Startap planira da uz pomoć dronova zasadi 500 milijardi stabala

Startap planira da uz pomoć dronova zasadi 500 milijardi stabala

Startap planira da uz pomoć dronova zasadi 500 milijardi stabala Izvor: REUTERS/Feisal Omar/File Photo
(ilustracija)

Dendro je grčka reč za drvo, zbog čega se i nalazi u novom imenu britanske kompanije, Dendra Systems, ranije poznate kao Biocarbon Engineering, koja ima za cilj da uz pomoć dronova do 2060. zasadi 500 milijardi stabala. Ono što motiviše naučnike i inženjere koji stoje iza ovog projekta je obnavljanje prirodnih ekosistema i borba protiv klimatskih promena i posledica koje one donose, piše portal Klima101.

Kako procenjuje Svetska fondacija za prirodu, na globalnom nivou se svake godine gubi oko 7,5 miliona hektara šumskog zemljišta, što znači da svakog minuta gubimo šumu približnu površini 27 fudbalskih terena. S obzirom na to da se isto toliko drveća ne zasadi, godinama unazad se stvara disbalnas između stope uništavanja i stope obnavljanja ekosistema, ali Dendra je odlučila da to promeni, piše portal Klima101.

Jedan dron može da zasadi dva stabla u jednoj sekundi, a pomenuta kompanija procenjuje da je potrebno 400 timova, sa dva operatera po timu koji će upravljati sa 10 dronova, da bi se posadilo 10 milijardi drveća godišnje.

Uloga bespilotnih letelica

Prvi korak je pronalaženje površine na kojoj će se saditi drveće, što se čini uz pomoć kombinacije satelitskih snimaka i podataka o topografiji i stanju zemljišta koje sakupljaju dronovi, vršeći procenu stope uspešnosti obnavljanja šuma.

Nakon toga, šalju se specijalizovani dronovi koji nose biorazgradive mahune u kojima se nalazi još neproklijalo seme prekriveno hidrogelom koji sadrži potrebne nutrijente.

Kada se nađu iznad unapred određene lokacije, ove letelice, koristeći vazduh pod pritiskom, šalju mahune ka zemljištu, ispaljujući 120 mahuna u toku jednog minuta. Kada voda stigne do njih, seme počinje da klija.

Upotreba dronova omogućava mnogo brže sađenje drveća, kao i sadnju na vrlo nepristupačnim terenima. Iz Dendre tvrde da će ovaj metod biti 150 puta brži i 10 puta isplativiji od tradicionalnog ručnog sađenja.

Saradnja sa lokalnim zajednicama

Pored toga što su operateri koji upravljaju dronovima neophodni, čak i u slučaju da se bespilotnim letelicama sade čitave šume, uloga čoveka je i dalje jako važna, pre svega jer ne mogu sve vrste semena da stanu u mahunu.

U sklopu projekta pošumljavanja zemljišta u Mjanmaru u jugoistočnoj Aziji, Dendra je sarađivala sa neprofitnom organizacijom Worldview International Foundation (WIF), koja je i do tada pomagala lokalnom stanovništvu u ručnom sađenju drveća.

Zahvaljujući WIF organizaciji, meštani koji su ranije zarađivali baveći se proizvodnjom drvenog uglja, sada zarađuju sadeći drveće. Dendra je takođe želela da pomogne lokalnoj zajednici i obezbedila je obuke za upravljanje letelicama, kao i za obrađivanje prikupljenih podataka, omogućivši im veće plate.

Šume i klimatske promene

Sađenje novih šuma definitivno je bitan deo rešenja i može nam pomoći u zaustavljanju klimatskih promena, ali moramo da budemo svesni granica koje postoje.

Naučnici sa Švajcarskog instituta za tehnologiju, u studiji objavljenoj prošle godine u julu u naučnom časopisu Science, pomoću softvera za mape na pretraživaču Google Earth, razvili su model koji pokazuje gde sve na svetu postoji neiskorišćeno zemljište koje je pogodno za pošumljavanje. Prema njihovim rezultatima moguće je zasaditi još 9 miliona kvadratnih kilometara šume, što je otprilike jednako površini SAD.

Autori studije su predložili pošumljavanje kao najbolje rešenje za klimatske promene koje je danas dostupno, budući da drveće apsorbuje ugljen-dioksid, te da bi na taj način bilo moguće da se ovaj gas u atmosferi smanji za oko 25 odsto, što bi bilo na nivou koncetracije sa početka dvadesetog veka.

Međutim, ovaj plan sadrži mnoge nedostatke. Komentari stručnjaka su ukazali da su autori precenili i površinu zemljišta pogodnog za pošumljavanje, kao i količinu ugljen-dioksida koji bi šume mogle da upiju.

Pored toga, što više raste srednja globalna temperatura, sve manje zemljišta je pogodno za sađenje. Čak i da se povećanje temperature zadrži ispod dodatnih 1,5 °C, odgovarajuća površina za pošumljavanje bi mogla da se smanji za jednu petinu do 2050. jer bi postalo previše toplo za neke tropske šume.

Poenta ovih kritika nije da treba da se odustane od sadnje šuma, već samo da moramo biti svesni da je napuštanje fosilnih goriva najbolja i najvažnija stvar koju treba da uradimo kako bismo sprečili klimatske promene.

Dendrini dosadašnji napori

Dendra je trenutno aktivna u Britaniji i Australiji, a u Mjanmaru se bavila sađenjem mangrove, tipa vegetacije koja se razvija na muljevitim terenima zaliva, laguna i ušća reka u tropskim oblastima. Ovo drveće, čiji se koren prostire pod vodom duž obale, može da akumulira više ugljen-dioksida nego drveće na kopnu.

Procenjuje se da je oko polovine svetske šume mangrova izgubljeno, a da je njihova deforestacija odgovorna za emsiju 24 miliona tona ugljen-dioksida, svake godine. Upotrebom dronova se može ubrzati proces obnavljanja šumskog zemljišta, što je važan činilac naše borbe protiv klimatskih promena

Kako se uključiti?

Pored toga što možete u svom dvorištu da posadite drvo, možete se i pridružiti akciji "Zasadi drvo". Od početka akcije prošle godine je već zasađeno oko 60 hiljada stabala, a nastavljaju sa radom i ove godine.

Ukoliko želite da se priključite njihovim ackijama možete da pratite profile "Zasadi drvo" na društvenim mrežama, Fejsbuku i Instagramu, da biste se informisali o budućim akcijama, a možete se i prijaviti na veb sajtu.

Tagovi:

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dipl.ing.sumarstva

jedno seme = jedno drvo je moguce samo u laboratorijskim uslovima.od svih zireva po hektaru,u hrastovoj sumi,posle setve,veliki broj strada od biljnih bolesti,insekata,glodara,divljih svinja.posumljavanje je tezak i dugotrajan posao , a ne bacis seme i aj zdravo.

Dragan

Podržavam!

Realista

Startup je internet platforma za finansiranje projekata i oni ne planiraju nista a ovi sto se guraju da dobiju finansiranje uglavno se zezaju par godina na poklonjenim novcem i onda odu dalje...na drugi projekat.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Austrija razmatra uvođenje obaveznog korišćenja aplikacije za praćenje obolelih 16:46 h

16:46 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Europol upozorava na rast sajber kriminala u vreme pandemije 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Google objavljuje lokacije i kretanje ljudi da pomogne u pridržavanju mera 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Google izdvojio 6,5 miliona dolara za borbu protiv dezinformacija o koronavirusu 02.04.2020.

02.04.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nemačka testira mobilnu aplikaciju za praćenje širenja zaraze koronavirusom 02.04.2020.

02.04.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Kako naučnici znaju kolika je bila temperatura na Zemlji pre 800 hiljada godina? 01.04.2020.

01.04.2020.  |  Sci Tech

loader