Danas poslednji minut u celom svetu traje 61 sekundu

Danas poslednji minut u celom svetu traje 61 sekundu

Danas poslednji minut u celom svetu traje 61 sekundu Izvor: MorgueFile

Večeras će zadnji minut u svetu trajati sekundu duže od uobičajenog, a reč je o pojavi do koje dolazi zbog fenomena usporavanja rotacije Zemlje oko Sunca.

U svim zemljama sveta će večeras, u noći između 30. juna i 1. jula, u "Univerzalnom svetskom vremenu" minut između 23:59 i 00:00 sati trajati zapravo 61 sekundu i to na način da će satovi istu sekundu dva puta brojati.

Reč je o proceduri kojom se jedna sekunda dodaje s ciljem usklađivanja prirodne i atomske vremenske skale. Ljudi generalno neće primetiti neke vidljive promene, ali 'sekunda viška' će doneti pune ruke posla rukovodiocima globalnih satelitskih sistema navigacije i sistema usklađivanja računarskih mreža i slično.

Stručnjak turskog Instituta za naučna i tehnološka istraživanja (TUBITAK) i profesor sa Univerzitetu u Istanbulu Hasan Esenoglu je za Anadoliju kazao da je ovaj sistem prvi put primenjen 1972. godine, a prethodila joj je Međunarodna konvencija o Univerzalno svetskom vremenu koja predviđa da razlika između Univerzalnog vremena, koje se temelji na rotaciji Zemlje i njenom položaju u odnosu na svemirska tela, i Međunarodnog atomskog vremena (TAI) ne sme biti veća od 0,9 sekundi.

Podsetivši da je do sada ukupno 25 puta vremenu dodavana po jedna sekunda, Esenoglu je kazao da su to precizna usklađivanja vremena koja se razlikuju od redovnih kalendarskih šestodnevnih na nivou jedne godine i jednosatnog prilikom smenjivanja letnjeg i zimskog merenja vremena.

''Poslednje dodavanje sekunde je bilo 2012. godine i skoro da se ustalilo da se svakih pet godina to praktikuje po tri puta. U početku se strahovalo od pada elektronskih sistema, ali to se nije dogodilo. I dalje postoje kritike ove prakse."

Tendenciju usporavanja rotacije Zemlje uzrokuju plime i oseke kao rezultat gravitacije Meseca i Sunca, a Zemlja je takođe osetljiva na uticaje atmosferskih kretanja, na promene ledenog pokrivača, potrese, a rezultat svega je da jedan dan ne traje tačno 24 sata. Planeti Zemlji treba nešto malo više od 86.400 sekundi za jedan krug oko svoje osi.

Tagovi:

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Novi logo američkih Svemirskih snaga podseća na - Zvezdane staze 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Policija u Londonu postavlja kamere za prepoznavanje lica 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

U Srbiji pet miliona građana koristi digitalne servise, Viber najpopularniji 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

3D tehnologijom kreiran glas mumije stare 3.000 godina 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Gejmeri iz Srbije i regiona na Festivalu novih medija 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Sci Tech

loader