Skočni zglob i stopalo - sinonim za stabilnost tela

Skočni zglob i stopalo - sinonim za stabilnost tela

Skočni zglob i stopalo - sinonim za stabilnost tela Izvor: Fizio tim

Skočni zglob ili gornji nožni zglob (lat. articulatio talocruralis - ATC) je anatomska struktura lokomotornog aparata donjeg uda koja u jedinstvenu celinu spaja zglobne površine dve kosti potkolenice (golenjaču i lišnjaču) i gležanjsku kost stopala (talus).

Pišu: Luka Ciglić, Slađana Rakić,Fizio tim

Stopalo je jedno od složenijih delova lokomotornog aparata. Prednji deo stopala sastoji se od pet metatarzalnih kostiju na čijim se vrhovima nalaze falange (kosti koje formiraju nožne prste). Glavna uloga im je da obezbede telu ravnotežu pri hodanju i trčanju. Skočni zglob je kompleksan i čine ga tri kosti.

Sačinjen je od tibijalnog pilona (koji sadrži posteriorni maleolus), medijalnog maleolusa, lateralnog maleolusa i talusa. Stopalo i članak čine kompleksnu anatomsku strukturu koja se sastoji od 26 nepravilnih kostiju, 30 sinovijalnih zglobova, više od 100 ligamenata i 30 mišića. Svi ovi zglobovi moraju raditi sinhronizovano i kombinovano da bi se ostvarila pokretljivost.

Većinu pokreta u stopalu vrše tri sinovijalna zgloba: talokruralni, subtalarni i mediotarzalni zglob. Stopalo se kreće u tri ravni sa većinom pokreta koja se odvija u zadnjem delu stopala i ono značajno doprinosi funkciji čitavog donjeg ekstremiteta.

Skočni zglob je čvrsta struktura koja pruža stabilnost i fleksibilnost ljudskom organizmu tokom svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Kako kod profesinoalnih sportista, tako i kod osoba koje se bave drugim poslovima, stopalo i skočni zglob su izloženi opterećenju i samim tim su učestale povrede skočnog zgloba i bol u stopalu.

U zavisnosti od sportske aktivnosti, povrede skočnog zgloba i stopala mogu da budu: uganuća, prelomi, dislokacije peronealnih tetiva, prelomi prednjeg dela stopala, uganuća i prelomi skočnog zgloba, rupture Ahilove tetive, stress prelomi, bursitis, fasciitis, plikovi, bol u peti...

Kroz nekoliko narednih vežbi će biti prikazan model jačanja i istezanja mišićno-ligamentarnog sistema stopala i skočnog zgloba.

Vežba broj 1.

Zauzeti paralelni stav stopalima. Zamahom leve noge ka napred i na gore, podići se na prste desnog stopala, zadržati 2-3s, pa druga noga isto. Vežbu ponoviti 10x/10x.

Vežba broj 2.

Iskoračni stav – palica je iza leđa (dodiruje tri tačke – glutealnu, lopatičnu i potiljačnu regiju). Pomeranjem (pretklon) trupa ka napred i na dole, istovremeno zanožiti desnom nogom, trudeći se da levo stopalo bude šsto stabilnije. Vežbu uraditi 10x jednom, pa 10x drugom nogom ili prema mogućnostima.

Vežba broj 3.

Pronaći uzvišenje (stabilna ili nestabilna površina) na kom će biti oslonac stajnom nogom, a “slobodna” noga će da bude van oslonca. Praviti pokret savijanja u zglobu kolena desne noge uz akcenat na stabilnosti stopala i skočnog zgloba. Obratiti pažnju da kukovi pri pokretu budu u jednoj liniji. Vežbu uraditi 10x/10x.

Vežba broj 4.

Oslonac stopalom na nestabilnu površinu (balanser), traka oko skočnih zglobova. Aktivacijom mišića donjeg dela tela razvlačiti traku na stranu, zadržati 2-3s, pa vratiti u počeni položaj. Vežbu uraditi 10x/10x.

Vežba broj 5.

Položaj kleka, desna noga napred, guma oko skočnog zgloba. Pokret kolenom ka napred – zadržati par sekundi i vratiti u počeni položaj - Vežbu uraditi 10x/10x.

Vežba broj 6.

Oslonac stopalom o uzvišenje (kao na fotografiji), zadržati par sekundi. Vežbu ponoviti 5-10x po strani.

Tagovi:

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

loader