Zemljina atmosfera zvoni poput zvona

Zemljina atmosfera zvoni poput zvona

Zemljina atmosfera zvoni poput zvona Izvor: Shutterstock

Kao što Mesec utiče na naša mora i izaziva plime, takođe utiče i na našu atmosferu, zajedno sa Suncem, stvarajući talase na nebu.

Nova studija sada pokazuje kako neki "nebeski talasi" odjekuju oko Zemlje, u stvari, veoma slično kako bi "zvečali" i unutar zvona.

U vodi, talasi se šire prenošenjem energije. Energija se širi i našim nebom, od stvari koje emituju toplotu do gravitacionog povlačenja nebeskih tela, piše Frans pres.

Ovi atmosferski talasi ne kreću se isto kao okeanski, ali i dalje su prepoznatljivi, ako neko zna šta treba da gleda: kretanje usko nabijenog vazduha, u džepovima hiljadu kilometrima dugim.

Prethodne studije bile su usmerene na lokalizovane prostore i ograničene vremenske skale, što omogućava detekciju nebeskih talasa između 1.000 i 10.000 km dužine, sa talasnom frekvencijom od nekoliko sati. No, podaci koji su nedavno postali dostupni otvorili su mnogo širu sliku po ovom pitanju.

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), obezbeđuje podatke iz sata u sat za atmosferske podatke u celom svetu, za pet dana. Takođe, taj sajt upoređuje te podatke i sa istorijskim merenjima, koja datiraju od 1979. godine.

To je omogućilo Takatašiju Sakasakiju sa Kjoto univerziteta i naučniku za ispitivanje atmosfere Kevinu Hamoltonu sa Havajskog univerziteta da ispitaju podatke o atmosferskom pritisku u poslednjih 38 godina, uključujući nebeske talase između dva sata i dva dana, i talasne dužine veće od 5.000 km.

Na ovoj skali, naučnici su mogli da primete i neke unapred otkrivene mesečeve i sunčeve atmosferske talase, zajedno sa globalnim rezonantnim modalitetima, koje je predvideo još Pjer-Simon Laplas, francuski fizičar iz 19. veka.

Ukoliko ti talasi putuju vazduhom pravom brzinom i na pravoj visini, oni mogu da se usklade sa atmosferom, stvarajući rezonancu. To talasima omogućava da oforme dovoljno stabilan obrazac da vibrira kroz celu atmosferu, kao što zvuk odzvanja u zvonu.

I, zaista, naučnici su otkrili mnogo ovih rezonantnih nebeskih talasa, koji su se proširili celom planetom, i doprineli utisku "zvonjenja zvona u atmosferi". To uključuje i mnoge rezonantne modalitete koji kruže tropskim predelima.

"Kad sve zbrojimo, ispada da naša atmosfera zvoni poput zvona", kaže Hamilton.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alfica

Da nije mozda ravna i poklopljena ko torta?

Dzigi bau mrnjau

Kraj casa?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Sony ostvario rast profita od 53 odsto zbog prodaje video igara tokom karantina 06:53 h

06:53 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Kina optužuje SAD za zastrašivanje zbog prodaje TikToka 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Novootkrivene vrste insekata u Australiji dobile imena po Marvelovim junacima 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Preminuo inženjer koji je pre skoro pola veka bio koizumitelj kompjuterskog miša 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Tramp: Microsoft može da kupi TikTok, ali to mora biti završeno za 45 dana 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Sci Tech

loader