Memorijske kartice - sve što treba da znate o njihovim oznakama

Memorijske kartice - sve što treba da znate o njihovim oznakama

Memorijske kartice - sve što treba da znate o njihovim oznakama Izvor: N1

Digitalne podatke poput fotografija, audio ili video snimaka danas je moguće veoma lako napraviti.

Mobilni telefoni su svakom dostupni, a pored toga i digitalni fotoaparati zauzimaju veliki deo na tržištu, pa se javlja potreba za skladištenjem ovih tipova podataka.

Iako mobilni telefoni imaju svoju internu memoriju, nekima ona može biti mala i postojaće potreba da je prošire, pa tako kreću u potragu za memorijskim karticama, naravno ako je sam uređaj podržava. Takođe, ljubitelji fotoaparata moraju se odlučiti za neki tip ovakve memorije. SD i micro SD kartice su danas najrasprostranjenije i najčešće se koriste. Prevalile su dug put i doživele brojna unapređenja kako bi zadovoljile tehnološke standarde.

Danas memorijske kartice postoje u različitim verzijama, brzinama i klasama, i sve te specifikacije koje možete naći njima mogu vas dovesti u konfuziju. Mi ćemo se potruditi da što jednostavnije objasnimo sve te simbole i znakove.

memorijske kartice Izvor: N1

1. Proizvođač

Ova stavka je verovatno većini najlakša i predstavlja ko je proizveo karticu. Neki proizvođači mogu da daju i više od dve godine garancija, pa je na korisniku da ima i to u vidu. U našim prodavnicama najpopularniji su Kingston, SanDisk, Verbatim, Sony, a pored njih mogu se naći i Transcend, A-Data i Apacer.

2. Serija/Model

U zavisnosti od proizvođača ova sekcija može i ne mora da postoji. Od SanDisk-a i Samsung-a možete očekivati razne serije, pa tako SanDisk proizvodi kartice iz serije Ultra, Ultra Plus, Extreme, Extreme Plus, Extreme Pro. Pored SanDisk-a i Samsung ima svoje EVO i EVO Plus serije, ali za razliku od SanDisk-a čije kartice možemo naći u svakoj prodavnici, Samsung kartice koje su do pre neku godinu bile dostupne kod nas u većim količinama, danas su prava retkost. 3. Kapacitet Pored proizvođača i ova kategorija jasno sugeriše svoju namenu. Svaka kartica ima kapacitet i takva stavka treba jasno da se vidi na svakom modelu. Naravno u zavisnosti od potrebe samog korisnika ovde potencijalni izbor varira. Ako ste neki amater koji tek ulazi u svet fotografija 32 GB bi trebalo da zadovolji vaše potrebe, dok oni malo ozbiljniji preferiraju veće kapacitete pa tako modeli od 64 GB i veći će apsolutno zadovoljiti njihove potrebe. Jasno je da je što veći kapacitet više će mesta biti za materijal koji će se skladištiti.

4. Tip kartice

Ovde postoji nekoliko varijanti i vrlo je bitno razmotriti za šta se kupuje kartica. Klasična SD – Secure Digtal (SDSC- Secure Digital Standard Cpacity) kartica ima kapacitet od 128 MB do 2 GB. Prava je retkost da se nađe u prodavnicama jer noviji uređaju zahtevaju kartice daleko većeg kapaciteta. Posle ove kartice pojavila se SDHC – Secure Digital High Capacity serija kartica. Ovaj model omogućava kapacitet od 2 GB do 32 GB i najčešće su bile formatirane u FAT32 format. SDXC – Secure Digital Extra Capacity je model koji podržava kapacitete veće od 32 GB i u teoriji može da podrži kartice do 2 TB i najčešće se formatiraju u exFAT format. Jedna mala napomena samo oko odabira kartice, naime noviji uređaji, a pri tom mislimo na digitalne fotoaparate, podržavaju SDXC kartice, i u njih je moguće ubaciti pored SDXC i SDHC kartica i običnu SD ako to zatreba, ali ako ubacite SD karticu plaćate onda penale u vidu kapaciteta i brzine upisa. Ako kojim slučajem imate uređaj koji podržava samo SDHC kartice, SDXC kartica u tom uređaju biće beskorisna, jer će takav uređaj primati samo SDHC i SD kartice. Pored ova tri tipa postoji i SDUC – Secure Digital Ultra Capacity standard koji je predstavljen 2018. i koji treba da podrži kapacitet do 128 TB. Ovakve kartice se tek očekuju da pristignu na tržište.

5. Brzina

Ovaj podatak može a i ne mora da se vidi na kartici. Obično na micro karticama nećemo videti ovo, dok na klasičnim SD/SDHC/SDXC modelima ovo varira. Ovaj podatak označava maksimalnu brzinu prenosa u MB/s (megabajt/sekund) i obično se odnosi na čitanje sa kartice. Naravno postoje i modeli gde je napisana i brzina čitanja i brzina upisa na samu karticu. Pored brzine u MB, na kartici može da se nađe i neki broj pored koga će biti znak “X“. Ako se samo ova vrednost nađe na kartici lako možete izračunati vrednost u MB/s. Npr. vrednost 200X označava da je vrednost transfera 30 MB/s. Broj pored X pomnožite sa 150 (KB/s) i potom podelite sa 1024 i dobijate vrednost u MB/s. Ovaj podatak je bitan prilikom slikanja fotografija u velikim rezolucijama sa velikim protokom podataka kada je potrebno da se slika što brže upiše na karticu da bi aparat bio spreman za sledeću fotografiju. U ovom slučaju se koristi maksimalna propusna moć memorijske kartice.

Današnje kartice se označavaju sa nekoliko klasa i one su C klasa, UHS klasa i V klasa.

6. Klasa kartice – C klasa

SDHC i SDXC kartice se označavaju sa C klasom i te vrednosti su 2, 4, 6, 10. Obično se ove vrednosti nalaze unutar latiničnog slova "C" i predstavljaju minimalne vrednosti koje kartica u toj klasi može da ostvari prilikom upisivanja video materijala. Klasa 2 (C2) znači da je minimalna vrednost upisa 2 MB/s. Snimanje video materijala zahteva sekvencijalno upisivanje na karticu i samim time potreno je obezbediti konstantan i neometan upis u memoriju. Ujedno video može biti mnogo veće rezolucije sa mnogo većim protokom informacija u sekundi pa u tim slučajevima su potrebne brže kartice.

7. UHS klasa – U klasa

UHS klasa dolazi u dve verzije UHS 1 i UHS 3. UHS 1 označava minimalni upis i čitanje od 10 MB/s, dok UHS 3 omogućava 30 MB/s. Na kartici ovaj simbol je obeležen sa latiničnim slovom "U" u kome se nalazi broj 1 ili 3. Ovaj standard se najviše odnosi na snimanje video materija. UHS kartice su kompatibilne sa starijim uređajima koji nemaju UHS standard ali će brzina biti sporija i zavisiće od same klase kartice- C klase. Npr. kartica može da ima oznake klasa 10 i UHS 3, pa takvu karticu ako stavite u neki aparat koji ne podržava UHS, ograničeni ste na klasu 10.

8. Video klasa – V klasa

Relativno noviji standard koji definiše brzine upisa kod modernijih digitalnih fotoaparata. Postoje verzije V6, V10, V30, V60 i V90 koje ujedno predstavljaju samu oznaku na kartici, a ujedno i minimalnu brzinu upisa izraženu u MB/s. Pa tako V6 predstavlja 6 MB/s, dok V30 predstavlja 30 MB/s.

9. UHS "magistrala"

Za razliku od UHS klase koja se obeležava arapskim brojevima, UHS magistrala se obeležava sa rimskim brojevima. Postoje tri verzije i to su UHS-I, UHS-II i UHS-III, a same kartice su obeležene sa I, II ili III. Ovaj "standard" je moguć samo na SDHC i SDXC, kao i na micro verzijama ovih kartica i predstavlja maksimalnu propusnu moć koju kartica može da ostvari pri prenosu podataka sa nje i na nju, tj. čitanje i upis. UHS-I omogućava propusnu moć do 104 MB/s, UHS-II do 312 MB/s, dok UHS-III ide još korak dalje i omogućava protok do 624 MB/s. U nekim situacijama kartica sa UHS-III oznakom može da dostigne brzine veće i od klasičnog SATA SSD-a. UHS-I kartice imaju na poleđini jedan red konektora putem koga se ostvaruje komunikacija sa digitalnim fotoaparatom ili nekim drugim uređajem, dok UHS-II i UHS-III modeli imaju na poleđini dva reda konektora ili pinova. Ovo se odnosi i na fizički veći SD format i na micro format kartica. Pre kupovine ovakve neke kartice proverite prvo da li vaš fotoaparat podržava ovaj tip standarda. U slučaju da aparat ne podržava ovaj standard ovakva kartica će moći da se koristi u takvom uređaju, ali prosto prave performanse takve kartice će ostati neiskorišćene. Pored UHS-I, II i III, postoji i SD Express standard koji je predstavljen u junu 2018. i on omogućava protok od oko 985 MB/s, dok je micro verzija predstavljena u februaru 2019. godine. Ove tipove kartica nećemo naći na tržištu još neko vreme.

memorijska kartice Izvor: N1

Da još malo pojasnimo pomenute gore klase C, U i V.

Ako kartica na sebi ima oznake klasa 10 (C10) i UHS 1 klasu, obe vrednosti nam govore da je kartica sposobna za minimum upisa od 10 MB/s, isto tako ako imamo oznaku klase 10 (C10) i UHS 3 klasu, prva vrednost nam je 10 MB/s , dok druga je 30 MB/s što znači da je kartica sposobna za upis od 30 MB/s, pa nam klasa 10 i ne znači puno. U situaciji ako korisnik ima stariji aparat koji ne podržavaju UHS klasu, može biti od pomoći da korisnik zna barem koja je C klasa. Mada ako je kartica klase U3, onda je i svakako klase 10 (C10). Da se stvari još malo zakomplikuju donosi nam i V klasa, pa se tako može naći npr kartica sa oznakom C10, U3, V60. C10 - 10 MB/s, U3 - 30 MB/s, V60 – 60 MB/s, što opet jasno precizira da je kartica sposobna za konstantan minimalni upis od 60 MB/s. Ako se odlučujete da kupite neki digitalni fotoaparat ili već imate pogledajte koje klase i standarde podržava i sa time se vodite prilikom izbora. Ujedno ako vas i dalje bune sve ove oznake V klasa će vam pokriti i C i U klasu, pa ona može da vam bude početna tačka, pored toga pogledajte brzinu kartice, tj. kolika je njena maksimalna brzina i ujedno i samu "magistralu", da li je UHS-I, II ili III. Ove tri stvari, naravno i pored samog tipa kartice (SD/SDHX/SDXC) će vam u najvećem broju slučajeva biti dovoljno da se “iskobeljate“ prilikom kupovine.

A1, A2 klasa

Pored gore pomenutih klasa u prodaju možete da nađete i kartice sa oznakama A1 ili A2. Ovaj tip klase predstavlja sposobnost koliko brzo kartica može da nasumično čita i piše podatke. Ovakve kartice mogu biti pogodne za korišćenje u mobilnim telefonima. Na njima bi mogli da se instaliraju razni programi koji bi se potom najnormalnije koristili na telefonu. Za razliku od slikanja ili snimanja gde se takav sadržaj upisuje na karticu pod konstantnim ili sekvencijalnim upisom, sistemske aplikacije rade drugačije i one podatke čitaju i upisuju u memoriju nasumično. IOPS – Input/Output Operations Per Second ili broj ulazno izlaznih operacija u sekundi je vrednost sa kojom se mere performanse A klase.

A1 ima mogućnost izvršenja 1500 IOPS prilikom čitanja i 500 IOPS prilikom upisa, dok A2 može da ostvari 4000 IOPS za čitanje i 2000 IOPS za upis. Nadamo se da smo vam koliko toliko pomogli da shvatite sve te oznake i da vas naravno nismo još više zbunili.  

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paja

Ovaj Sale kida sa tekstovima....

Nem’ preCednika

Bravo za text

Kostica

Ovaj tekst što pre zaštitite autorskim pravom, dok Vas neko nije preduhitrio i sa njim doktorirao na Megatrendu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Najveća danska novinska agencija odbila da isplati novac hakerima 16:08 h

16:08 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Metalni monolit među crvenim stenama u Juti, ne zna se odakle on tamo 09:26 h

09:26 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

WWF se obavezao da će pojačati poštovanje ljudskih prava u svojim operacijama 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

WMO: Zatvaranje zbog pandemije neće dovesti do očekivanog pada emisija CO2 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

U Viminacijumu otkrivena zgrada komande VII Klaudijeve legije 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Darvinove beležnice nestale iz Kembridžove biblioteke, ukradeno i "drvo života" 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Studentima iz Srbije srebro na međunarodnom takmičenju u inovacijama 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Kina lansirala letelicu koja treba da donese materijal sa Meseca 23.11.2020.

23.11.2020.  |  Sci Tech

loader