"Editovanje" gena i potomaka i pitanje moralnosti

"Editovanje" gena i potomaka i pitanje moralnosti

Vojin Rakić, šef Unesko katedre za bioetiku, izjavio je da je editovanje gena u medicini kompleksno pitanje oko kojeg postoje brojne polemike i rasprave koje se tiču pitanja morala i etike.

Rakić, koji je i direktor Beogradskog centra za bioetičke studije ističe da u budućnosti etika mora da prati nauku.

"Nauka se razvija eksponencijalno, tako da jedino što možemo da uradimo je da se postaramo da etika prati nauku. Dakle, da ono što je biotehnološki moguće, bude i etički opravdano. Nisu slučajne prognoze koje su stizale iz Evropske komisije da će 2040. godine tri glavne discipline u nauci biti personalizovana medicina, veštačka inteligencija i poboljšanje ljudske vrste. U sve tri ključnu ulogu igraju matematika i etika, a u dve od njih i medicina. Tako da bi etika trebalo da prati taj ubrzani razvoj biotehnologije", kaže Rakić.

On objašnjava da je editovanje gena izraz koji je najbliži editoru teksta na kompjuteru, koji ispravlja pogrešno napravljene reči, tako da i editovanje gena ne dozvoljava potomka sa određenim nedostatkom, već zdravog potomka. 

"Postoji mogućnost da se edituje ne samo jedan potomak, već i potomci tog potomka. E, to se smatra moralno dubioznim. Nisam siguran da li je. To je prva razlika, a druga je u editovanju stvaranja potomstva sa određenom bolešću ili poboljšanog potomstva, intiligentnijih ljudi, moralnijih ljudi", kaže gost N1 i dodaje da se pogrešnim genom smatra gen koji daje potomka sa nedostatkom, sa određenom bolesti.

"Želeći da stvorimo moralnije ljude, mi stvaramo manje moralne ljude, zato što im oduzimamo slobodu da sami odlučuju o tome koliko će biti moralni, a za moral je ključna sloboda. Dakle, vi ne možete kao automat da činite dobra dela, da budete smatrani moralnim tako 'namontirani'. To nije moral, moral uključuje slobodu odlučivanja. Ostajući bez slobodne volje, čovek ostaje bez mogućnosti da bude moralan".

Vojin Rakić

Odgovarajući na pitanje ko bi trebalo da bude uključen u regulisanje gena, on ističe da to treba da budu genetičari, etičari, lekari i pravnici. Dodaje da je cilj stvaranje regulative koja je prethodno ustanovljena kao poželjna od genetike i etike.

Iznoseći svoj stav o genetskim modifikacijama, on napominje da se protivi bilo namenskom dodavanju supstanci u vodu i hranu sa željom da dođe do moralnog poboljšanja potomstva.

Objašnjavajući činjenicu da se u nekim zemljama vodi polemika o genetskom inženjeringu, a u nekima ne, on pojašnjava da je to zbog toga što se u pojedinim zemljama ne postoji mogućnost editovanja gena, a neke zemlje imaju "bitnija, goruća pitanja".

"Pogledajte šta se dešava da decom u Centrima za socijalni rad, sa onemoćalim licima, sa socijalno ugroženim kategorijama. To su goruća pitanja", kaže Rakić.

On navodi da je Srbija veoma priznata na polju Bioetike u svetu.

"Prepoznati smo u svetu kao jedan od četiri ključna instituta koji organizuju bioetičke konferencije. A bioetika je veoma bitna, jedna je od ključnih disciplina današnje nauke. Biotehnologije se izuzetno brzo razvijaju, a etika je prati, i otuda je bioetika ključna naučna disciplina", kaže Rakić

Komentarišući zabranu GMO hranu, i njenu zabranu kod nas, on pojašnjava da je to veoma zanimljiva materija, jer je takva hrana zabranjena, ali ona ipak postoji.

"Ona postoji i koristi se. To je čitava lista, desetine i desetine proizvoda. Dakle, mi imamo zakon koji nas sprečava da uđemo u međunarodnu zajednicu, a sa druge strane ljudi to koriste. To je apsurdna situacija", navodi Rakić.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dakle

-Dakle, mi imamo zakon koji nas sprečava da uđemo u međunarodnu zajednicu- Zabrana GMO nas sprecava da udjemo u medjunarodnu zajednicu? Kakvo eticno lobiranje.

Lilitlilit

Iz moje vizure, nemoralno bi bilo ne "editovati" mutirane gene i dozvoliti nastanak i razvoj bolesti, invalidnosti i smrt, ako vec nauka poseduje znanja potrebna za tzv editovanje gena. Ipak, mislim da nismo blizu dana kafa će nauka popravljati naše gene.

Coa

Amin, potpuno tacno

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Novi "stanovnik" - ornitolozi na Dunavu otkrili novu vrsta ptica za Srbiju 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Novi logo američkih Svemirskih snaga podseća na - Zvezdane staze 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Policija u Londonu postavlja kamere za prepoznavanje lica 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

U Srbiji pet miliona građana koristi digitalne servise, Viber najpopularniji 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

3D tehnologijom kreiran glas mumije stare 3.000 godina 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

loader