Facebook gasi aplikaciju Hobbi

Facebook gasi aplikaciju Hobbi

Facebook gasi aplikaciju Hobbi Izvor: Tanjug/ AP Photo/Richard Drew

Nedavno pokrenuta aplikacija Facebooka, Hobbi, namenjena postavljanju kratkih ličnih sadržaja i hobistima, već se gasi. Aplikacija se prvo pojavila na iOS uređajima u februaru, a iza nje stoji interna grupa Facebooka, R&D, NPE tim, koji eksperimentiše sa novim proizvodima i iskustvima, piše sajt za tehnološku industriju, Techcrunch.

Aplikacija će, kako su obavešteni njeni korisnici, biti ugašena 10. jula, do kada će oni koji su je imali moći da "izvezu" svoje podatke i sadržaje iz nje, piše Techcrunch.

Za nekoliko meseci, koliko je ova aplikacija mogla da se skine iz američke prodavnice aplikacija, to je učinjeno samo 7.000 puta, prema procenama analitičke platforme za mobilne sadržaje, Sensor Tower. I Apptopia navodi da je ova aplikacija Hobbi skinuta manje od 10.000 puta, a tokom maja i juna je za nju vladalo minimalno interesovanje.

Iako je jasno da je inspiracija za Hobbi bio već postojeći Pinterest, ta aplikacija nije dizajnirana da pruža inspirativne ideje. Umesto toga, zamišljeno je da korisnici Hobbija organizuju fotografije svojih projekata, poput baštovanstva, kuvanja, zanatskih i umetničkih radova, dekoracije i sličnih radnji, u vidu svojevrsnog vizuelnog dnevnika. Cilj je bio da se sve vreme fotografiše rad na projektu, uz tekst koji opisuje svaku njegovu etapu.

Krajnji rezultat je zaokružena priča svih koraka, koja bi mogla da bude objavljena kao celina, po završetku projekta.

No, ispostavilo se da dizajneri Hobbija nisu baš najbolje zamislili ovu aplikaciju, koja korisnicima jedino omogućuje da beleže sopstvene projekte, ali ne i da prate projekte drugih korisnika, osim nekolicine primera, a, takođe, ne možete ni da pratite rad najboljih korisnika, niti, zapravo, znate ko su. Zaista, kao neki intimni dnevnik, bez ikakve interakcije sa ostatkom sveta.

Techcrunch navodi da čak ni alati za dokumentovanje koraka nekog projekta nisu dobro razvijeni. Pored specijalnog polja "beleški", u kojem korisnici mogu da zabeleže tekst koji opisuje detalje njihovog projekta, iskustvo baratanja ovom aplikacijom je kao bleda verzija aplikacija za priče, smatra techcrunch.

Facebook nije jedini koji je prepoznao potencijal kratkih kreativnih formi. I Google interna R&D grupa, Area 120, takođe je objavila svoju eksperimentalnu video aplikaciju Tangi za kreativne radove, i samostalno uređenje doma, bez pomoći profesionalnih majstora. A i Pinterest je nedavno počeo da testira novu verziju aplikacije za priče, koja će na sličan način omogućiti korisnicima da zabeleže svoje kreativne sadržaje, kao i projekte u vezi sa uređenjem doma.

Nije iznenađujuće što je odluka o gašenju Hobbija doneta tako brzo, jer je Facebook još ranije poručio da će se njegov NPE tim baviti aplikacijama koje će se veoma brzo menjati i razvijati, i biće ugašene ako ih korisnici ne budu smatrali korisnima.

Pored Hobbija, NPE tim je od prošlog leta izbacio brojne aplikacije, uključujući muzičku aplikaciju Aux, konverzacijsku aplikaciju Bump, aplikaciju za audio pozive CatchUp, aplikaciju za vremensku prognozu Forecast. Pre Hobija, samo je Bump morao da bude ugašen.

Techcrunch ocenjuje da cilj Facebook sa ovim eksperimentima nije toliko da stvori čitav novi set društvenih aplikacija, već, više, da prikupi podatke o tome koji sadržaji najviše odgovaraju njegovim korisnicima i na koji način se koriste različiti alati. To sve samoj kompaniji može da pomogne da dodatno razvije svoje glavne aplikacije - Facebook, Messenger, WhatsApp i Instagram.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Prve fotografije retkih planinskih gorila sa mladuncima u nigerijskim planinama 10.07.2020.

10.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Naučnici ispituju poreklo ružičastog snega na glečeru u italijanskim Alpima 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Google iz prodavnice izbacio 25 aplikacija koje su krale podatke korisnicima 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nemačka se zakonom obavezala da do 2038. napusti ugalj 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

"Nestajuće poruke" na Viberu dostupne i korisnicima u Srbiji 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Facebook i WhatsApp više ne daju informacije o korisnicima vlastima u Hongkongu 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Britanija ulaže 500 miliona dolara u firmu za istraživanje svemira 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Sci Tech

loader