Zavod za zaštitu prirode: Srbija je po biološkoj raznovrsnosti bogata zemlja

Zavod za zaštitu prirode: Srbija je po biološkoj raznovrsnosti bogata zemlja

Zavod za zaštitu prirode: Srbija je po biološkoj raznovrsnosti bogata zemlja Izvor: N1

Srbija je po biološkoj raznovrsnosti bogata zemlja, zbog čega je jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta, saopštio je Zavod za zaštitu prirode Srbije, povodom Svetskog dana biodiverziteta, 22. maja.

Veliki broj različitih tipova staništa, od barskih i močvarnih, preko preostalih stepa, peščara i kontinentalnih slatina, do očuvanih šumskih zajednica prašumskog karaktera u kanjonima i klisurama divljih reka i planinskih i visokoplaninskih oblasti, omogućili su, kako je navedeno, prisustvo raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta.

U cilju očuvanja biodiverziteta i zaštite retkih vrsta, u Srbiji se pod zaštitom nalaze 2.633 divlje vrste biljaka, životinja i gljiva.

Iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije podsetili su da su u toku protekle godine realizovane aktivnosti i projekti praćenja i monitoringa za veći broj zaštićenih vrsta kao što su: zveri, ptice vodenih staništa, papkari, ribe.

Kako je objašnjeno, monitoring se sprovodi radi prikupljanja novih podataka o distribuciji i brojnosti njihovih populacija na teritoriji naše zemlje, evidentiranja negativnih faktora koji nepovoljno utiču na njihov status i propisivanja odgovarajućih mera očuvanja i povećanja brojnosti jedinki i njihovih staništa u dužem vremenskom periodu.

Rezultati projekta prošlogodišnjeg monitoringa pokazali su da se brojnost populacije mrkog medveda poslednjih godina povećava i ujedno širi područje na kome obitava, što je ustanovljeno na osnovu praćenja staništa medveda u Nacionalnom parku "Tara", Parkovima prirode "Golija" i "Zlatibor", Mojstirsko-draškim planinama, a zabeleženo je i njegovo pojavljivanje van uobičajenog areala severno od Trstenika i na području Кoceljeve i Lapova.

Monitoring je pokazao i da je populacija vuka u Srbiji i dalje sa stabilnim trendom i da ima relativno visoku brojnost.

Zavod je prošle godine započeo projekat u saradnji sa Nacionalnim parkom Кopaonik, u okviru koga je pored monitoringa planirano i formiranje najmanje tri hranilišta u svrhe praćenja i pruočavanja populacije vuka.

Za risa se, na osnovu dostupnih podataka zasnovanih na prikupljenim usmenim podacim, može konstatovati da je stalno prisutan i opažen na već poznatim staništima Žagubice, Homolja i Deli Jovana, a područje gde se nalazi skoro čitava populacija u Srbiji je istočno od dolina Velike Morave i Južne Morave, navedeno je u saopštenju.

Za populacije divokoze u Srbiji, koje svoja staništa imaju na planini Stolovi, Spomeniku prirode Lazarev kanjon i nacionalnim parkovima Tara i Đerdap, utvrđena je stabilna brojnost, kao i to da populacija u nacionalnom parku Đerdap nastavlja trend laganog povećanja.

Na osnovu redovnih terenskih izlazaka prikupljeni su i opšti podaci o brojnosti i statusu vrsta divljih svinja i srne, na osnovu kojih je konstatovan porast brojnosti i staništa divljih svinja u toku prošle godine, što je, kako je istaknuto, rezultat izgradnje svojevrsnih uzgojnih centara za unapređenje i povećanje fondova divlje svinje.

Za evropskog jelena nastavljen je projekat istraživanja uzroka nestanka ove vrste sa područja Srbije južno od Save i Dunava i mogućnosti ponovnog naseljavanja, koji je započet u 2017. godini od strane Šumarskog faulteta u Beogradu.

Cilj projekta je naseljavanje jelena na širem području od Užica ka Tari i na golijskom području.

Zimsko brojanje ptica vodenih staništa realizovano je na lokalitetima Zapadne Morave i akumulacija Gruža i Ćelije krajem prošle godine.

Na toku Zapadne Morave zabeležene su 34 vrste i 5.783 jedinki vodenih vrsta ptica, na Gružanskom jezeru registrovano je 16 vrsta sa 419 jedinki, a na jezeru Ćelije osam vrsta i ukupno 488 jedinki.

Izvršen je i nadzor gnezdilišta orla belorepana na teritoriji grada Beograda na većem broju lokacija, a Zavod je propisao mere i uslove za zaštitu svih gnezda ove ptice.

Pokrenut je i projekat u saradnji sa Nacionalnim parkom Кopaonik u cilju prikupljanja i sinteze dosadašnjih podataka o nalazima deset vrsta sova i surog orla na području tog parka, kako bi se mapiranjem postojećih nalaza i kroz kreiranje tematskih karata, uradile početne slike o prisustvu tih vrsta na tom zaštićenom području.

U oblasti ihtiofaune realizovano je istraživanje u slivu Timoka u Parku prirode Stara planina, u okviru kojeg su kao najzastupljenije vrste konstatovane potočna pastrmka i potočna mrena, koje se nalaze na listi zaštićenih vrsta, i koje su, uz evidentiranog potočnog raka, kao ugrožene i strogo zaštićene vrste, i indikatori dobrog kvaliteta vode u vodotocima.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Понос

Naročito bogatstvo ovih krajeva su parazitski organizmi.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Klimatske promene na dnu okeana sedam puta brže do polovine veka 07:54 h

07:54 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Policijske službe u EU dobijaju oružje protiv dronova 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Amerikanci u svemir napokon lete američkom raketom 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Bumbari imaju trik da nateraju biljke da cvetaju ranije 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Google Chrome donosi niz poboljšanja, najviše vezanih za bezbednost na internetu 24.05.2020.

24.05.2020.  |  Sci Tech

loader