Vojinović: Verujem da ćemo uspeti da izađemo iz blokade

Vojinović: Verujem da ćemo uspeti da izađemo iz blokade

Vojinović: Verujem da ćemo uspeti da izađemo iz blokade Izvor: aba league

Kada će biti zakazana Skupština ABA lige, da li će takmičenje početi u planiranom terminu, da li će se i kako pronaći kompromis kako bi regionalno takmičenje dobilo legitimitet, krajnje je neizvesno.

Na ovu temu pričao je Milija Vojinović, koji bi u slučaju da ABA liga dobije legitimitet, odnosno ukoliko svi klubovi upišu svoj udeo u sudski registar, bio sportski direktor ABA lige.


“Suština mog izlaganja na radnom sastanku bila je da se naprave svi neophodni i na Skupštini dogovoreni koraci, a da se posle toga unutar sređenog i pravno regulisanog društva, rešavaju sva ostala sporna pitanja i donose odluke” izjavio je Milija Vojinović.

Kako navodi, to su rešavanje vlasničke strukture, zatim transformacija društva iz j.t.d. u d.o.o. što donosi velike pogodnosti u organizaciji i samom funkcionisanju ABA lige.

“Pre svega moram da naglasim da je moja trenutna pozicija izuzetno nezahvalna. Dobio sam poverenje klubova i izabran sam za sportskog direktora, ali ta odluka nije potpuno sprovedena, isključivo zbog nerešenog pravnog statusa društva ABA j.t.d. Upravo u tom nerešenom statusu kriju se svi problemi koji sada pritiskaju ABA ligu", rekao je Vojinović i nastavio:

“Osnovna ideja sastanka koji su zakazali klubovi, a koji je bio povod za saopštenja, bila je da se taj status konačno reši. To je moguće učiniti samo na jedan način, a to je da se sprovedu ranije odluke Skupštine koje podrazumevaju rešavanje vlasničke strukture društva, a zatim i preoblikovanje Društva. To je sada jedina kočnica da takmičenje počne po pređvidenom kalendaru. S obzirom da je sve ostalo spremno, od Propozicija, preko pravilnika, liste sudije i delegata, Covid-19 protokola. Ostalo je samo da ih Skupština usvoji".

Do nove razmene saopštenja između večitih rivala došlo je u subotu, posle odluke Partizana da pristane na prenos dela vlasništva lige na FMP Železnik, čemu su se u Humskoj prethodno protivili.

Čelnici Partizana su tražili i da se u novi društveni ugovor doda da je jedini nadležni sud za sporove Sportski sud za arbitražu u Lozani, što nije bilo po volji Zvezdi i klubu iz Železnika, na šta su sa Malog Kalemgdana odgovorili da "crno-beli" pokušavaju opstrukciju rada ABA lige.

Vojinović je upitan šta je on predložio kao rešenje tokom radnog sastanka ABA lige.

“Što se tiče mog predloga, on je bio u formi pitanja pravniku ABA lige, u skladu sa mojom pozicijom i isključivo kao plod želje da se nađe rešenje i da se okrenemo takmičenju koje će samo po sebi biti opterećeno velikim problemima zbog pandemije virusa Covid-19. Ne želim da ulazim u detalje predloga i stavove klubova, ali suština mog izlaganja je bila da se naprave svih neophodni i na Skupštini dogovoreni koraci. Pod jedan, to je rešavanje vlasničke strukture, zatim da se izvrši transformacija društva iz j.t.d. u d.o.o. što donosi velike pogodnosti u organizaciji i samom funkcionisanju ABA lige, a da se posle toga unutar sređenog i pravno regulisanog društva, rešavaju sva ostala sporna pitanja i donose odluke. Drugim rečima, da svi zajedno radimo na daljem jačanju ABA lige. Da li to podrazumeva uvođenje Arbitraže u Lozani (CAS) ili nešto drugo, to će biti isključivo u rukama klubova, ali u pravno uređenom društvu, što svi žele", rekao je Vojinović, kojem zbog zastoja i blokade pozicija sportskog direktora ABA lige nije još uvek ozvaničena i dodao:

“Legitimitet menadžmenta je samo jedna od stvari koje treba da se reše sprovodenjem koraka o kojima sam govorio. Takođe, po svemu rečenom, jasno je da Skupština predstavlja jedino mesto gde se donose odluke. Njeno zakazivanje je u rukama klubova i uveren sam da ćemo uskoro imati datum održavanja, kao i da ćemo na Skupštini izaći iz trenutne blokade, po svim pitanjima. ABA liga je ogroman interes svih klubova i košarke uopšte. Siguran sam da će ovaj interes na kraju preovladati”.


POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi, dipl. inž. saobraćaja

Sportski arbitražni sud – CAS je formiran 1984. godine kao organ Međunarodnog olimpiskog komiteta. CAS danas godišnje presuđuje u oko 600 sporova iz oblasti sporta i njegove presude su konačne. Zašto košarkaški klubovi Crvena Zvezda i FMP ne prihvataju da CAS presudi u sporu vezanim za ABA ligu kada presude CAS-a priznaju sportisti, sportska društva i klubovi, kao i sportske federacije širom sveta, je pitanje na koje treba da odgovori uprava ta dva košarkaška kluba.

lopta

Sjajno je sto je sudija dobio podrsku klubova, to govori dosta o njemu kao sudiji ali i o tome da neko bar radi svoj posao kako treba. S druge strane, steta, Euroliga, ail i ABA i KLS su izgubili vrhunskog sudiju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Košarka

Košarka

Dva tima - jedan Bog, iskrena dobrodošlica Partizanu 29.09.2020.

29.09.2020.  |  Košarka

Košarka

Košarka

Kuzmiću novi ugovor: Zvezda tu kada je bilo najteže 29.09.2020.

29.09.2020.  |  Košarka

Košarka

Košarka

Dragić: Čekao sam ovo dugo, drugačije je od Evrobasketa 28.09.2020.

28.09.2020.  |  Košarka

loader