Filteri u veš mašinama znatno smanjuju oslobađanje mikroplastičnih vlakana

Filteri u veš mašinama znatno smanjuju oslobađanje mikroplastičnih vlakana

Filteri u veš mašinama znatno smanjuju oslobađanje mikroplastičnih vlakana Izvor: MorgueFile

Filteri bi mogli da smanje količinu mikroplastičnih vlakana u okeanima, za koje su odgovorne veš mašine, pokazala je studija, prva ovog tipa.

Međutim, do sada, filteri nisu naučno testirani da bi se dokazala njihova efektnost.

Naučnici su utvrdili da upotrebom filtera većina vlakana bude uklonjena, ali ipak trećina uspe da se provuče.

Procenjuje se da se širom sveta svake godine opere oko 50 milijardi odevnih predmeta u veš mašinama.

Mark Braun sa Univerziteta Novi Južni Vels i njegove kolege Makarena Ros i Ema Džonston primetili su da postrojenja za otpadne vode pretvaraju deo vlakana u talog, ali nijedan postojeći metod filtracije ne eliminiše njihovo ispuštanje u okolinu.

Do sada je kao moguće rešenje za zaustavljanje izbacivanja mikrovlakana iz veš mašina bilo korišćenje komercijalno dostupnih filtera.

Međutim, ovaj naučni tim je utvrdio da "nema dovoljno kredibilnih naučnih dokaza na osnovu kojih bi se ocenila sposobnost filtera da zadrže mikrovlakna iz oprane odeće" i da se mora još mnogo toga uraditi po tom pitanju.

Doktor Braun i njegov tim su 2011. godine utvrdili da kada se odeća nosi i pere, tokom svakog pranja oslobodi oko 1.900 mikrovlakana.

Kako bi shvatio na koji način filteri funkcionišu, ovaj tim je izveo eksperiment da bi testirao njihovu efektnost.

"Oprali smo nošene haljine od pamuka i poliestera u starim kućnim veš mašinama, sa ili bez filtera. Potom smo razvrstali i utvrdili količinu vlakana koja su se oslobodila iz jedne i druge mašine", pojasnio je postupak Braun.

Ono što su utvrdili je da filteri "znatno smanjuju" - za 74 odsto, količinu pamuka i poliestera u otpadnim vodama, u poređenju sa mašinom bez filtera. No, ipak ne baš zanemarljiva količina mikrovlakana se ipak provuče kroz filtracione sisteme.

"Imajući u vidu raznolikost odeće, polimera, uređaja i filtera koji se trenutno prodaju potrošačima, naš rad je pokazao da je potrebno biti rigidniji u pristupu testiranja filtera", ocenio je Braun i dodao da su potrebne dodatne studije u kojima bi bile testirane još veća raznolikost materijala i metoda, kako bi se odgovorilo na sve više pitanja na ovu temu od strane vlada, industrije i javnosti.

Mora i okeani plastike

Poslednjih godina, pitanje plastičnog otpada u našim morima i okeanima sve više dominira naslovnim stranama novina i postalo je jedna od najurgentnijih ekoloških stvari.

Procenjuje se da se svake godine 150 miliona tona plastike izruči u našu životnu sredinu.

Odavno je jasno da plastične boce i kese ugrožavaju organizme i životnu sredinu, ali sve više dokaza ima za to da tzv. mikroplastične čestice sintetičkih materijala, veličine 0,5 milimetara i manje, postaju deo lanca ishrane, menjajući ćelijsku strukturu organizama.

U jednoj studiji iz 2013. doktor Braun je otkrio ove sitne čestice plastike u crvima koji, uglavnom, žive u mulju i koriste se za pecanje.

Ovi organizmi smatraju se eko-inženjerima, jer jedu organsku hranu na obalama, sprečavajući stvaranje mulja na plažama ili u rečnim sistemima.

Međutim, ukoliko u svoja telašca unesu plastiku, crvi neće biti u stanju da pojedu dovoljnu količinu organske materije, što će, sledstveno, uticati na lokalni ekosistem.

Studija je, takođe, pokazala da mikroplastika apsorbuje toksične materijale, poput nesagorivih elemenata. Ukoliko ih unesu u većoj meri, to bi, takođe, moglo da utiče na crve.

Dr Braun zakjljučuje da razvijanje proizvoda, poput filtracijskih sistema, uz strogi naučni nadzor i dokaze, može da donese mnogo bolju zaštitu planete i uspori njeno dalje uništavanje.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hariton

Da da domaćica očisti filter i sadžaj baci u wc šolju Kod nas a i globalno filter služi da ti se ne zapuši odvodna cev O zagadjenju neka misle drugi

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Tokom avgusta bi i Srbija trebalo da dobije aplikaciju za praćenje kontakata 20:47 h

20:47 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Prvi čovek kompanije Apple se pridružio klubu milijardera 11:48 h

11:48 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Tošiba više ne proizvodi laptopove i kućne kompjutere 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Učenici Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj objavili naučni rad u prestižnom časopisu 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

EU zabrinuta zbog nagomilavanja plastičnog otpada i njegove manje reciklaže 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Vrste komaraca koje su prisutne u Srbiji i bolesti koje mogu da prenesu 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Sci Tech

loader