IDJDigital na 53. Midemu u Kanu u okviru "Global Indie Voices" panela

IDJDigital na 53. Midemu u Kanu u okviru "Global Indie Voices" panela

IDJDigital na 53. Midemu u Kanu u okviru "Global Indie Voices" panela Izvor: IDJDigital

Bojan Musulin, jedan od direktora IDJDigitala, je govoreći na panelu kako muzičke kompanije u današnje vreme evoluiraju u novoj digitalnoj ekonomiji posetiocima Midema približio kako funkcioniše muzička industrija na Balkanu i Adriatic regiji.

Na panelu koji je organizovao Merlin, globalno telo za licenciranje sadržaja, učestvovala je i Kaori Matsuda (Space Shower Networks, Japan), kao i Yoel Kenan (Africori, South Africa). Panel moderator je bio Wesley A'Harrah (Hyper Orange, US).

Kao najveći digitalni distributer sa ovih prostora, koji posluje u okviru United Media, predstavnika IDJDigital je izneo impresivne detalje o svom poslovanju, kao i put kompanije od video produkcije preko izdavačke kuće do digitalne distribucije, muzičkog TV kanala i aplikacije.

Poseban fokus panela su bile digitalne platforme za online slušanje muzike i kako je streaming promenio muzički biznis:

Iz meseca u mesec primetan je rast konzumacije muzike na platformama kao što su Spotify, Deezer i Apple Music, kao i ulazak ovih platformi na tržišta u razvoju kao što su Balkan, Azija, Južna Amerika i Afrika. Mesečni rast slušanosti na novim tržištima je i do 25 odsto.

Imajući u vidu brojne izazove sa kojima su suočeni izdavači i izvođači muzike, Bojan Musulin je naveo čime sve moderne kompanije kao IDJDigital moraju da se bave da bi ostvarile pozitivno poslovanje

midem kan bojan musulin Izvor: IDJDigital

"U razvijajućim tržištima, kao što je naše, morate višestruko da se potrudite u odnosu na recimo tržišta SAD, Nemačke ili Velike Britanije tržište koje je već prošlo kroz digitalnu transformaciju. Prilagođavanje željama i potrebama korisnika, kao i fleksibilnost u biznis modelu i nalaženje novih poslovnih prilika je imperativno za opstanak u sadašnjem ekosistemu. Za nas je to značilo razvijanje nekoliko različitih i povezanih biznisa kao što su produkcija, izdavaštvo i marketing kako bi sami sebi dali neophodnu vidljivost", rekao je Musulin.

IDJDigital aktivno radi na edukaciji klijenata i tržišta i navodi komunikaciju i transparentnost kao ključne momente u sopstvenom biznisu.

"Muzika je sada jako brz biznis, jednim delom zbog globalnog trenda hiperprodukcije sadržaja, a drugim delom zbog digitalizacije procesa izveštavanja i isplata. Klijenti očekuju da znaju kako i gde se njihova muzika konzumira, kao i transparentnost u izveštavanju. Sada izvođači iz meseca u mesec dobijaju transparentne izveštaje slušanosti i zarade od sadržaja i jako brzo mogu da vide plodove svog rada i reinvestiraju u svoju karijeru. Na tom planu, možemo reći da smo napravili revoluciju u poslovanju na ovim prostorima", rekao je Musulin.

IDJDigital je članica United Media. Midem je jedan od najrelevantnijih događaja globalne muzičke industrije koji okuplja više hiljada izdavača, distributera, startapa, music executive ličnosti, kao i izvođača iz svih delova sveta koji se održava svake godine u Kanu.

U okviru United Media posluje TV N1.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Showbiz

Showbiz

Kajli Džener prodala udeo u svojoj kompaniji za 600 miliona dolara 19:00 h

19:00 h  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Branislav Trifunović dobitnik nagrade "Pravi muškarac" 14:57 h

14:57 h  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

S.A.R.S: Borimo se s ljudima koji plate preglede i "nabiju" gledanost 11:30 h

11:30 h  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Milerov “Grad Greha” uskoro stiže kao TV serija 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Skorseze: Paćino i De Niro imaju čaroban odnos 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Elektronska muzika među pustinjskim dinama u Tunisu 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Tejlor Svift ne sme da izvodi stare pesme koje je sama napisala 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Showbiz

loader