rasterala na početku protesta 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Palestinci pozivaju na masovne proteste protiv američke konferencije u Bahreinu 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Dvostruki napad automobil-bombama u Mogadišu, 11 ljudi poginulo 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Nejednakost u ženskom fudbalu - za SP malo ko zna, plate drastično manje 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Avion tokom aeromitinga pao u Vislu, poginuo pilot 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Makron upozorio španske liberale da ne "šuruju" s ekstremnom desnicom 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Zuzana Čaputova položila zakletvu i preuzela dužnost predsednice Slovačke 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Svet

Svet

Svet

Napadnuti norveški tanker na putu ka luci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 15.06.2019.

15.06.2019.  |  Svet

loader