U EU sve više funkcionera za ukidanje pomeranja sata

U EU sve više funkcionera za ukidanje pomeranja sata

U EU sve više funkcionera za ukidanje pomeranja sata Izvor: Shutterstock

U Evropskom parlamentu, usled sve više dokaza o negativnom uticaju pomeranja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška ukidanju te prakse, rekao je u sredu na konferenciji za medije češki evroparlamentarac Pavel Svoboda (EPP).

"Naučna istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog menjanja sata", istakao je Svoboda, predsednik neformalne radne grupe evroparlamentaraca oformljene oko te inicijative.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, "pomeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i do pada produktivnosti na radnom mestu", ustvrdio je Svoboda na konferenciji održanoj u Evropskom parlamentu (EP) u Strazburu.

Takođe je istakao da je pomeranje sata uvedeno s ciljem uštede energije, međutim da taj cilj nikad nije ispunjen.

"Studija nepristrasne službe EP za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promene vremena dobro za naših 510 miliona građana", tvrdi Svoboda.

Radna grupa broji preko 70 zastupnika Evropskog parlamenta iz svih osam političkih grupacija.

Poljska učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju

Kako je istaknuto na konferenciji kojoj je prisustvovalo više evroparlamentaraca koji podržavaju inicijativu, predlog ima snažnu podršku među zemljama članicama, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju.

Svoboda je najavio da će radna grupa za ukidanje promene vremena dati predlog rezolucije EP-a koja traži od Evropske komisije da uputi predlog ukidanja te prakse, i da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tom pitanju u Evropskom parlamentu.

Ta se tema se našla na raspravi u nemačkom i švedskom parlamentu, dok predlog nailazi i na sve veću podršku putem peticija koje je potpisalo na desetine hiljada građana, na primer u Finskoj 100.000, više od 55.000 u Nemačkoj i 40.000 u Holandiji.

Hrvatski evroparlamentarac i član radne grupe Davor Škrlec rekao je hrvatskim novinarima da je još prošle godine lično razgovarao s evropskom poverenicom Violetom Bulc  i kako su ona i Komisija dali podršku predlogu o ukidanju promene sata, ali i da im je kazala da inicijativa treba da dođe "odozdo", odnosno od parlamenta i država članica.

Kroz tih godinu dana smo u Parlamentu organizovali neformalnu grupu, naveo je Škrlec, a Komisija čeka da na plenarnu sednicu dođe određeni dokument putem kojeg može delovati.

"Ako se idućeg meseca uspemo izboriti da ta rezolucija dođe na dnevni red Evropskog parlamenta, time ćemo zapravo osnažiti Komisiju da može da pokrene taj proces", istakao je.

Sve brojnijoj grupi evroparlamentaraca koji se zalažu za ukidanje letnjeg i zimskog vremena pridružio se i hrvatski zastupnik Ivica Tolić (EPP).

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Znalac

Čitam neke komentare da je Srbija u pogrešnoj vremenskoj zoni i da se to desilo "zbog Jugoslavije". To je potpuno pogrešno uverenje, jer se 97% teritorije Srbije nalazi u CET (od 7 stepeni i 30 minuta do 22 stepena 30 minuta istočno). Srbija je CET prihvatila još 1883, čak mnogo pre Austrije, koja je to učinila tek 1897. Osim toga, ako bismo imali vremensku zonu kao Bugarska ili Rumunija, sunce bi u januaru izlazilo posle 8 - siguran sam da ni to nekima ne bi odgovaralo.

Slažem se

Potpuno ste u pravu. Rumunija ima vreme +1 u odnosu na Srbiju. Bio sam pre nekoliko dana u Temišvaru koji je vrlo blizu Beograda a u 7 ujutru je potpuni mrak i jedva sam funkcionisao. Čak u 8 sati je dosta mračno? To odgovari sigurno istočnim delovima zemlje npr. Bukurešt, Jaši ali u Temišvaru nije najzgodnije. Zato kod nas treba da ostane kako jeste.

Pravda_1

Pametno. To je Putin pametno rešio.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Izraelci ipak ne mogu u Saudijsku Arabiju 21:48 h

21:48 h  |  Svet

Svet

Svet

Srušio se vojni avion SAD na istoku Avganistana, nejasni detalji nesreće 21:15 h

21:15 h  |  Svet

Svet

Svet

SZO podigla međunarodnu pretnju od kineskog virusa na visoku 20:14 h

20:14 h  |  Svet

Svet

Svet

Svet se seća žrtava Holokausta: Strahote logora ne smeju da se ponove 19:34 h

19:34 h  |  Svet

Svet

Svet

Islamska država zapretila da će napasti Izrael, kritikuje Trampov plan 18:34 h

18:34 h  |  Svet

Svet

Svet

Merkel: U martu treba doneti odluku o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom 18:08 h

18:08 h  |  Svet

Svet

Svet

Gradonačelnik Vuhana: Daću ostavku ako će to pomoći da se spreči širenje virusa 16:50 h

16:50 h  |  Svet

Svet

Svet

Hendrik Dems novi predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 16:05 h

16:05 h  |  Svet

loader