Razorni požari u budućnosti bi mogli da postanu uobičajeni

Razorni požari u budućnosti bi mogli da postanu uobičajeni

Razorni požari u budućnosti bi mogli da postanu uobičajeni Izvor: Saeed KHAN / AFP

Britanski naučnici veruju da su nedavni požari u Australiji naznaka onoga što bi u svetu ubuduće moglo da postane uobičajeno, ako se temperatura poveća za tri stepena.

I premda su na početak požara koji haraju Australijom uticali prirodni vremenski obrasci, naučnici kažu da ogromnu ulogu u njihovoj razornosti ima globalno otopljenje za koje je odgovoran čovek.

Britanski istraživači sproveli su brzu analizu uticaja klimatskih promena na rizik od izbijanja razornih požara širom sveta. U sklopu studije su pregledali 57 naučnih radova objavljenih nakon poslednjeg velikog pregleda klimatskih promena iz 2013. godine.

Sve su studije pokazale povezanost između klimatskih promena i povećane učestalosti od izbijanja požara. Reč je o razdobljima u kojima postoji veći rizik od izbijanja požara usled kombinacije visokih temperatura, male vlažnosti, retkih padavina i jakog vetra.

"Svih 57 pregledanih radova jasno je pokazalo da je globalno otopljavanje koje je izazvao čovek rezultiralo globalnim porastom učestalosti i razornosti požara, kao i povećanom opasnošću od njihovog izbijanja", rekao je dr. Metju Džouns sa Univerziteta Ist Anglia i glavni autor studije.

"Isti smo trend primetili u brojnim regijama u svetu, uključujući zapadni deo SAD i Kanadu, južnu Evropu, Skandinaviju i Amazoniju. Globalno otopljavanje koje je izazvao čovek povećava i rizik od izbijanja požara u ostalim regijama u svetu, uključujući Sibir i Australiju."

Naučnici ne negiraju da su prirodni vremenski obrasci odigrali značajnu ulogu u stvaranju pogodnih uslova za izbijanje požara. Vremenske prilike nad Indijskim i Tihim okeanom obeležilo je suvo i vruće vreme na čitavoj planeti. Oni ipak podsećaju da ne treba zanemariti ni ljudski faktor u razvoju klimatskih promena.

Ričard Bets iz Meteorološke službe Centra Hedli za klimatske nauke kaže da je prošla godina u Australiji bila najtoplija i najsušnija dosad.

"Požari bi bez sumnje izbili u skladu s prirodnim vremenskim obrascima, ali oni su postali razorniji zbog klimatskih promena za koje je 'zaslužan' čovek", kazao je profesor Bets.

On je ukazao i na činjenicu da su temperature u Australiji danas više za oko 1,4 Celzijusova stepena u odnosu na prosečnu globalnu temperaturu u predindustrijskom razdoblju.

"Decembarske su temperature u Australiji bile ekstremne, ali u svetu koji bi se u dogledno vreme mogao zagrejati za tristepena, one bi mogle postati uobičajene, i kao takve su naznaka vremenskih uslova koji bi ubuduće mogli postati uobičajene", pojasnio je Bets.

Od 1850-ih godina temperatura se u svetu globalno povećala za jedan stepen, a do kraja veka, uprkos planovima vlada o ograničenju emisije CO2, stručnjaci očekuju povećanje temperatura za oko tri stepena.

I ostali naučnici angažovani na studiji tvrde da se naznake globalnog otopljavnja mogu uočiti i "sopstvenim očima" kada su u pitanju razorni požari i toplotni talasi.

"Ovo dosad su posledice povećanja temperature za jedan stepen, ali one će se pogoršavati sve dok ne preduzmemo nešto da bismo stabilizovali svetsku klimu", smatra profesorka Korin Le Ker sa Univerziteta Ist Anglia u Norviču.

"Potrebno je smanjiti emisiju CO2 i ostalih gasova sa efektiima staklene bašte do nulte neto emisije jer, ako to ne postignemo, posledice će biti puno gore. Naime, ono što se događa u Australiji ne možemo smatrati novom 'normalnom' situacijom već svojevrsnim prelazom na gore posledice".


POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nesa

Zasadite drva koja ne gore

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Novi "stanovnik" - ornitolozi na Dunavu otkrili novu vrsta ptica za Srbiju 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Novi logo američkih Svemirskih snaga podseća na - Zvezdane staze 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Policija u Londonu postavlja kamere za prepoznavanje lica 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

U Srbiji pet miliona građana koristi digitalne servise, Viber najpopularniji 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

3D tehnologijom kreiran glas mumije stare 3.000 godina 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

loader