Lansirana dva satelita za Galileo, evropski GPS

Lansirana dva satelita za Galileo, evropski GPS

Lansirana dva satelita za Galileo, evropski GPS Izvor: AFP/Manuel Pedoussut arhiva

Evropa je danas u orbitu uspešno poslala dva nova satelita za sistem navođenja Galileo, čiji cilj je da smanji zavisnost od američkog sistema globalnog pozicioniranja GPS, s kojim je kompatibilan, i da poboljša usluge za korisnike.

Ruska raketa Sojuz, lansirana iz raketnog centra u Francuskoj Gijani, uspešno je postavila u orbitu 9. i 10. satelit sistema Galileo, koji bi trebalo do 2020. da broji ukupno 30 satelita, od kojih će biti više rezervnih, najavila je francuska kompanija Arianespace.

"Ritam raspoređivanja konstelacije Galileo se ubrzava (...) S neprekidnim povećanjem broja satelita u orbiti i postavljanjem novih stanica na zemlji u celom svetu, Galileo će uskoro imati svetsku pokrivenost", ocenio je u saopštenju generalni direktor ESA Jan Verner.

U martu su u orbitu uspešno postavljeni 7. i 8. satelit, dok bi raketa Sojuz trebalo 11. i 12. satelit da postavi u decembru, a nakon toga će u igru ući raketa Arijana 5 ES sa četiri satelita u drugom polugodištu 2016. godine.

Evropa se nada da će do kraja 2016. lansirati 16 satelita i da će Galileo moći da pruži prve usluge korisnicima, što će biti plus u odnosu na ono što pruža GPS, budući da su ova dva sistema kompatibilna, a cilj Evropske komisije je da satelitski sistem Galileo bude potpuno operativan 2020. godine.

"Na srednji rok ovaj sistem bi trebalo da donese veću preciznost i pouzdanost od drugih sistema satelitskog navođenja", rekao je Žan-Iv le Gal (Jean-Yves Le Gall), direktor francuske kosmičke agencije CNES.

Prenos podataka satelitom već se primenjuje u telefoniji, televiziji, avijaciji i pomorskom transportu, ali će Galileo osetno poboljšati te usluge.

Galileo će pomoći akcijama pretrage i spasavanja vatrogascima, policiji, spasiocima na moru i u planini, olakšaće upravljanje poljoprivrednim zemljištem, nadzor i razvoj u gradu, ali i navođenje ljudi.

Početak razvoja Galilea bio je težak, sa kašnjenjima i povećanjem troškova.

"Postavljanje prve generacije satelita Galileo će koštati bruto sedam milijardi evra. Biće potrebno još 500 do 600 miliona za funkcionisanje, održavanje i obnavljanje satelita", rekao je direktor programa Galileo u Evropskoj kosmičkoj agenciji ESA Didije Fevr (Didier Faivre).

Dva prva satelita sistema Galileo lansirana su u oktobru 2011. godine.

Fregat je u avgustu 2014. poslao satelite 5 i 6 u pogrešnu orbitu, ali je ESA uspela da ih vrati na bolji položaj, i po Fevrovim rečima trebalo bi da ti sateliti budu operativni početkom sledeće godine.

S druge strane, jedan od četiri probna satelita Sat-4 lansiranih 2011. i 2012. je imao značajan nedostatak i neće moći da funkcioniše dobro, rekao je Fevr.

Tržište satelita je u punom razvoju, sa razvojem pravih sazvežđa. Sistem američkog preduzetnika Grega Vajlera "OneWeb", čiji cilj je da se iz svemira distribuire internet po povoljnim cenama, sklopio je ugovor sa Arijanespasom za lansiranje 672 od 900 satelita u sistem Uan veb do 2019. godine.

Tagovi:

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

"Ne prljaj. Nemaš izgovor! IZAZOV" - zadatak je uređenje školskog dvorišta 19:18 h

19:18 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Brnabić: Srbija lider u Evropi po broju devojaka u IKT sektoru 14:20 h

14:20 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Svet u 2018. godini ostao bez 12 miliona hektara tropskih šuma 10:11 h

10:11 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Samsung planira da uloži 116 milijardi dolara u čipove za nove tehnologije 07:28 h

07:28 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

NASA zabeležila "marsotres", prvi potres van Zemlje 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Ispred CERN-a podignuta srpska zastava, Srbija i zvanično punopravna članica 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Prvi let Etihad ervejza bez upotrebe jednokratne plastike 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Sci Tech

loader