Petrovski: Ne znamo koliko je pristupano bazama, operateri ne šalju podatke

Petrovski: Ne znamo koliko je pristupano bazama, operateri ne šalju podatke

"Ne možemo znati koliko je 2018. pristupano bazama, jer je Telenor prestao da šalje tu vrstu podataka, a ostali operateri nisu ni imali tu praksu. Transparentnost je smanjena kada govorimo o pristupu zadržanim podacima, a pritom ne mislim na podatke koji su presretnuti", kaže Andrej Petrovski iz SHARE fondacije.

Izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti utvrđeno je uspostavljanje evidencije Informaciono-komunikacionog sistema (IKT) od posebnog značaja.

"Država hoće da napravi spisak svih sistema od posebnog značaja. Postoje međunarodni standardi i niz direktiva, direktiva EU koja predstavlja standard propisuje ordređene sektore od značaja za društvo, to jeste transponovano u domaći zakon koji prati evropske standarde. Ovim izmenama je smanjen broj sistema od značaja, prvim zakonom je bilo 11.000 organa javne vlasti, sve institucije, vrtići, mislim da je ovo rešenje praktičnije nego ono ranije".

On kaže da se propisuju tehničke i organizacione mere i procedure u okviru IKT sistema kako bi se nivo bezbednosti podigao najviše moguće.

"Enkripcija, kontrola pristupa, šta ko može da gleda i da preuzima, tu je i deo koji podrazumeva upravljanje incidentima, šta rade ljudi ukoliko dođe do incidenta koji je povredio sistem. Klasifikacija je u nadležnonsti ncionalnog CERT-a, koji kao centralni organ zajedno s nadležnim ministarstvima propisuje standardizaciju incidenata".

Napadi na sajt Armswatch su došli iz Srbije, postoje dokazi za to. Andrej Petrovski

Petrovski kaže da je Evropski sud direktivom proglasio da se proglase nevalidnim svi podaci koji se beleže u periodu od šest meseci do dve godine.

"U Srbiji je na snazi zakon koji propisuje da se svi ti podaci drže godinu dana. Ako nemamo sistem, ko i zbog čega pristupa tim podacima, onda imamo problem s poverenjem. U Beogradu se postavljaju kamere koje prepoznaju lica, ko će da čuva te podatke? Najveći problem s tim stotinama hiljada pristupa je što nije bilo naloga suda, neko iz MUP-a je pristupio informacionom sistemu Telenora i pretraživao neke podatke koji su mu bili potrebni".

Na pitanje koliko građani znaju koji se podaci prikupljaju, Petrovski kaže da je Skupština usvojila novi zakon o zaštiti ličnih podataka, da zakonodavni okvir postoji, ali da je diskutabilno da li možemo da pričamo o svesti na nivou društva.

"Mi pokušavamo da kroz različite vrste sadržaja podignemo svest građana, da znaju koja su njihova prava, kako mogu da zaštite svoj indentitet".

SHARE fondacija od 2014. vrši monitoring i pripremila je petogodišnji izveštaj.

"Primećujemo kao trendove da su u početku napadi na medije i NVO bili tehničke prirode, obore server recimo, kako je vreme prolazilo napadi su sve sofisticiraniji, imamo upade u mejlove, naloge na mrežama. Do različitih vrsta političkih pritisaka. Mi smo podneli više desetina krivičnih prijava u ime medija koji su bili napadnuti, nismo imali nijednu presudu. Možemo samo da nagađamo ko je s druge strane, da li jedan centar ili više, da li su iz inostranstva".

Za presretanje mejlova N1 kaže da je to neovlašćeni pristup komunikaciji i da predstavlja krivično delo. Nada se da će Tužilaštvo reagovati i da će se otkriti šta se desilo i ko je presretao mejlove.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rade

Ne postoji parcijalno podizanje svesti u bilo kojoj oblasti. Ili smo prosvećeno društvo, ili gomila koja srlja. Kultura, obrazovanje... U svemu je potreban strateški, sveobuhvatan pristup, pa i u oblasti zaštite podataka o ličnosti i inf bezbedmosti.

crveno+crno=roze

Zato što špijuniraju protivzakonito bez naloga suda, a operateri saučestvuju u tome.

Sloboda ili ništa

Isto je kao u SAD, to smo od njih preuzeli. Nova knjiga Edvarda Snoudena nije bez razloga bestseler.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Fejsbuk dobio konkurenciju, osnivač Vikipedije pokrenuo novu društvenu mrežu 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Prvo mesto za studenta sa ETF: Ostvarenje sna da uspešno predstavljam Srbiju 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nobelovac koji ne podnosi naziv "teorija Velikog praska" 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Brazil gubi gotovo 10.000 kvadratnih kilometara prašuma godišnje 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Sci Tech

loader