Samit u Singapuru uspeh, ali sporazum bez konkretnih stvari

Samit u Singapuru uspeh, ali sporazum bez konkretnih stvari

Samit u Singapuru uspeh, ali sporazum bez konkretnih stvari Izvor: N1

Profesorka FPN Dragana Mitrović, komentarišući susret predsednika SAD i Severne Koreje, kaže da je ovo uspeh i Donalda Trampa i Kim Džong Una i da je taj samit otklonio pretnje i napetosti. Prethodne administracije SAD vrlo neuspešno su se nosile s ovim izazovom, naglašava. U sporazumu nema ništa konkretno, ocenjuje novinar Milan Mišić.

Gošća Dana uživo ocenjuje da je susret bio uspešan, samim tim što su obojica to i potvrdili nakon susreta, i zato što taj susret znači otpočinjanje procesa mira i, kako su naveli, denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Videćemo šta sadrži sveobuhvatni sporazum, tek ćemo videti šta će predstaviti kao sledeće korake, ali smo čuli da tek slede njihovi međusobni susreti i rad na terenu onih ljudi koji će raditi na onome što predviđa sporazum, dodala je Mitrovićeva.

"Susret je otklonio pretnje, napetosti, mogućnost da se vojno reši problem, i otvorio vrata mirnom rešavanju", naglasila je profesorka FPN.

Mitrovićeva navodi da su se prethodne administracije SAD vrlo neuspešno nosile sa ovim izazovom. Ipak, kako podseća, za vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa - Severna Koreja je dovršila svoj nuklearni program do te mere da teritorija SAD bude dostupna za njihovo oružje. Ističe da je to bio okidač za predsednika Sjedinjenih Američkih Država da krene u rešavanje ovog problema, koje se tiče i bezbednosti njegove zemlje.

"Pregovori i sporazumi jesu svakako dobar put, obojica predsednika, kojima je svakako trebao i diplomatski uspeh, zaslužni su za ovo što se desilo", ocenjuje, dodajući da je ovo uspeh predsednika Trampa, jer je drugačiji prethodnih predsednika, jer preko prelazi preko uvreženih shvatanja administracije.

Smatra da najšire javno mnenje i svako ko je pri zdravoj pameti, svako treba da pozdravi ovaj sporazum, jer je to  rešenje za američku bezbednost, kaže Mitrovićeva, odgovarajući na pitanje kako javnost u SAD gleda na ovaj sporazum. Zar je rat rešenje, pita gošća N1.

Mitrovićeva naglašava da je za Severnu Koreju ovo bio mnogo veći uspeh. To je zemlja pod stravičnim sankcijama SAD, a ovo je (Singapur) druga zemlja u koju je predsednik Kim Džong Un otišao, posle Kine, dodaje. Severna Koreja razbija diplomatsku blokadu - od izopštene zemlje ukazuje joj se velika šansa da postane deo međunarodne zajednice i to je veliki iskorak i uspeh i te države i njenog lidera, navodi profesorka.

SAD će tek sledeće nedelje izaći sa izveštajem o ovom sastanku, a gošća Dana uživo kaže da je to zato što u Vašingtonu žele mnogo obazrivo da sroče taj izveštaj, da ne bi povredili ono što je dogovoreno, kao i da ne povrede Severnu Koreju.

Severna Koreja se obavezala ponovo na denuklearizaciju Korejskog poluostrva, što je neobično, jer sadrži paradoks u sebi, jer Severna Koreja ne može da garantuje i denuklearizaciju i razoružavanje onog što postoji u Južnoj Koreji, navodi.

Mitrovićeva kaže da nuklearni program Severne Koreje nije program Kim Džong Una - to je program njegovog dede, oca, a on ga je dovršio, to je i ponos ovog naroda, a i zaštita - da Pjongjang neće biti napadnut.

To je njihovo pregovaračko sredstvo, to je ono što ih je nateralo za sto, i da ih za tim stolom SAD doživljavaju kao ravnopravnog sagovornika, dodaje.

Mitrovićeva navodi da je od denuklearizacije realnije rešenje da se Severna Koreja obaveže da će zamrznuti svoj program, da će ga koristiti samo u mirnodopske svrhe...  Malo je verovatno da će Kim Džong Un da se vrati kući i da će svima da kaže - narodu, Radničkoj partiji, vojnom establišmentu - da sve ono u šta su verovali do juče sad nije važno, dodaje gošća N1.

Mitrovićeva kaže da su sankcije uvedene Severnoj Koreji toliko žestoke, da mnogi smatraju da su one uticale da sednu za sto.

Tramp je pre samita rekao da neće uvoditi nove sankcije, koje su planirane, ali sada je naveo da će se sa njima nastaviti u obimima kao do sada, kaže Mitrovićeva, dodajući da su viđeni neki brodovi kako vrše pretovar i da postoji mogućnost da se one i olabave.

Međutim, SAD polaze od toga da su i ranije postojali sporazumi, a da ih je Severna Koreja kršila, pa drže do toga da treba održati sankcije dok se neki efekti ne vide, zaključuje profesorka Dragana Mitrović.

Mišić: U sporazumu ništa konkretno

Milan Mišić Izvor: N1

Spoljnopolitički komentator lista Politika Milan Mišić podseća da su i raniji predsednici SAD dobijali zahteve za ovakvu vrstu sastanka, ali da su to odbijalič

"Tramp je narušio svoju reputaciju umetnika pregovaranja, jer je dao nešto, a nije dobio ništa", oce njuje gost Dana uživo.

Poredeći ovaj sporazum sa onim sa Iranom, kaže da ovde nema nikavih rokova i datuma, ni pomena da Severna Koreja treba da deklariše šta ima (oda oružja), da se vidi šta ima da razoruža. Ostalo je samo retoričko obećanje da će ono (razoružanje) biti sveobuhvatno, nema ni slova o inspektorima, navodi Mišić, ne isključujući mogućnost da će se to ubuduće utanačiti, ali ostaje skeptičan po tom pitanju.

U sporazumu nema ništa konkretno, a razoružavanje je jedan mukotrpan posao, dodao je.

"Ovo je trijumf Kim Džong Una, on je dobio na prestižu, uspeo ono što nisu njegov otac i deda - da ga američki predsednik prizna kao ravnopravnog", kaže gost N1. Severna Koreja očekuje neku ekonomsku pomoć i ukidanje sankcija, kao rezultat ovih pregovora, dodaje.

Mišić ističe i to što nije došlo ni do dogovora o tome da se obustavi zamrznuti konflikt još od Korejskog rata. Južna Koreja je, podseća, neprijatno iznenađena što je Tramp ukinuo zajedničke vežbe, kaže i dodaaje: "Mislim da se neprijatno oseća i Japan".

Smatra da je u svakom slučaju dobro što je došlo do ovog samita i što je situacij relaksirana, podsećajući na situaciju pre šest ili sedam meseci kad je Tramp govorio da je da njegovo dugme veće nego severnokorejsko, da će spaliti sve, dok mu je Kim Džong Un odgovarao da je dementni starkelja.

Tramp traži nešto što može da proglasi svojom pobedom, a njegovi sledbenici veruju u sve što on uradi, ističe Mišić.

Podseća da su SAD i 1995, a i za vreme Džordža Buša, pravile sporazume sa Severnom Korejom.

Nuklearne bombe su jedine polise osiguranja koje Severna Koreja ima, i jedini adut, naglašava gost N1.

Podseća da su severnokorejci napravili termonuklearnu bombu moćniju od one bačene na Hirošimu, da svojim raketama mogu da dobace do Vašingtona...

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lauda

Zašto dajete ovim KGB-ovcima toliko medijskog prostora?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Pompeo: Ruske vlasti i dalje guše nezavisno informisanje i slobodu govora 07:51 h

07:51 h  |  Svet

Svet

Svet

Tramp izveden sa konferencije zbog pucnjave izvan Bele kuće 07:26 h

07:26 h  |  Svet

Svet

Svet

Američke škole pripremaju nastavu na otvorenom, neke kupuju i šatore za svadbe 07:06 h

07:06 h  |  Svet

Svet

Svet

Jedan demonstrant poginuo u sukobima s policijom u Belorusiji 00:05 h

00:05 h  |  Svet

Svet

Svet

Na aerodromima u SAD tri puta više pištolja u ručnom prtljagu nego pre pandemije 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Svet

Svet

Svet

UN: Liban bi za oko dve i po nedelje mogao da ostane bez hleba 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Svet

Svet

Svet

Zbog koronavirusa indijska deca prinudno rade da pomognu porodicama 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Svet

Svet

Svet

UNICEF: Otvaranje škola da bude prioritet 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Svet

loader