Fond za nauku Srbije finansira 92 projekta u okviru saradnje sa dijasporom

Fond za nauku Srbije finansira 92 projekta u okviru saradnje sa dijasporom

Fond za nauku Srbije finansira 92 projekta u okviru saradnje sa dijasporom Izvor: Shutterstock

Fond za nauku Srbije objavio je da će finansirati 92 projekta, u okviru prvog javnog poziva Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom: vaučeri za razmenu znanja, u ukupnom iznosu od 797.591 evra.

Projekat će trajati do godinu dana, a maksimalni iznos pojedinačnih projekata je do 10.000 evra, navedeno je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, ovaj program je prvi od tri planirana programa u okviru Razvoja saradnje sa dijasporom i predstavlja finansijski podsticaj koji omogućava naučnoistraživačkim organizacijama razvoj saradnje i unapređenje kapaciteta kroz kratkotrajne posete istraživača iz Srbije stručnjacima iz dijaspore, a pre svega podršku njihovim zajedničkim aktivnostima.

Program podržava osnovna i primenjena istraživanja u svim istraživačkim oblastima, bez unapred definisanih prioritetnih tema.

Od 92 projekta koji su odobreni za finansiranje, 31 projekat je iz oblasti prirodno matematičkih nauka, 27 iz tehničko-tehnoloških nauka, 22 iz medicinskih nauka, pet iz biotehničkih nauka i sedam iz društvenih i humanističkih nauka.

Među odobrenim projektima je 70 projekata iz Beograda, 13 iz Novog Sada, tri iz Kragujevca, četiri iz Niša, jedan iz Valjeva i jedan iz Subotice.

Na mestu rukovodilaca projekata je 57 naučnica i 35 naučnika.

"Program saradnje srpske nauke sa dijasporom usmeren je na uspostavljanje naučne saradnje, razmenu znanja, zajednički rad na projektima, radovima, istraživanjima i patentima, planiranje i širenje mreže saradnje između istraživača iz Srbije i naučnika iz dijaspore", izjavila je v.d. direktora Fonda za nauku Srbije Milica Đurić-Jovičić.

Ona je istakla aktivnost i posvećenost naučnika iz dijaspore, koji su se tokom vanrednog stanja redovno javljali i izveštavali o istraživanjima, merama, protokolima testiranja i lečenja, upotrebi novih rešenja i tehnologija koje se u drugim zemljama primenjuju prilikom borbe protiv koronavirusa.

U okviru Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom biće realizovani projekti u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama iz 22 zemlje sveta.

Naučnici iz Srbije će imati prilike da borave i deo istraživanja sprovedu u Nemačkoj (13 projekata), Velikoj Britaniji (11 projekata), Austriji (sedam projekata), Švedskoj (pet projekata), Holandiji i Francuskoj (po četiri projekta), Španiji i Portugaliji (po tri projekta), Švajcarskoj, Italiji i Belgiji (po dva projekta).

Po jedan projekat moći će da sprovedu i u Rusiji, Finskoj, Danskoj i Norveškoj.

U Sjedinjenim Američkim Državama moći će da sprovedu 22 projekta, Kanadi i Brazili po jedan, a u Australiji četiri.

Moći će da sprovedu i dva projekta u Kini i po jedan u Singapuru i Kuvajtu.

U skladu sa situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa, rukovodioci projekata će sa partnerima iz dijaspore proveriti uslove i protokol koji se odnosi na putovanja i boravak u tim zemljama, i u skladu sa tim prilagoditi početak realizacije svojih projekata, navedeno je u saopštenju.

Fond za nauku Srbije je objavio listu odobrenih projekata na svom sajtu gde je dostupan spisak zemalja i institucija sa kojima će naši naučnici sarađivati, kao i teme kojima će se baviti.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Google Chrome donosi niz poboljšanja, najviše vezanih za bezbednost na internetu 24.05.2020.

24.05.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Tramp će prisustvovati lansiranju prve rakete Space X sa ljudskom posadom 23.05.2020.

23.05.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Fond za nauku izdvaja dva miliona evra za projekte u vezi sa COVID-19 23.05.2020.

23.05.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Tokom radova na izgradnji aerodroma u Meksiku pronađene kosti više od 60 mamuta 22.05.2020.

22.05.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

NASA dala zeleno svetlo, prvi let sa posadom Spejs X sledeće nedelje 22.05.2020.

22.05.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Država preuzela osnivačka prava nad Muzejom Nikole Tesle 22.05.2020.

22.05.2020.  |  Sci Tech

loader