Ekološka strategija istekla, a ništa nije primenjeno

Ekološka strategija istekla, a ništa nije primenjeno

Izvor: N1

Zagađenje je premašilo dozvoljene granice, strahujemo od posledica. Iako se prst upire u resorno ministarstvo, ministar Goran Trivan kaže da je za dve godine pošumljen 281 hektar, da su glavni zagađivači individualne kotlarnice za grejanje i stari automobili, a krivci lokalne samouprave koje se čistoćom vazduha gotovo i ne bave. Od 145 opština, 16 tek planira izradu mera za bolji kvalitet vazduha.

To su problemi koje će, kako je najavljeno, rešavati specijalna radna grupa Vlade. Da li će ovaj plan biti uspešniji od krovne ekološke strategije, koja je istekla, a da nijedno njeno slovo nije primenjeno?

Da li ćemo uskoro samo opremljeni maskama izlaziti napolje? Prodaja maski, kažu u beogradskim apotekama ide odlično, a rok upotrebe - sve dok ne osetite miris vazduha dok vam je na licu.

"Zadržavaju tu kontaminaciju aerosol čestica koje sad trenutno nisu dozvoljene. Treba obratiti pažnju naročito kod osoba sa respiratornim problemima, bronhijalnom astmom", objašnjava Vesna Rađenović iz Apoteke Beograd.

Do kada će vazduh imati miris, a Srbija biti pod gustom maglom? Sa prvom košavom ili snegom, verovatno ćemo odahnuti, i koliko do sutra zaboraviti alarmantne podatke o prekomernom zagađenju. Ipak, problemi neće nestati, jer su godinama zanemarivani.

"Dovoljno je pomenuti krovnu ekološku strategiju, reč je o nacionalnoj strategiji održivog razvoja, koja je doneta 2011. godine, sa rokom implementacije do 2018. godine, dakle istekla je pre godinu i po dana, a da nijedno slovo sa neke stranice tog ambicioznog dokumenta nismo sproveli u delo", kaže Marko Vujić iz Centra za ekološku politiku FPN.

U delo nije sprovedena ni strategija Zaštite vazduha, jer nikada nije ni doneta, iako se resorno ministarstvo zakonom obavezalo da će to učiniti do 1. januara 2015. godine.

"Na neki način, mi uz ovakav vazduh, pet godina kasnije, u januaru 2020. osećamo izostanak te strategije, jednog nepostojanja jasnih ciljeva i jasne borbe protiv zagađenje vazduha", kaže Vujić.

Jasne računice kada je reč o sumama koje treba uložiti u ekološke projekte ima. Analiza Fiskalnog saveta iz 2018. godine pokazala je da bi u narednih 10 godina, država, javna i državna preduzeća, najveći zagađivači, poput EPS-a, trebalo u te svrhe da izdvoje devet milijardi evra, odnosno 500 miliona evra godišnje.

"Preporučili smo već u 2019. godini da počne to postepeno dostizanje potrebnog godišnjeg nivoa, bilo je nekih spremnih projekata, bilo je i prostora u budžetu, međutim, u 2019. godini, koliko smo mi upoznati, nije bilo realizovanja tih projekata, a otpirlike se slična stvar dešava i u 2020. godini. Eksplicitno u budžetu ta sredstva nisu opredeljena", kaže Slobodan Minić iz Fiskalnog saveta.

Samo ako ulaganja u tri ključne oblasti, zaštitu vode, vazduha i upravljanje otpadom, počnu odmah, evropske ekološke standarde ispunićemo za oko 25 godina. Sagovornici N1 podsećaju da je to i naša obaveza kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji - 30 odsto evropskih propisa, koje treba da usvojimo i primenimo, upravo je u oblasti zaštite životne sredine.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jedan Od

Čega se pametan stidi, budala se ponosi... 281ha je otprilike jedna trećina od 0.01% površine Srbije. Toliko nečiji brat zasadi npr voćnjaka, samo u jednom naletu, na samo jednom parčetu bivše državne zemlje. A koliko je posečeno za isto vreme?

Kostica

Zasađen 281 ha za dve godine? Pa toliko može da zasadi deset individualnih poljoprivrednih proizvođača za godinu dana, sve pazeći na sadnu sezonu. Kakva mizerija od države.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Novi "stanovnik" - ornitolozi na Dunavu otkrili novu vrsta ptica za Srbiju 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Novi logo američkih Svemirskih snaga podseća na - Zvezdane staze 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Policija u Londonu postavlja kamere za prepoznavanje lica 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

U Srbiji pet miliona građana koristi digitalne servise, Viber najpopularniji 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

3D tehnologijom kreiran glas mumije stare 3.000 godina 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

loader