Bumbarima preti izumiranje, njihov broj drastično pada

Bumbarima preti izumiranje, njihov broj drastično pada

Bumbarima preti izumiranje, njihov broj drastično pada Izvor: Pixabay

Bumbari, jedni od najvažnijih oprašivača u prirodi, trenutno su ugroženi jer njihov broj drastično pada.

Prema podacima novog istraživanja ovi insekti se mnogo ređe sreću nego ranije, a u Severnoj Americi se dvostruko ređe viđaju u svim područjima u odnosu na 1974. godinu. Oni su specijalizovani za raznošenje poleni i oplodnju mnogih vrsta biljaka, među kojima su i poljoprivredna dobra, kao što su paradajz, borovnice i tikvice, piše National Geographic, a prenosi Index.hr.

Nekoliko nekada čestih vrsta bumbara nestalo je iz mnogih područja u kojima su mogli da budu viđeni, pa su postali lokalno istrebljeni na ovim mestima.

Ko je krivac?

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Science, istraživači su koristili složeni proces kako bi utvrdili jesu li za opadanje broja bumbara krive klimatske promene.

Naučnici su utvrdili da u područjima koja su postala toplija u poslednjih nekoliko godina ili u kojima su zabeležene ekstremne promene temperature, ređe možemo da vidimo bumbare. U Evropi je njihov broj pao za 17 posto u odnosu na početak 20. veka.

Prema pristupu ovih naučnika, "klimatski haos" je glavni krivac za opadanje broja bumbara.

"Ovaj pad povezan je s time što su vrste bile primorane da trpe temperature s kojima se ranije nisu susrele", kaže vodeći naučnik studije Piter Soroje, student postdiplomskih studija sa Univerziteta u Otavi i ističe da nestanak bumbara u određenom području znači da su se ili preselili ili izumrli.

Odavno je poznato da bumbarima više odgovara hladnije vreme jer imaju sposobnost da proizvedu toplinu tokom letenja, zbog čega su često jedan od prvih insekata koji vidimo u proleće.

Poslednjih pet godina bile su najtoplije zabeležene u zadnjih 14 decenija. Zbog toga je moglo da dođe do pregrejavanja ovih insekata, što su laboratorijski eksperimenti ustanovili da se može dogoditi ili je na bumbare sve to indirektno uticalo kroz vegetaciju i cveće, zbog čega su dovedeni do izgladnelosti.

Bumbari u većini slučajeva žive godinu dana, a njihove matice zimu najčešće provode u razbacanom lišću ili u zemlji gde su takođe izložene temperaturnim promenama i pojavama kao što su neočekivano rano topljenje leda i njegovo ponovno formiranje.

To što je broj bumbara opao ozbiljan je problem za životnu sredinu jer su njihove sposobnosti oprašivanja potrebne mnogim biljkama.

Ekonomski problem

Osim toga, tu je i ekonomski problem - prema nekim procenama, pčele doprinose s više od 15 milijardi dolara ekonomiji SAD oprašujući poljoprivredna dobra, prenosi Index.hr.

Klimatske promene nisu jedini faktor koji je uticao na smanjenje broja bumbara. Njih ugrožavaju i neonikotinoidi, pesticidi koji su veoma otrovni za sve vrste pčela, kao i uništavanje staništa pretvaranjem određenih divljih područja u obradive površine, širenje patogena i oslobađanje pčela koje nisu s tih prostora, a koje se donose u određena područja radi oprašivanja.

Kako studija ukazuje na to da ekstremne temperature ugrožavaju bumbare, izgradnjom parkova i sađenjem stabala, u čijim krošnjama bi se mogli sakriti od topline, mali je korak, ali bi bio od pomoći. Osim toga, privatni vrtovi s cvećem koje sami ljudi uzgajaju, za njih su raj ako se ne koriste pesticidi kao što su neonikotinoidi.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mici

Divni bumbar, predivno bice !

Oficir Oficir

Krivac je zlo zvano covek

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Animacija 3D - kako se čestice koronavirusa šire vazduhom u zatvorenom 22:06 h

22:06 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Modrovrana prstenovana u Bačkoj pronađena na 7.386 km udaljenoj farmi u Namibiji 12:22 h

12:22 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Američko-ruska posada lansirana u svemir nakon mesec dana karantina 11:57 h

11:57 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Vikiliks u subotu organizuje virtuelni marš za Džulijana Asanža 08.04.2020.

08.04.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Borba protiv lažnih vesti na internetu da 5G izaziva koronu, a da je leči sirće 08.04.2020.

08.04.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Osnivač Tvitera daje milijardu dolara za borbu protiv koronavirusa 08.04.2020.

08.04.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Supermesec nad praznim ulicama planete pogođene koronavirusom 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Tokom pandemije koronavirusa četiri puta veći broj poziva preko Vibera 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Sci Tech

loader