FCS: Ugovor za Mezimicu stalno kršen zbog Vojnova, a ne nas

FCS: Ugovor za Mezimicu stalno kršen zbog Vojnova, a ne nas

FCS: Ugovor za Mezimicu stalno kršen zbog Vojnova, a ne nas Izvor: N1

Filmski centar Srbije saopštio je da je projekat “Mezimica” pratilo stalno kršenje ugovora zbog samog scenariste Dimitrija Vojnova, te da Upravni odbor FCS-a na svom dnevnom redu nikada nije doneo nijednu odluku vezanu za “Mezimicu“.

Filmski centar Srbije oglasio se još jednom povodom tvrdnji scenariste Dimitrija Vojnova da je film “Mezimica” zabranjen, nakon što su prodicenti i FCS, bez obrazloženja, sporazumno raskinuli ugovor samo nedelju dana pre početka snimanja.

FCS podseća da je “Mezimica” dobio sredstva na konkursu 2017. godine Odlukom od 10. maja 2017. godine, kada je na čelu FCS-a bio prethodni Upravni odbor.

“Prema ugovoru potpisanom sa FCS-om 11. jula 2017. godine, producenti su se obavezali da snimanje završe od februara do maja 2018. godine. Nakon toga, 11. juna ove godine, Filmskom centru Srbije obraća se Dimitrije Vojnov u trenutku kada je snimanje već trebalo da bude završeno, sa informacijom da je scenario menjan bez njegove saglasnosti, i skreće pažnju FCS-u da su sredstva po zakonu dobijena za originalni scenario”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na zahtev FCS-a od 18. juna 2018. godine, producentska kuća “Testament“ 22. juna prosledila dopis u kojem je navela da je scenario promenjen jer ”pojavljivanje pripadnika srpskog naroda kao trgovaca organima povezanih sa teritorijom Kosova predstavlja razlog zbog kojeg druge producentske kuće ne žele da nastave saradnju”.

U međuvremenu, Dimitrije Vojnov obavestava FCS da je pristao na izmenjeni scenario s tim da kao autor bude potpisan imenom Kosta Popović.

“Iz svega navedenog vidi se da su se, sami po sebi, stekli uslovi za raskid ugovora i to zbog unutrašnjih odnosa između produkcije i autora, a ne Filmskog centra Srbije, koji je uredno ispunjavao obaveze. Uprkos tome ne prestaje zlonamerno i besomučno iznošenje neistina u javnosti da je film 'Mezimica' zabranjen ili stopiran”, istiće se u saopštenju FCS-a.

FCS podseća da sadašnji Upravni odbor nije imao nikakav osnov da razmatra projekte iz prošle godine, da nije stigao zahtev samog Vojnova da se film stopira i to u trenutku kada je po ugovoru već trebalo da bude snimljen.

“Upravni odbor se nikada nije bavio sadržajem filma, već su njegov sadržaj u svom dopisu producenti sami ocenili. Jedina istina je da je ovaj film pratilo stalno kršenje ugovora zbog samog scenariste, a ne Filmskog centra Srbije. Inače, ovakav slučaj nije zabeležen u istoriji Filmskog centra Srbije, da se scenario menja bez znanja scenariste i da se na kraju potpisuje pseudonimom”, stoji u saopštenju.

FCS dodaje i da je sam Vojnov koji se, kako navode, predstavlja kao “žrtva i disident”, dobio sredstva FCS-a za sedam svojih projekata čija je vrednost preko 100 miliona dinara i takođe, učestvovao je u osam komisija.

“Iako Upravni odbor na svom dnevnom redu nikada nije doneo nijednu odluku vezanu za 'Mezimicu' nastavljaju se uporni napadi upravo na novi Upravni odbor. Bojazni smo da iza toga stoji strah za stečene privilegije, a ne umetničke slobode. Ovakav pritisak neće omesti Upravni odbor da i dalje radi isključivo po zakonu, i da otvori šansu svim autorima da budu u prilici da uz državnu pomoć snimaju filmove”, poručuje se u saopštenju.

FCS na kraju poručuje i da se više neće baviti filmom “Mezimica”, jer je ta tema pravno okončana i ne žele više da učestvuju u “medijskom cirkusu”.

PKS: Neosnovana kampanja protiv "Mezimice"

Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije (PKS) je na današnjoj sednici konstatovala da se protiv filmova "Mezimica" i "Teret" vodi neosnovana kampanja u javnosti, zbog čega je "po prvi put u novijoj istoriji došlo do toga da se jednom filmu zaustavi finansiranje, a drugom ugrozi distribucija".

U saopštenju se navodi da je ta grupacija PKS zabrinuta zbog stvaranja nezdrave atmosfere u javnosti.

Sednici su prisustvovali članovi strukovnih udruženja, direktor Filmskog centra Srbije (FCS) i članovi ekipa tih filmova.

"U napadima koje su poveli mediji i pojedinci preko društvenih mreža, koristi se ideološka konotacija - filmovi se bez ikakve osnove ocenjuju kao anti-srpski, što nanosi veliku štetu srpskoj kinematografiji i kulturi u celini", piše u saopštenju.

Grupacija za kinematografiju PKS konstatuje da u sporazumnom raskidu ugovora FCS i producenata filma "Mezimica" piše da ne postoje uslovi da ta institucija nastavi finansiranje filma, ali da je na današnjem sastanku konstatovano da "nisu nerešivi" problemi zbog kojih je ugovor sporazumno raskinut.

"Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja traže da FCS i producenti preispitaju tu odluku i omoguće da se film realizuje", navodi se u saoštenju PKS uz apelu svima da se "uzdrže od neargumentovanih nastupa u medijima koji su doprineli stvaranju nezdrave atmosfere i uzbunjivanju javnosti".

POVEZANE VESTI

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mihailo M

Jelena Trivan učestvuje u ovoj priči i mislim da samo ovaj podatak daje 1/1 tačan odgovor svim stranama o čemu se ovde radi. Ona ne sme da dozvoli da "na njenu dušu" ode talasanje bilo kakve vrste koje se nekom gore ne bi svidelo. To je toliko logično da nema svrhe da se dalje govori. Neko je odveo ljude sa Kosova, roditelje otetih tamo iako film nije istorijskog ni dokumentarnog karaktera i ne znam koja poruka treba još da stigne. Posle toga bi film možda prošao, ali bi neko bio smenjen i pljuvan na "pasja kola". Kome to treba?

Miki Rubiroza

Znaći,opet Dzilas kriv!

Perač prozora

Kad je poslednji put neki srpski film postigao zapaženiji međunarodni uspeh? To bi se moglo smatrati nekim rezultatom dodele državnih sredstava. I pod uspehom mislimo na značajnije nagrade na A festivalima. U poslednje vreme eventualno Ničije dete a ni ono nije baš donelo Zlatnog lava iz Venecije, u kojoj je prošle pretprošle godine npr. pobedio jedan srazmerno jeftin film, dok se Kusturica blesavio sa onim čudom od Mlečnog puta u koji je zbubano para i para za nikakav rezultat. I sad ova Mezimica. Tu nema govora o nekom festivalskom potencijalu. To ne može adekvatno Srbiju u svetu da predstavi ne zato što je antisrpski nego zato što nema umetnički kvalitet potreban da završi na A festivalu. Nema ga ni scenarista - koji se dovoljno dugo time bavi da je to valjda jasno, nema ga ni reditelj. Ako opet prave film za bioskop, tv i komercijalu - pa neka nađu pare mimo države za takav projekat. Ko je ovu poslednju Zonu finansirao? Ljudi lepo prođoše u bioskopima. Država treba da finansira stvari koje nisu komercijalne i koje mogu da budu reprezentativne napolju. Ovo ostalo može i bez toga. Samo to niko neće da kaže jer kod nas vlada prećutna ideja o tome da grupica povlašćenih naslednika, kojima su mame, tate, dede i babe bile u tom poslu treba da se zabavlja snimajući bezvrednu zabavu o državnom trošku. I to u zemlji u kojoj zabava odavno više nije u njihovim rukama. Znači dvostruko su promašeni.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Showbiz

Showbiz

Prvi veliki samostalni koncert benda Texas Flood 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Pet nagrada za Bili Ajliš na dodeli nagrada Gremi 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Preminuo direktor i osnivač čuvenog pariskog kabarea Mišu 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Madona otkazala prvi od 15 koncerata u Londonu 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Sem Mendes korak bliže Oskaru, "1917" osvojio nagradu Udruženja reditelja 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Džoni Dep i Alis Kuper svirali na 50. godišnjici benda "Aerosmith" 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Nik Kejv pisao frontmenu beogradskog benda: Poslaću ti košulju ili odred ubica 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Showbiz

Showbiz

Showbiz

Preminuo njujorški detektiv, inspiracija za "Francusku vezu" 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Showbiz

loader