Britanija ulaže 500 miliona dolara u firmu za istraživanje svemira

Britanija ulaže 500 miliona dolara u firmu za istraživanje svemira

Britanija ulaže 500 miliona dolara u firmu za istraživanje svemira Izvor: NASA

Britanska vlada će, kao deo konzorcijuma koji uključuje i indijsku telekomunikacionu kompaniju Bharti Global, investirati 500 miliona dolara u firmu za istraživanje svemira OneWeb.

OneWeb koja ima sedište u Britaniji, a predstavništva u Kaliforniji, Floridi, Virdžiniji, Dubaiju i Singapuru, podnela je u martu u SAD zahtev za zaštitu od bankrota, jer nije mogla da obezbedi finansijska sredstva. Bharti Global će, takođe, kao deo sporazuma, investirati 500 miliona dolara, prenosi sajt The Verge.

OneWeb je jedna od nekoliko kompanija koje rade na projektu Internet iz svemira, koristeći kombinaciju satelita na manjim visinama za emitovanje internet signala ka Zemaljskim terminalima. Napravljen je da postavi i pokrene konstelaciju od 650 satelita za obezbeđivanje globalne internet pokrivenosti, čak i na Arktiku. Do sada je lansirano 74 satelita za ovaj projekat. Prvobitno je bilo planirano da taj proces bude završen u 2019-2020, a da sve profunkcioniše 2021.

Britanija će, ovim sporazumom, imati udeo od 20 procenata u OneWeb kompaniji, a uloženi novac će toj firmi omogućiti da završi projekat pravljenja konstelacije satelita, saopštio je London, dodajući da će to "Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) učiniti liderom u nauci, istraživanju i razvoju".

Britanski državni sekretar za biznis Alok Šarma naveo je da sporazum "predstavlja mogućnost za dalji razvoj snažno unapređene proizvodne baze u UK".

UK je 2018. izgubila pristup Galileju, satelitskom sistemu EU, posle izlaska iz Unije, a planovi te zemlje da izgradi sopstveni globalni navigacioni satelitski sistem su trenutno na čekanju, zbog zabrinutosti zbog troškova.

Iako je OneWeb u martu proglasio bankrot i otpustio većinu zaposlenih, nastavio je da održava centar za satelitske operacije za 68 satelita koji su već u orbiti, dok sud utvrđuje raspolaganje njegovom imovinom. Uprkos svemu, ta firma želi da što pre nastavi svoje operacije na pravljenju satelita.

Ovaj sporazum izazvao je negodovanje jednog dela stručne javnosti. Stručnjak za pitanja svemirske politike, doktor Bledin Boven, sa Univerziteta u Lesteru, rekao je za Gardijan da je ovaj sporazum ravan "promociji neispitane tehnologije za svemirske objekte, namenjene nečem sasvim drugom".

Sateliti OneWeb, koje je pravio zajedno sa Erbasom, nalaze se u nižoj orbiti, odnosno na visini od oko 1.200 km, i emituju i primaju signale u radio-frekventnom opsegu između 12 i 18 GHz, ali GPS sistemi većine ostalih zemalja nalaze se u srednjim slojevima orbite naše planete, primećuje Gardijan.

Pre bankrota, OneWeb je razmatrao da skoro učetvorostruči broj satelita tokom vremena, tj. da lansira još 1.972 satelita.

Krajem maja je ova globalna komunikaciona kompanija, kako su naveli na svom sajtu, sa misijom da spaja vlade, firme i ljude širom globa, podnela američkoj Federalnoj komunikacionoj komisiji zahtev za povećanjem broja satelita u planiranoj konstelaciji na 48.000. To bi, kako su naveli, omogućilo veću fleksibilnost u ispunjavanju rapidno rastućih svetskih potreba za telekomunikacionim povezivanjem.

Sporazum OneWeb sa britanskom vladom i indijskom telekomunikacionom kompanijom treba da prođe odobrenje američkih vlasti, i očekuje se da to bude gotovo do kraja godine.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Da vide ima li tamo šta da se kolonizuje....

drLaki

Pa sta. Mi i vise dajemo godisnje Nuklearnim objektima Srbije i i Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Novootkrivene vrste insekata u Australiji dobile imena po Marvelovim junacima 10:21 h

10:21 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Preminuo inženjer koji je pre skoro pola veka bio koizumitelj kompjuterskog miša 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Tramp: Microsoft može da kupi TikTok, ali to mora biti završeno za 45 dana 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Astronauti NASA vratili se na Zemlju, kapsula se spustila padobranom u more 02.08.2020.

02.08.2020.  |  Sci Tech

loader